Διατροφή

Επικίνδυνο το επεξεργασμένο κρέας για τους ασθενείς με Φλεγμονώδεις Νόσους του εντέρου

Νέα μελέτη
Επικίνδυνο το επεξεργασμένο κρέας για τους ασθενείς με Φλεγμονώδεις Νόσους του εντέρου

Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος στους ασθενείς με νόσο του Crohn, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη.

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος πάνω από 4 φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με 53% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε όλους τους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας 1 φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.

Η μελέτη δεν παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή τα ψάρια.

Καμία από τις παραπάνω τροφές δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στην παρούσα μελέτη.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι μεταξύ των ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος παρατηρήθηκε στους ασθενείς με νόσο του Crohn (101%), ενώ στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ο κίνδυνος ήταν μόλις 27%.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδρια του Advances in Inflammatory Bowel Disease.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι ο ρόλος της κατανάλωσης κρέατος στην εμφάνιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, έχει αποδειχθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ορισμένοι επιστήμονες τόνισαν ότι το επεξεργασμένο κρέας έχει συνδεθεί σήμερα με αυξημένο κίνδυνο:

-φλεγμονωδών νόσων του εντέρου,

-καρδιαγγειακής νόσου,

-καρκίνου, καθώς και,

-άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, επομένως οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης δεν θα πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 5.763 ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου από τη βάση δεδομένων UK Biobank για το διάστημα από το 2007 μέχρι το 2010.

Το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα για τη διατροφή του κάθε εθελοντή μέσω ερωτηματολογίων.

Ο αριθμός των θανάτων υπολογίστηκε από τα δεδομένα της UK Biobank.

Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των εθελοντών ήταν τα 11.7 χρόνια.

Ως ομάδα ελέγχου οι επιστήμονες θεώρησαν τους ασθενείς που κατανάλωναν 0.1-0.9 μερίδες επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα.

-Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 57 χρόνια, και,

-το 53% ήταν γυναίκες.

-Το 68% των ασθενών είχε ελκώδη κολίτιδα, ενώ,

-το 32% είχε νόσο του Crohn.

-Συνολικά 590 εθελοντές κατέληξαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανάλογα με διάφορους παράγοντες, έδειξε ότι όλοι οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια είχαν:

-67% αυξημένο κίνδυνο, ενώ,

-αυτοί που έκαναν έντονη φυσική άσκηση είχαν 121% αυξημένο κίνδυνο.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου θα πρέπει να επιλέγουν μία υγιεινή διατροφή προκειμένου να ρυθμίσουν καλύτερα τη νόσο τους και να λαμβάνουν φάρμακα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/anosologia/eksairetika-epikindyno-to-epeksergasmeno-kreas-gia-tous-as8eneis-me-flegmonwdeis-nosous-tou-enterou-nea-meleth/

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
4

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Περισσότερα

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Ο καταρράκτης οδηγεί σε μειωμένη όραση

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε