Διατροφή

Τα φυτικά γάλατα έχουν λιγότερο ιώδιο από τo γάλα αγελάδας

Τα φυτικά γάλατα έχουν λιγότερο ιώδιο από τo γάλα αγελάδας

Οι καταναλωτές φυτικού γάλακτος μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στο British Journal of Nutrition.

Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey εξέτασαν την περιεκτικότητα σε ιώδιο 47 ειδών γάλατος από φυτικές πηγές (συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, του αμύγδαλου, της καρύδας, της βρώμης, του ρυζιού, του φουντουκιού και της κάνναβης, αλλά εξαιρουμένων εκείνων που διατίθενται στο εμπόριο βρεφών και παιδιών) και να συγκριθεί με εκείνη του αγελαδινού γάλακτος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πλειονότητα των ποτών γάλακτος φυτικής προέλευσης δεν είχε επαρκή επίπεδα ιωδίου: τα επίπεδα συγκέντρωσης βρέθηκαν να είναι μόλις στο 2% από αυτά που βρέθηκαν στο αγελαδινό γάλα.

Το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η κύρια πηγή ιωδίου στη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι τα περισσότερα εναλλακτικά ποτά από γάλα δεν αποτελούν επαρκές υποκατάστατο.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη, επίσης στη Βρετανία, είχε βρει ότι το βιολογικό γάλα και το μακράς διάρκειας έχουν λιγότερο ιώδιο.

Το ιώδιο απαιτείται για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες το σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Μια προηγούμενη έρευνα στον τομέα αυτό από το Πανεπιστήμιο του Surrey έδειξε ότι η χαμηλή ποσότητα ιωδίου σε έγκυες μητέρες συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά νοημοσύνης (IQ) και ικανότητας ανάγνωσης στα παιδιά τους (έως 9 ετών).

-Πολύ χαμηλή ποσότητα ιωδίου στα φυτικά γάλατα

Η Margaret Rayman, καθηγήτρια της Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε:

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ανάγκη για αυτό το ζωτικό μεταλλικό ιχνοστοιχείο και είναι σημαντικό οι άνθρωποι που καταναλώνουν εναλλακτικά ποτά γάλακτος να αντιληφθούν ότι δεν θα αντικαταστήσουν το ιώδιο από το αγελαδινό γάλα που είναι η κύρια πηγή ιωδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες και εκείνες που περιμένουν μια εγκυμοσύνη”, ενώ πρόσθεσε:

Ένα ποτήρι εναλλακτικό ποτό γάλακτος παρέχει μόνο περίπου 2 mcg ιωδίου, το οποίο είναι  πολύ μικρό ποσοστό της συνιστώμενης πρόσληψης ιωδίου για ενήλικες, δηλαδή 150 mcg ημερησίως, ενώ κατά την εγκυμοσύνη η σύσταση φτάνει τα 200 mcg ημερησίως”.

Η Sarah Bath, Λέκτορας της Διατροφής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Surrey δήλωσε:

“Τα γάλατα φυτικής προέλευσης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι η αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα”.

Τα περισσότερα φυτικά γάλατα δεν εμπλουτίζονται με ιώδιο και η περιεκτικότητά τους σε ιώδιο είναι πολύ χαμηλή.

Αν αποφεύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά πρέπει να εξασφαλίσετε το ιώδιο από άλλες διαιτητικές πηγές, όπως είναι τα ψάρια.

Αν σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα ιωδίου θα πρέπει να αποφεύγετε τα φύκια τα οποία μπορεί να παρέχουν υπερβολικές ποσότητες ιωδίου.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού