Διατροφή

Τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν κάνουν κακό στην υγεία

Τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν κάνουν κακό στην υγεία

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αλλαγή ορισμένων διατροφικών συμπερασμάτων τα τελευταία 10 χρόνια. 

Μελέτες αμφισβητούν ότι η διατροφική χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά είναι οι υπαίτιοι των καρδιοπαθειών, ενώ το 2015 εγκαταλείφθηκε η 60άχρονη σύσταση για το ανώτατο όριο πρόσληψη χοληστερόλης των 300 mg αθωώνοντας τα αυγά για την χοληστερόλη τους.

Για χρόνια, οι ειδικοί συστήνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κυρίως επειδή περιέχουν λιγότερο κορεσμένο λίπος το οποίο θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά μπορεί να μειώνουν:

-τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεις και,

-διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μπορεί επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας έστω κι αν περιέχουν περισσότερες θερμίδες.

Αμερικανική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και επικεφαλής ήταν ο Dariush Mozaffarian από το Πανεπιστήμιο Tufts,  βρήκε ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν φαίνεται να βλάπτουν την υγεία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, από Καναδούς ερευνητές, βρήκε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όλων των ειδών (γάλα, γιαούρτι και τυρί) συνδέεται με:

-χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου,

-καρδιακής νόσου και,

-εγκεφαλικού επεισοδίου.

“Περίπου τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων”, ανέφερε η επιδημιολόγος Mahshid Dehghan, από το Population Health Research Institute, στον Καναδά.

Υποδηλώνουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υγιεινά και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως σήμερα η επίσημη σύσταση είναι να καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά χωρίς λιπαρά ή έστω χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (Dietary Guidelines for Americans 2015-2020).

Η μελέτη

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από 136.384 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στην μελέτη PURE (Potential Urban Rural Epidemiology) που συγκέντρωσε πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία από άτομα σε 21 χώρες (οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν μεταξύ αυτών των χωρών αλλά ο Καναδάς ήταν).

Κανένας από τους ανθρώπους που περιλήφθηκαν στη μελέτη δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και όλοι τους ολοκλήρωσαν λεπτομερή διατροφικά ερωτηματολόγια για:

-τον τύπο και,

-τη συχνότητα πρόσληψης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στη διάρκεια 9 ετών παρακολούθησης:

– περίπου 10.500 άνθρωποι πέθαναν ή,

-εμφάνισαν σημαντικό καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο και για τα δύο αποτελέσματα.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έτρωγαν γαλακτοκομικά, όσοι κατανάλωναν πάνω από δύο μερίδες ημερησίως, είχαν:

-χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (3,4% έναντι 5,6%) κα,

-ι ποσοστό καρδιαγγειακής θνησιμότητας (0,9% έναντι 1,6%).

-Επίσης, είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου (3,5% έναντι 4,9%) και,

-εγκεφαλικού επεισοδίου (1,2% έναντι 2,9%).

Και μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν μόνο πλήρη γαλακτοκομικά, όσοι κατανάλωναν τρεις μερίδες ημερησίως είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από 0,5 μερίδες την ημέρα (3,3% έναντι 4,4%).

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η καταδίκη των ολικών γαλακτοκομικών μόνο και μόνο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

“Η εστίαση στις τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βασίζεται κυρίως στην υπόθεση ότι το κορεσμένο λίπος αυξάνει τη χοληστερόλη LDL”, ανέφερε η Dehghan.

Πρόσθεσε ότι” τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά άλλα συστατικά π.χ. αμινοξέα, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο.

Μπορούν να ζυμωθούν και να έχουν προβιοτικά.

Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε μία μόνο θρεπτική ουσία.

Και η υπόλοιπη διατροφή έχει σημασία“.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πιθανότατα καλύτερη από την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Προτείνουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να αποθαρρύνονται και ίσως ακόμη να ενθαρρύνονται, ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι χαμηλή ή σε άτομα που καταναλώνουν πολύ λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα”, κατέληξε η Dehghan.

Να σημειωθεί πάντως ότι φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Boehringer Ingelheim και η GlaxoSmithKline συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της έρευνας.

Η GlaxoSmithKline δημιουργεί το Horlicks, ένα θρεπτικό ποτό με βάση το γάλα ενώ η Boehringer Ingelheim παράγει φάρμακα για αγελάδες.

Πηγή: Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε