Διατροφή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινότητά σου

Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινότητά σου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, μεγαλώνοντας εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας σε προϊόντα με μεγάλη ποσότητα λακτόζης, όπως είναι το παγωτό, το γάλα, το βούτυρο, οι κρέμες, μερικά τυριά, το ψωμί κ.α.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές έρευνες, το ποσοστό του πληθυσμού με δυσανεξία στη λακτόζη υπερβαίνει το 65%.

Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη, ποια είναι τα συμπτώματα και με ποια άλλα προϊόντα μπορούν να αντικαταστήσουν τα κοινά γαλακτοκομικά;

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης (υδατάνθρακας) που συναντάμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορα ποσοστά.

Η δυσανεξία στη λακτόζη συγκεκριμένα, αφορά την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός ενός ανθρώπου αδυνατεί να µεταβολίσει τη λακτόζη και δεν μπορεί να διασπάσει όλη την ποσότητα που προσλαμβάνει.

Συμπτώματα:

Όσον αφορά τα συμπτώματα, τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζουν συνήθως:

-ναυτία,

-κράμπες στο στομάχι,

-αέρια,

-φούσκωμα και,

-διάρροια,

μετά την κατανάλωση γάλακτος ή την λήψη τροφών που περιέχουν λακτόζη.

Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να εμφανιστούν περίπου 15 λεπτά με μερικές ώρες μετά την κατανάλωση τροφών πλούσια σε λακτόζη.

Προσοχή:

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάλουν εντελώς από τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία.

Συμβουλές από πρόσφατη έρευνα:

Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές, που οι περισσότερες συμπεριλαμβάνονται και σε μια πρόσφατη έρευνα, που θα βοηθήσουν τα άτομα με δυσανεξία να διατηρήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους, χωρίς όμως να χάσουν τα οφέλη που σχετίζονται με τα τρόφιμα αυτά:

1. Αρχικά, για την ύφεση των συμπτωμάτων καλό είναι να περιοριστεί η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λακτόζη.

2. Σταδιακή κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (από 30 έως 250 ml / ημέρα) που πρέπει να καταναλώνεται μαζί με άλλες τροφές για να επιβραδύνεται η απελευθέρωση λακτόζης στο λεπτό έντερο.

3. Κατανάλωση παλαιωμένου τύπου τυριού και γενικά πιο σκληρά τυριά, τα οποία περιέχουν χαμηλό έως και καθόλου μερίδιο λακτόζης, όπως είναι το τσένταρ ή το πεκορίνο, η γραβιέρα και η παρμεζάνα.

4. Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένη λακτόζη, τα οποία είναι διατροφικά όμοια με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα τα υποκατάστατα του γάλακτος (π.χ. γάλα σόγιας, καρύδας κλπ) ή ακόμη και προϊόντων με γάλα χωρίς λακτόζη, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο.

5. Κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, που αποτελούν επίσης πηγή προβιοτικών και πρεβιοτικών, τα οποία ασκούν ευεργετικά αποτελέσματα στη γαστρεντερική μικροχλωρίδα.

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά προϊόντα με μειωμένη ή και χωρίς λακτόζη, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά.

Για παράδειγμα, τα άτομα με δυσανεξία δε χρειάζεται να κόψουν τη λατρεμένη συνήθεια του καφέ με προσθήκη γάλακτος.

Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα που μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα, όπως είναι το γάλα σόγιας, ρυζιού, καρύδας, αμυγδάλου, βρώμης κ.α..

Μάλιστα, εταιρείες που πρωτοπορούν στην κατηγορία ready to drink καφέ, έχουν μεριμνήσει και για τα άτομα με τέτοιου είδους δυσανεξία, δημιουργώντας προϊόντα καφέ με γάλα χωρίς λακτόζη.

Το κεφίρ επίσης, όπως και το γιαούρτι, μπορεί να καταναλωθεί ως προβιοτικό για ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με μελέτη, ερευνητές ανακάλυψαν πως το κεφίρ και το γιαούρτι βοηθούν την πέψη της λακτόζης και ελαχιστοποιούν τις παρενέργειες της δυσανεξίας, καταφέρνοντας να μειώσουν το φούσκωμα κατά 50% των περιπτώσεων συγκριτικά με το γάλα.

Στο εμπόριο υπάρχουν φυσικά και πολλά συμπληρώματα λακτάσης, τα οποία βοηθούν στην αναπλήρωση του συγκεκριμένου ενζύμου και στην πέψη της λακτόζης.

Συμπερασματικά, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο αλλά εντελώς διαχειρίσιμο.

Εξαιτίας μάλιστα του μεγάλου ποσοστού ανθρώπων που εμφανίζουν μια τέτοια δυσανεξία, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του εμπορίου βρίσκουν συνεχώς εναλλακτικές λύσεις για την ικανοποίηση τους.

Διατροφή

08.12.2021

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες στην υγεία

Τα δαμάσκηνα είναι εξαιρετικά θρεπτικά, με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, εκτός από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών. Μπορείτε να καταναλώνετε δαμάσκηνα φρέσκα, ή αποξηραμένα. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι γνωστά για τη βελτίωση πολλών παθήσεων υγείας, όπως: -η δυσκοιλιότητα και, […]

08.12.2021

«Σύνδρομο νεκρών γλουτών»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Εάν είστε μονίμως καθηλωμένοι σε ένα γραφείο ή θρονιασμένοι σε έναν καναπέ, τότε καλύτερα να μάθετε περισσότερα για το σύνδρομο που στην ιατρική ορολογία περιγράφεται σαν «γλουτιαία αμνησία». Πολλοί θα το χαρακτηρίσουν- και σωστά- ως μία  από τις “παρενέργειες” της πανδημίας που μας κρατά σχεδόν ακίνητους, με τον φόβο ριζωμένο μέσα μας, μήπως βρεθούμε διασωληνωμένοι.  […]

Θα μπορούσε μια καλύτερη διατροφή να βελτιώσει την ψυχική υγεία;
07.12.2021

Θα μπορούσε μια καλύτερη διατροφή να βελτιώσει την ψυχική υγεία;

Πρέπει να τρώτε μήλα πριν τον ύπνο;
06.12.2021

Πρέπει να τρώτε μήλα πριν τον ύπνο;

Απώλεια μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους: Ποια διατροφή προστατεύει;
06.12.2021

Απώλεια μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους: Ποια διατροφή προστατεύει;

Reverse washing: Η νέα τάση στο λούσιμο;
03.12.2021

Reverse washing: Η νέα τάση στο λούσιμο;

Τα λάθη που κάνετε στη βραδινή ρουτίνα ομορφιάς και “γερνάνε” το δέρμα
03.12.2021

Τα λάθη που κάνετε στη βραδινή ρουτίνα ομορφιάς και “γερνάνε” το δέρμα

Η προσθήκη γαλακτοκομικών στη διατροφή σχετίζεται με λιγότερες πτώσεις και κατάγματα στους ηλικιωμένους
03.12.2021

Η προσθήκη γαλακτοκομικών στη διατροφή σχετίζεται με λιγότερες πτώσεις και κατάγματα στους ηλικιωμένους

Η φρουκτόζη οδηγεί σε παραπανίσιες θερμίδες
02.12.2021

Η φρουκτόζη οδηγεί σε παραπανίσιες θερμίδες

Στυτική δυσλειτουργία: Ο ρόλος της διατροφής στη φυσική της πρόληψη
01.12.2021

Στυτική δυσλειτουργία: Ο ρόλος της διατροφής στη φυσική της πρόληψη

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Ασθένειες
4

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Η νόσος της νέας εποχής

Περισσότερα

08.12.2021

Το άτμισμα βλάπτει πραγματικά το DNA και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Οι ατμιστές παρουσιάζουν αλλαγές στο DNA, σύμφωνα με μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature , και οι αλλαγές είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους καπνιστές – αν και πολύ λιγότερο έντονες. Κυρίως, αυτά τα στοιχεία βασίστηκαν σε μερικά άτομα, εξετάζοντας αλλαγές στο DNA τους τη στιγμή της ανάλυσης, παρόμοια με τη δημιουργία μιας εικόνας στιγμιότυπου, […]

08.12.2021

Αρκετές βλάβες του DNA επιδιορθώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου

Νέα δεδομένα

Ταχεία και πλήρης η ανάρρωση σε όσους παρουσιάζουν μυοκαρδίτιδα από τα εμβόλια της COVID-19
08.12.2021

Ταχεία και πλήρης η ανάρρωση σε όσους παρουσιάζουν μυοκαρδίτιδα από τα εμβόλια της COVID-19

Στέλεχος Όμικρον: Γονίδια από Ιούς του κοινού κρυολογήματος στις μεταλλάξεις του νέου στελέχους
08.12.2021

Στέλεχος Όμικρον: Γονίδια από Ιούς του κοινού κρυολογήματος στις μεταλλάξεις του νέου στελέχους

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες στην υγεία
08.12.2021

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες στην υγεία

Ο χορός μπορεί να βελτιώσει την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία
08.12.2021

Ο χορός μπορεί να βελτιώσει την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία

«Σύνδρομο νεκρών γλουτών»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
08.12.2021

«Σύνδρομο νεκρών γλουτών»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη
08.12.2021

Η σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη

Ο FDA ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για την κοινή μορφή Νανισμού
08.12.2021

Ο FDA ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για την κοινή μορφή Νανισμού

Πώς η αβεβαιότητα μπορεί να βλάψει την ικανότητά μας να παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις
08.12.2021

Πώς η αβεβαιότητα μπορεί να βλάψει την ικανότητά μας να παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις