Διατροφή

Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων από τα κορεσμένα λίπη εξαρτάται από τα τρόφιμα που προέρχονται

Νέα έρευνα
Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων από τα κορεσμένα λίπη εξαρτάται από τα τρόφιμα που προέρχονται

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως – υπεύθυνη για περίπου 9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί και συχνά συνιστώνται αλλαγές στη συμπεριφορά της υγείαςόπως:

-η περισσότερη άσκηση,

-η διακοπή του καπνίσματος και,

– η υγιεινή διατροφή.

Μια αλλαγή διατροφής που συνήθως συνιστάται από τους ειδικούς είναι να τρώτε λιγότερα κορεσμένα λίπη – και αντ’ αυτού να καταναλώνετε πολυακόρεστα λίπη (που συνήθως βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια και ψάρια), τα οποία θεωρούνται πιο υγιεινά.

Αλλά η νέα μας έρευνα προτείνει ότι αντί να δίνουμε προσοχή μόνο στην ποσότητα κορεσμένου λίπους που καταναλώνουμε, θα πρέπει επίσης να δούμε από ποιες πηγές τροφίμων προέρχεται το κορεσμένο λίπος.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες για τα κορεσμένα λίπη επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην εξέταση των κορεσμένων λιπαρών και της σχέσης τους με τις καρδιακές παθήσεις.

Αλλά τα τρόφιμα περιέχουν πολλά διαφορετικά είδη θρεπτικών συστατικών. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διερευνήσουμε ποιες τροφές που περιέχουν κορεσμένα λίπη συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αντί να εξετάζουμε μόνο τα κορεσμένα λιπαρά.

Αυτό έχει σκοπό να κάνει η έρευνά μας.

Η έρευνά μας βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη EPIC-CVD του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ , η οποία εξέτασε την καρδιαγγειακή υγεία των μεσήλικων σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Η μελέτη περιελάμβανε 10.529 συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης, τους οποίους συγκρίναμε με 16.730 συμμετέχοντες που δεν είχαν.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία από τους 385.747 συμμετέχοντες της μελέτης EPIC για να διασφαλίσουμε ότι τα ευρήματά μας ήταν αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης.

Εξετάσαμε επίσης δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες ως μέρος της ανάλυσής μας.

Φροντίσαμε να λάβουμε υπόψη διάφορους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις – όπως:
-η ηλικία,
-το φύλο,
-τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ενός ατόμου,
-αν κάπνιζε ή,
-έπινε αλκοόλ και,

-αν ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Αυτό ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες τα ευρήματά μας σχετικά με την κατανάλωση λίπους και τις καρδιακές παθήσεις να εξηγηθούν πραγματικά από αυτούς τους άλλους παράγοντες.

Δεν βρήκαμε συνολική σχέση μεταξύ της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου. 

Αλλά αυτή η εικόνα ήταν διαφορετική όταν εξετάσαμε τα τρόφιμα που είναι τυπικές πηγές κορεσμένων λιπαρών.

Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας και βούτυρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Το αντίθετο ίσχυε για εκείνους που έτρωγαν περισσότερα κορεσμένα λίπη από τυρί, γιαούρτι και ψάρι – τα οποία στην πραγματικότητα συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με όσα έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ αυτών των τροφών και των καρδιακών παθήσεων .

Αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και κορεσμένων λιπαρών εξαρτάται από τις πηγές τροφής από τις οποίες προέρχεται.

Μια μέτρια σπάνια μπριζόλα, κομμένη σε ξύλινη σανίδα και καλυμμένη με βούτυρο.
Το κόκκινο κρέας και το βούτυρο συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Μια προειδοποίηση με την έρευνά μας είναι ότι βασίζεται στην παρατήρηση των συσχετισμών μεταξύ διατροφής και υγείας.

Ως εκ τούτου, αυτό δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής, όπου οι συμμετέχοντες θα λάμβαναν τυχαία μια συγκεκριμένη δίαιτα για πολλά χρόνια, θα ήταν πιθανότατα μη πρακτική – και πολλοί συμμετέχοντες μπορεί να μην επιθυμούν να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα για όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά

Τα τρόφιμα δεν είναι απλώς το άθροισμα των μερών τους.

Περιέχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιδιότητες που μπορεί να δράσουν μαζί:

-για την πρόληψη ή,

-την πρόκληση ορισμένων ασθενειών.

Για παράδειγμα, αν και το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν κορεσμένα λίπη, περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ2 και προβιοτικά.

Καθένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσω διαφορετικών αλληλένδετων οδών – όπως με τις επιδράσεις τους στο σάκχαρο στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης ή τη φλεγμονή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι διαφορετικά κορεσμένα λιπαρά ενέχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου όταν πρόκειται για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, το παλμιτικό οξύ (ένας υπο-τύπος κορεσμένου λίπους) είναι πιο άφθονο στο κόκκινο κρέας σε σύγκριση με το τυρί και το γιαούρτι.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα μας – ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αντίθετα, το πενταδεκανοϊκό οξύ (άλλος υπο-τύπος κορεσμένου λίπους, που βρίσκεται συνήθως στα γαλακτοκομικά) συνδέεται γενικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 

Αυτό μας δείχνει ότι τελικά, η υγεία μας επηρεάζεται από τον συνδυασμό όλων των θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών (συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών) στα τρόφιμα που τρώμε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τα τρόφιμα που τρώμε παράλληλα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

-το να είσαι σωματικά δραστήριος,

-να μην καπνίζεις και,

-να υιοθετήσεις μια πιο υγιεινή διατροφή.

Όμως, όπως δείχνει η έρευνά μας, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών μπορεί να μην είναι αρκετή για τη μείωση του κινδύνου.

Μάλλον, σωστό είναι να εστιάσουμε περισσότερο στη μείωση τροφών όπως:

-το κόκκινο κρέας και,

-το βούτυρο που συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο από άλλα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/heart-disease-risk-from-saturated-fats-may-depend-on-what-foods-they-come-from-new-research-172537

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία