Διατροφή

Μπέργκερ φυτικής προέλευσης: Πρέπει να θεωρείται «πρόχειρο φαγητό»;

Μπέργκερ φυτικής προέλευσης: Πρέπει να θεωρείται «πρόχειρο φαγητό»;

Οι φυτικές δίαιτες έχουν αυξήσει την δημοτικότητά τους τα τελευταία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε έκρηξη στη ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης σε αγαπημένα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων, όπως τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια.

Η βιομηχανία εναλλακτικών προϊόντων κρέατος με βάση τα φυτά προβλέπεται να δει τεράστια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτά τα προϊόντα διατροφής – συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουν ορισμένοι.

Αν και πολλά από αυτά τα προϊόντα ισχυρίζονται ότι παρασκευάζονται κυρίως από φυτά , δεν διαφέρουν τόσο πολύ από άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συχνά περιέχουν πολλά παρόμοια συστατικά – συμπεριλαμβανομένων απομονωμένων πρωτεϊνών, γαλακτωματοποιητών, συνδετικών και άλλων πρόσθετων – και παρασκευάζονται με βιομηχανικές μεθόδους επεξεργασίας, επομένως μπορούν να θεωρηθούν ως υπερεπεξεργασμένο προϊόν διατροφής .

Πολλά στοιχεία συνδέουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με:

-την παχυσαρκία,

-τον διαβήτη τύπου 2,

-τον καρκίνο και,

-άλλες χρόνιες ασθένειες.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον συνδυασμό της φτωχής θρεπτικής τους περιεκτικότητας, των συνθετικών προσθέτων και της έλλειψης φυτικών ινών, κάτι που είναι σημαντικό για να δώσει μια αίσθηση πληρότητας.

Αυτοί οι τύποι τροφών είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο η κακή διατροφή έχει γίνει η κορυφαία αιτία θανάτου στον κόσμο από χρόνιες ασθένειες, καθώς:

-είναι εύκολα διαθέσιμα,

-εύκολα στην υπερκατανάλωση τροφής,

-στερούνται θρεπτικών συστατικών και,

-τώρα παρέχουν περίπου τις μισές ή περισσότερες θερμίδες που καταναλώνονται στις χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Η καινοτομία του μπιφτεκιού με βάση τα φυτά και άλλες εναλλακτικές λύσεις κρέατος σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη χρόνος για να δούμε αν αυτά τα νέα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επίσης παρόμοιο κόστος για την υγεία.

Όμως, τα συστατικά που περιέχουν ορισμένα προϊόντα προκαλούν ανησυχία.

Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης σε πολλές εναλλακτικές επιλογές κρέατος φυτικής προέλευσης.
Αλλά, το συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας περιέχει ένα επίπεδο νιτρωδών που αναφέρεται ότι είναι συγκρίσιμο με τα επίπεδα σε προϊόντα μπέικον υψηλής ποιότητας.
Τα επίπεδα νιτρωδών στο μπέικον και σε άλλα επεξεργασμένα κρέατα πιστεύεται ότι είναι ο λόγος που η κατανάλωση αυτών των προϊόντων οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. 
Τα υψηλά διατροφικά νιτρώδη συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως:
-η νεφρική νόσος,
-ο διαβήτης τύπου 2 και,
-οι αναπνευστικές ασθένειες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η αίμη, η οποία συμβάλλει στο χρώμα και τη γεύση στο επεξεργασμένο κρέας, είναι μερικές φορές επίσης ένα συστατικό .

Στα προϊόντα κρέατος, η αίμη έχει αποδειχθεί ότι αντιδρά με τα νιτρώδη, καθιστώντας τα ακόμη πιο επιβλαβή , σχηματίζοντας ένα εξαιρετικά αντιδραστικό μόριο που ονομάζεται νιτροζυλ-αίμη. 

Δεν είναι βέβαιο εάν θα υπάρξει παρόμοια επίδραση στα φυτικά προϊόντα, αλλά η παρουσία αίμης και νιτρωδών μαζί προκαλεί ανησυχία.

Ένα μπιφτέκι φυτικής προέλευσης σε ένα πιάτο με μερικά πατατάκια.
Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα προτού μάθουμε πραγματικά τις επιπτώσεις αυτών των προϊόντων στην υγεία

Σε πολλά μπιφτέκια φυτικής προέλευσης προστίθεται επίσης ο σταθεροποιητής και ο γαλακτωματοποιητής μεθυλοκυτταρίνη για να τους δώσουν μια υφή σαν το κρέας.

Η μεθυλοκυτταρίνη έχει αποδειχθεί ότι μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου και αυξάνει τη φλεγμονή στα ποντίκια και αυτές οι αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αν και εξακολουθούν να λείπουν μελέτες σε ανθρώπους.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους για σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μπιφτεκιού με βάση τα φυτά και του καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων χρόνιων ασθενειών. 

Αλλά, η μόνη δοκιμή ασφαλείας που έγινε μέχρι στιγμής ήταν για τη νέα μορφή της αίμης .

Και αυτό το προϊόν αίμης δοκιμάστηκε μόνο ως καθαρή ένωση σε πειραματικά συστήματα και όχι σε πραγματικές συνθήκες όπου δεν είναι γνωστό εάν το κοκτέιλ αίμης, νιτρωδών και άλλων πρόσθετων θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους.

Πού οδηγούν τα συμπεράσματα αυτά τους ανθρώπους που προσπαθούν να συμβιβάσουν την υγιεινή διατροφή με τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των διατροφικών τους συνηθειών στο περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων;

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι τυχόν δυνητικοί κίνδυνοι από μπιφτέκια φυτικής προέλευσης αξίζει τον κόπο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων.

Αλλά αν ανησυχείτε για την κατανάλωση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων εναλλακτικών κρεάτων με βάση τα φυτά, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Εάν τρώτε κρέας, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να μειώσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των τροφίμων που τρώτε, η επιλογή πιο βιώσιμων παραγόμενων κρεάτων μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Εάν ακολουθείτε μια αυστηρά χορτοφαγική ή vegan διατροφή, το μαγείρεμα γευμάτων με φακές, φασόλια και ρεβίθια μπορεί επίσης να εξασφαλίσει ότι έχετε ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Φυσικά δεν είναι απαραιτήτως κακές για εσάς όλες οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά. 

Η αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης εξακολουθεί να αναδύεται, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά νέα προϊόντα εξακολουθούν να αναπτύσσονται και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. 

Αλλά εάν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, ίσως αξίζει να ελέγξετε πρώτα τη λίστα συστατικών και να γνωρίζετε τους κινδύνους από την κατανάλωση πάρα πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/plant-based-burgers-should-some-be-considered-junk-food-163514

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού