Διατροφή

Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων από τα κορεσμένα λίπη εξαρτάται από τα τρόφιμα που προέρχονται

Νέα έρευνα
Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων από τα κορεσμένα λίπη εξαρτάται από τα τρόφιμα που προέρχονται

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως – υπεύθυνη για περίπου 9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί και συχνά συνιστώνται αλλαγές στη συμπεριφορά της υγείαςόπως:

-η περισσότερη άσκηση,

-η διακοπή του καπνίσματος και,

– η υγιεινή διατροφή.

Μια αλλαγή διατροφής που συνήθως συνιστάται από τους ειδικούς είναι να τρώτε λιγότερα κορεσμένα λίπη – και αντ’ αυτού να καταναλώνετε πολυακόρεστα λίπη (που συνήθως βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια και ψάρια), τα οποία θεωρούνται πιο υγιεινά.

Αλλά η νέα μας έρευνα προτείνει ότι αντί να δίνουμε προσοχή μόνο στην ποσότητα κορεσμένου λίπους που καταναλώνουμε, θα πρέπει επίσης να δούμε από ποιες πηγές τροφίμων προέρχεται το κορεσμένο λίπος.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες για τα κορεσμένα λίπη επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην εξέταση των κορεσμένων λιπαρών και της σχέσης τους με τις καρδιακές παθήσεις.

Αλλά τα τρόφιμα περιέχουν πολλά διαφορετικά είδη θρεπτικών συστατικών. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διερευνήσουμε ποιες τροφές που περιέχουν κορεσμένα λίπη συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αντί να εξετάζουμε μόνο τα κορεσμένα λιπαρά.

Αυτό έχει σκοπό να κάνει η έρευνά μας.

Η έρευνά μας βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη EPIC-CVD του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ , η οποία εξέτασε την καρδιαγγειακή υγεία των μεσήλικων σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Η μελέτη περιελάμβανε 10.529 συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης, τους οποίους συγκρίναμε με 16.730 συμμετέχοντες που δεν είχαν.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία από τους 385.747 συμμετέχοντες της μελέτης EPIC για να διασφαλίσουμε ότι τα ευρήματά μας ήταν αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης.

Εξετάσαμε επίσης δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες ως μέρος της ανάλυσής μας.

Φροντίσαμε να λάβουμε υπόψη διάφορους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις – όπως:
-η ηλικία,
-το φύλο,
-τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ενός ατόμου,
-αν κάπνιζε ή,
-έπινε αλκοόλ και,

-αν ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Αυτό ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες τα ευρήματά μας σχετικά με την κατανάλωση λίπους και τις καρδιακές παθήσεις να εξηγηθούν πραγματικά από αυτούς τους άλλους παράγοντες.

Δεν βρήκαμε συνολική σχέση μεταξύ της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου. 

Αλλά αυτή η εικόνα ήταν διαφορετική όταν εξετάσαμε τα τρόφιμα που είναι τυπικές πηγές κορεσμένων λιπαρών.

Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας και βούτυρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Το αντίθετο ίσχυε για εκείνους που έτρωγαν περισσότερα κορεσμένα λίπη από τυρί, γιαούρτι και ψάρι – τα οποία στην πραγματικότητα συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με όσα έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ αυτών των τροφών και των καρδιακών παθήσεων .

Αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και κορεσμένων λιπαρών εξαρτάται από τις πηγές τροφής από τις οποίες προέρχεται.

Μια μέτρια σπάνια μπριζόλα, κομμένη σε ξύλινη σανίδα και καλυμμένη με βούτυρο.
Το κόκκινο κρέας και το βούτυρο συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Μια προειδοποίηση με την έρευνά μας είναι ότι βασίζεται στην παρατήρηση των συσχετισμών μεταξύ διατροφής και υγείας.

Ως εκ τούτου, αυτό δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής, όπου οι συμμετέχοντες θα λάμβαναν τυχαία μια συγκεκριμένη δίαιτα για πολλά χρόνια, θα ήταν πιθανότατα μη πρακτική – και πολλοί συμμετέχοντες μπορεί να μην επιθυμούν να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα για όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά

Τα τρόφιμα δεν είναι απλώς το άθροισμα των μερών τους.

Περιέχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιδιότητες που μπορεί να δράσουν μαζί:

-για την πρόληψη ή,

-την πρόκληση ορισμένων ασθενειών.

Για παράδειγμα, αν και το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν κορεσμένα λίπη, περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ2 και προβιοτικά.

Καθένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσω διαφορετικών αλληλένδετων οδών – όπως με τις επιδράσεις τους στο σάκχαρο στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης ή τη φλεγμονή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι διαφορετικά κορεσμένα λιπαρά ενέχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου όταν πρόκειται για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, το παλμιτικό οξύ (ένας υπο-τύπος κορεσμένου λίπους) είναι πιο άφθονο στο κόκκινο κρέας σε σύγκριση με το τυρί και το γιαούρτι.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα μας – ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αντίθετα, το πενταδεκανοϊκό οξύ (άλλος υπο-τύπος κορεσμένου λίπους, που βρίσκεται συνήθως στα γαλακτοκομικά) συνδέεται γενικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 

Αυτό μας δείχνει ότι τελικά, η υγεία μας επηρεάζεται από τον συνδυασμό όλων των θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών (συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών) στα τρόφιμα που τρώμε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τα τρόφιμα που τρώμε παράλληλα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

-το να είσαι σωματικά δραστήριος,

-να μην καπνίζεις και,

-να υιοθετήσεις μια πιο υγιεινή διατροφή.

Όμως, όπως δείχνει η έρευνά μας, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών μπορεί να μην είναι αρκετή για τη μείωση του κινδύνου.

Μάλλον, σωστό είναι να εστιάσουμε περισσότερο στη μείωση τροφών όπως:

-το κόκκινο κρέας και,

-το βούτυρο που συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο από άλλα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/heart-disease-risk-from-saturated-fats-may-depend-on-what-foods-they-come-from-new-research-172537

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού