Διατροφή

Η μαύρη σοκολάτα είναι πράγματι υγιεινή τροφή;

Η μαύρη σοκολάτα είναι πράγματι υγιεινή τροφή;

Πολλά άρθρα- αν όχι όλα -στο διαδίκτυο υπογραμμίζουν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας.

Αλλά οι εκλαϊκευτικές εκστρατείες για την ενίσχυση της εικόνας της σοκολάτας δεν είναι και πολύ επιστημονικές.

Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του κακάο, η μαύρη σοκολάτα δεν είναι στην πραγματικότητα η μοντέρνα υγιεινή τροφή, όπως προβάλλεται.

Εάν θέλετε, μπορείτε να πιστέψετε τη διαφημιστική εκστρατεία και να δεχτείτε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ένας καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε τα πάντα:

από τον διαβήτη έως την καρδιακή προσβολή, ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι απατηλή.

Το Harvard T.H. Η Chan School of Public Health αναφέρει ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% κακάο.

Τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά μεγαλύτερα σε σύγκριση με το 10-50% που περιλαμβάνει μια σοκολάτα γάλακτος.

Το κακάο έχει φλαβανόλες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά και φρούτα και έχουν βρεθεί ότι ωφελούν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Οι φλαβανόλες ενθαρρύνουν τη δημιουργία του μονοξειδίου του αζώτου από το ενδοθήλιο, την κυτταρική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι οποίο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Πέρα από αυτό, οι φλαβανόλες αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Το περιοδικό Vox δημοσίευσε  λεπτομερές άρθρο που διερωτάται για την επικρατούσα αντίληψη σχετικά με τη μαύρη σοκολάτα ως θαύμα ή ασφαλούς φαγητού.

Στο άρθρο, η δημοσιογράφος Julia Belluz, έριξε μια ματιά σε περίπου 100 μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από την εταιρεία Mars (ποιος νομίζετε ότι χρηματοδοτεί τις μελέτες, οι ουδέτεροι οργανισμοί ή οι κατασκευαστές σοκολάτας;) και υπαινίσσονται οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κακάο και σοκολάτα.

Το άρθρο καταγράφει τις προσπάθειες της Mars μέχρι το 1982, όταν η εταιρεία ίδρυσε το Mars Center for Cocoa Health Science, ένα ερευνητικό σκέλος για να διαδώσει τις πληροφορίες για τα οφέλη του κακάο.

Η Belluz παραθέτει την καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Marion Nestle, η οποία είπε ότι οι εταιρείες “πήραν μια συνειδητή απόφαση να επενδύσουν στην επιστήμη”, έτσι ώστε το προϊόν τους να φαίνεται λιγότερο σαν ένα νόστιμο σνακ και περισσότερο σαν ένα “υγιεινό φαγητό”.

Για να βάζει ο κόσμος στο στόμα του τη σοκολάτα και να λέει “τώρα παίρνω τα φλαβονοειδή μου”.

Είναι κάτι σαν μάστερ μάρκετινγκ το γεγονός ότι οι εταιρείες κατάφεραν να αντιστρέψουν τις επικρίσεις των γονέων προς τα παιδιά τους όταν έτρωγαν σοκολάτα και να γίνουν στις μέρες μας πολύ πιο ανεκτικοί.

-Είναι κακό να απολαμβάνει κανείς τη μαύρη σοκολάτα;

Η Δρ. JoAnn Manson, MPH, DrPH, καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ Τ.Η. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας, λέει “όχι, απολαύστε τα Χριστούγεννα την σοκολάτα σας, αλλά μην ακούτε όλες τις υπερβολικές αναφορές για τα οφέλη της στην υγεία”.

Νομίζω ότι το βασικό σημείο είναι ότι η σοκολάτα είναι μια θαυμάσια θεραπεία, αλλά δεν είναι πραγματικά ένα υγιεινό φαγητό”, είπε η Manson στο Healthline.

Οι φλαβανόλες του κακάο που ακούτε υπάρχουν πράγματι στη μαύρη σοκολάτα, αλλά είναι σε ποικίλες ποσότητες ανάλογα με το προϊόν της σοκολάτας που καταναλώνετε.

Η ποσότητα των φλαβονολών ποικίλει τρομακτικά στα προϊόντα σοκολάτας”, είπε η ειδικός, επισημαίνοντας ότι η σοκολάτα τείνει να είναι υψηλή σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Η Manson ανήκει στους ερευνητές της αμερικανικής μελέτης COSMOS (Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) μιας μεγάλης κλίμακας κλινικής μελέτης που τυχαιοποιεί περίπου 22.000 άντρες και γυναίκες για να διαπιστώσει εάν η λήψη καθημερινών συμπληρωμάτων φλαβανολών από το κακάο ή μια κοινή πολυβιταμίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο:

-καρκίνου,

-εγκεφαλικού επεισοδίου ή,

-καρδιακής νόσου.

Οι φλαβανόλες του κακάο φαίνονται πολλά υποσχόμενες για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, αλλά εξακολουθούν να μελετώνται και δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών”, δήλωσε η Manson.

“Η δοκιμή COSMOS είναι μια μεγάλη κλινική δοκιμή.

Το 2021 θα μπορέσουμε να αναφέρουμε αποτελέσματα”.

Η Manson τόνισε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε ακριβώς πόσο ωφέλιμες είναι οι φλαβανόλες του κακάο.

Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τη γνωστική λειτουργία και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να παρέχει επίσης σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, φώσφορο και μαγνήσιο αλλά δεν είναι μεγάλες οι ποσότητες σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

“Δεν μ’ αρέσει να καταστρέφω το πάρτι αλλά δεν θα συνιστούσα να βασίζεστε στη μαύρη σοκολάτα για να βελτιώσετε την υγεία σας”, δήλωσε ο Ali Webster, PhD, RD, επικεφαλής  επικοινωνίας στο International Food Information Council Foundationr.

“Η μαύρη σοκολάτα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων και η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ακόμη και με μερικά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μαύρη σοκολάτα θα πρέπει ακόμα να θεωρείται ως κάτι που τρώμε μια φορά ή λίγο”.

Ο Webster ανέφερε ότι η ποσότητα σοκολάτας που θα πρέπει να φάτε για να πάρετε μια υπολογίσιμη ποσότητα φλαβονολών είναι αρκετά μεγάλη.

Σε μερικές περιπτώσεις, μιλάμε περισσότερο από ένα ολόκληρο κομμάτι σοκολάτας, αν το ποσοστό του κακάο δεν είναι πολύ υψηλό.

Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία του κακάο, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες.

Η Manson λέει ότι η τάση πολλών Μέσων Ενημέρωσης να αναπαράγουν την τελευταία “τρέλα για τα τρόφιμα” είναι απογοητευτική.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό το κοινό να λαμβάνει ακριβείς και υπεύθυνες πληροφορίες, ειδικά για τα συμπληρώματα διατροφής και αν κάποιος λέει ότι ένα είδος σοκολάτας κάνει καλό στην υγεία, τότε πρέπει να υπάρχουν πολλά στοιχεία γι’ αυτό”.

Ενώ τα προϊόντα σοκολάτας μπορεί να έχουν κάποια ωφέλιμα συστατικά, η Manson αναφέρει  ότι η μετριοπάθεια είναι καθοριστική.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η ανησυχία δεν είναι ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα ως ένα είδος θεραπείας ή στις διακοπές τους αλλά όταν το κάνουν τακτικά.

Η ανησυχία είναι να δίνεται το μήνυμα στους ανθρώπους ότι αυτό θα πρέπει να το κάνουν για την υγεία τους, τη στιγμή που υπάρχουν αβάσιμα στοιχεία”, τονίζει.

Διατροφή

21.01.2022

Αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές: Η σημασία του προαθλητικού ελέγχου και της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους ανθρώπους αποτελεί πάντα ένα τραγικό γεγονός, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει κατά την άθληση, μία δραστηριότητα η οποία έχει συσχετιστεί με την καλή υγεία. Η επίπτωση του αιφνιδίου θανάτου στους αθλητές ανταγωνιστικών αθλημάτων, κυμαίνεται μεταξύ 0.5 και 1.21 ανά 100.000 ετησίως. “Συμβαίνει συχνότερα σε άνδρες αθλητές και σε ασκήσεις υψηλότερης έντασης και παρατηρείται […]

21.01.2022

Το ρόφημα που καίει το λίπος στην κοιλιά καθώς κοιμάστε

Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας καίει θερμίδες. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στο τι τρώτε (όπως τροφές και ποτά που αυξάνουν τις καύσεις) μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να αυξήσει τον μεταβολισμό του, ακόμη και ενώ κοιμάστε. Υπάρχει ένα απλό και πολύ υγιεινό ρόφημα που μπορείτε να πίνετε πριν πέσετε […]

Νέα θετικά δεδομένα για το ελαιόλαδο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει
20.01.2022

Νέα θετικά δεδομένα για το ελαιόλαδο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Συμπληρώματα διατροφής: Προστατεύουν από τον κορωνοϊό;
20.01.2022

Συμπληρώματα διατροφής: Προστατεύουν από τον κορωνοϊό;

Μεσοθεραπεία: Προσφέρει όσα υπόσχεται;
20.01.2022

Μεσοθεραπεία: Προσφέρει όσα υπόσχεται;

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;
19.01.2022

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;

Πώς να ασκηθείτε εάν έχετε πόνο στα πόδια
17.01.2022

Πώς να ασκηθείτε εάν έχετε πόνο στα πόδια

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή
14.01.2022

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Αλήθειες και μύθοι για τα ψάρια
14.01.2022

Αλήθειες και μύθοι για τα ψάρια

Λευκά ή καφέ αυγά είναι τα καλύτερα για τη διατροφή σου;
14.01.2022

Λευκά ή καφέ αυγά είναι τα καλύτερα για τη διατροφή σου;

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

24.01.2022

Σοβαρά προβλήματα μετακίνησης των ασθενοφόρων λόγω των χιονισμένων δρόμων

Πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αδυναμία πολλών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ να προσεγγίσουν πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται πλήρης αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών, ενώ προβληματική είναι και η πρόσβασή τους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Όπως αναφέρουν διασώστες, μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων, βρίσκονται εγκλωβισμένα, μαζί με άλλα αυτοκίνητα, στους χιονισμένους δρόμους της Αττικής. […]

24.01.2022

Απροσπέλαστα νοσοκομεία λόγω του χιονιά

Εικόνες που προκαλούν απελπισία δίνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος από τα νοσοκομεία της Αττικής εν μέσω κακοκαιρίας. Στο έλεος του χιονιά όπως λέει είναι τα νοσοκομεία καθώς λόγω της χιονόπτωσης πολλοί υγειονομικού δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, και όσοι εργάζονταν ήδη από χθες αναγκάστηκαν να μείνουν και σήμερα σερί με αποτέλεσμα να […]

Το αναισθητικό και ψυχαγωγικό φάρμακο κεταμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης
24.01.2022

Το αναισθητικό και ψυχαγωγικό φάρμακο κεταμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Γεωγραφική κατανομή: 6.220 κρούσματα στην Αττική -1.818 στην Θεσσαλονίκη
24.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 6.220 κρούσματα στην Αττική -1.818 στην Θεσσαλονίκη

EMA: Ως τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το χάπι της Pfizer
24.01.2022

EMA: Ως τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το χάπι της Pfizer

EMA: Ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου “Vaxzevria” της AstraZeneca
24.01.2022

EMA: Ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου “Vaxzevria” της AstraZeneca

Μανωλόπουλος για το «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο
24.01.2022

Μανωλόπουλος για το «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο

COVID-19: 19.075 νέα κρούσματα – 655 διασωληνωμένοι – 111 νέοι θάνατοι
24.01.2022

COVID-19: 19.075 νέα κρούσματα – 655 διασωληνωμένοι – 111 νέοι θάνατοι

Α. Γκεμπρεγέσους: Συνεργασία για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας
24.01.2022

Α. Γκεμπρεγέσους: Συνεργασία για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας

Πρόεδρος Π. Φ. Σ.: Σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα
24.01.2022

Πρόεδρος Π. Φ. Σ.: Σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα