Διατροφή

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τα συμπτώματα της COVID-19;

Η σύνδεση ανάμεσα στις διατροφικές διαταραχές και τον κίνδυνο COVID-19 θεωρείται πλέον δεδομένη και βασίζεται σε εκτενή επιστημονικά δεδομένα.

Η παχυσαρκία με τη σειρά της γνωρίζουμε πλέον ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να απαντήσουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19, ενώ άλλοι παραμένουν ασυμπτωματικοί κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέτρα πρόληψης για την COVID-19.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα αλλά και η ασφάλεια των εμβολίων έχουν αποδειχθεί από αρκετές μελέτες οι οποίες έχουν δείξει επίσης ότι τα εμβόλια θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου COVID-19.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η διατροφή αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της COVID-19 και αυτή τη στιγμή αρκετές μελέτες εξερευνούν το ρόλο της στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Η τελευταία έρευνα που δημοσίευσε αποτελέσματα για την παραπάνω σύνδεση προέρχεται από το Μεξικό και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Γουδαλαχάρα.

Οι επιστήμονες της μελέτης αυτής εξερεύνησαν τη σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα της COVID-19 και την καθημερινή διατροφή ενηλίκων εθελοντών.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος:

-236 ασθενείς με υποπτευόμενη COVID-19,

-εκ των οποίων οι 103 είχαν τελικά θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.

Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή που έκανε στο διάστημα των 3 μηνών πριν τις εξετάσεις για την COVID-19.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με θετικές εξετάσεις για τον ιό που κατανάλωναν περισσότερα όσπρια, σιτηρά και δημητριακά είχαν συνήθως μειωμένα  συμπτώματα  σε σχέση με τους υπολοίπους.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει τη σημαντικότητα της διατροφής στην εποχή της πανδημίας.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πορεία σχεδόν όλων των νόσων, επομένως είναι λογικό να ισχύει το ίδιο και για την COVID-19», αναφέρει ο καθηγητής Elihud Salazar-Robles, επικεφαλής της μελέτης.

«Το δείγμα που εξετάσαμε ήταν σχετικά μικρό επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι η έρευνα αποδεικνύει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τη σοβαρότητα της COVID-19.

Ωστόσο, ακόμα και μία μελέτη αυτού του μεγέθους δείχνει πόσο σημαντική είναι η διατροφή για διάφορες παθήσεις.

Από την έρευνά μας προκύπτει επίσης ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό μπορεί να περιορίσει την επιβάρυνση της COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς τους να προσέχουν τη διατροφή τους, ιδιαίτερα αν δουλεύουν σε περιβάλλον όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στην COVID-19», καταλήγει η μελέτη.

Διατροφή

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

04.07.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

04.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε