Διατροφή

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει το γάλα

Ο γαστρεντερολόγος Αντρέι Ζαντβόρνοφ εξήγησε στο Sputnik σε ποιους πραγματικά κάνει καλό το γάλα, τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και αν πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όσο πιο πολύ μεγαλώνει κάποιος τόσο πιο δύσκολο γίνεται

Η λακτόζη, μια μορφή σακχάρου του γάλακτος, η οποία περιέχει έως και το 30% της ενεργειακής αξίας του γάλακτος, μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα.

Κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με την ηλικία.

Στα μικρά παιδιά, φυσιολογικά υπάρχει ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση και το οποίο διασπά τη λακτόζη που περιέχεται στο γάλα σε μόρια γαλακτόζης και γλυκόζης, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται εύκολα από το λεπτό έντερο.

Ωστόσο, μεγαλώνοντας, το σώμα παράγει όλο και μικρότερες ποσότητες λακτάσης, η οποία δεν επεξεργάζεται σωστά το σάκχαρο του γάλακτος, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου δεν αλληλεπιδρά πλέον με τη λακτάση, αλλά με τα βακτήρια.

Κατά συνέπεια η λακτόζη δεν απορροφάται.

Εξαιτίας αυτού, μισή ώρα μετά την κατανάλωση των προϊόντων που περιέχουν λακτόζη, μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα όπως:

μετεωρισμός,

-πόνος,

-διάρροια, και είναι γνωστά με τον όρο «δυσανεξία στη λακτόζη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Γενετικού Κέντρου Genotek, το 48% των Ευρωπαίων έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Παγκοσμίως, αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη πιο υψηλοί.

Για παράδειγμα:

στη Νοτιοανατολική Ασία, το σάκχαρο του γάλακτος δεν απορροφάται από το 98% του πληθυσμού, και,

το ένζυμο λακτάση εξαφανίζεται στα παιδιά ήδη από την ηλικία των πέντε ή έξι ετών.

-Πού βρίσκεται η λακτόζη

«Ωστόσο, η λακτόζη δεν βρίσκεται μόνο στο γάλα, αλλά και σε προϊόντα όπως το ανθότυρο, το τυρί, το ξινόγαλα, αν και σε μικρότερες ποσότητες, αφού διασπάται από τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος.

Το σάκχαρο του γάλακτος προστίθεται σε κάποια προμαγειρεμένα φαγητά, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, φάρμακα, ακόμα και σε αθλητική διατροφή», ανέφερε ο γαστρεντερολόγος Αντρέι Ζαντβόρνοφ.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τόσο υψηλή δυσανεξία στη λακτόζη και δεν αισθάνονται καλά καταναλώνοντας όχι μόνο ένα ποτήρι γάλα, αλλά ακόμη και ένα κομμάτι τυρί.

Εάν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ έντονα, κάποιος μπορεί να πίνει γάλα επί χρόνια, νιώθοντας κάποια μικρή ενόχληση και χωρίς να καταλαβαίνει τι του συμβαίνει.

Εναλλακτική λύση

«Συχνά οι άνθρωποι, επειδή δε γνωρίζουν για τη δυσανεξία στο σάκχαρο του γάλακτος, απευθύνονται σε γιατρούς παραπονούμενοι για το φούσκωμα της κοιλιάς και διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.

Φυσικά, η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ασθένεια.

Το πρόβλημα είναι ότι ο οργανισμός απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι με τον σωστό τρόπο», τόνισε ο Ζαντβόρνοφ.

Αν πιστεύετε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα σας δημιουργούν κάποια προβλήματα, μπορείτε να κάνετε εξετάσεις, για παράδειγμα, ένα τεστ δυσανεξίας στη λακτόζη.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν ότι το σάκχαρο του γάλακτος απορροφάται ελάχιστα, τότε ένας γαστρεντερολόγος θα πρέπει να ρυθμίσει τη διατροφή σας και να αποφασίσει αν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία.

«Μια πιθανή λύση μπορεί να αποτελεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσανεξία στη λακτόζη θεραπεύεται.

Το γάλα χωρίς λακτόζη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτια, τυριά, κεφίρ χωρίς λακτόζη μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή», επεσήμαινε ο γαστρεντερολόγος  Ζαντβόρνοφ

Ποσότητα γάλακτος

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, το γάλα περιέχει ζωικές πρωτεΐνες, βιταμίνη D, φώσφορο και ασβέστιο.

Για παράδειγμα, η χρόνια ανεπάρκεια ασβεστίου δημιουργεί οστεοπόρωση, αδυναμία στα μαλλιά και προκαλεί κατάγματα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Επιπλέον, το γάλα περιέχει:

-βιταμίνη Α, η οποία είναι υπεύθυνη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα,

-βιταμίνη Β12 η οποία είναι υπεύθυνη για το κεντρικό νευρικό σύστημα,

-κάλιο, που βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και,

-ριβοφλαβίνη (Β2).

Η ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα είναι έως και 200 ​​γραμμάρια.

Αυτή η ποσότητα θα αποτρέψει τη σαρκοπενία, που αποτελεί την αρχή χαλάρωσης και μετέπειτα απώλειας της μυϊκής μάζας του σώματος, καθώς και απώλεια της μυϊκής λειτουργίας, που αυξάνεται σταδιακά και σε συνάρτηση με την ηλικία.

Ταυτόχρονα όμως, το θετικό αποτέλεσμα χάνεται εάν η ημερήσια κατανάλωση είναι πάνω από 400 γραμμάρια.

(sputniknews. gr )

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
4

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Περισσότερα

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Ο καταρράκτης οδηγεί σε μειωμένη όραση

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε