Διατροφή

Γλυκαντικά: Λύση ή κίνδυνος για την υγεία μας;

Γλυκαντικά: Λύση ή κίνδυνος για την υγεία μας;

Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε αμέτρητα τρόφιμα ώστε να μας πείσουν να καταναλώνουμε άφοβα “απαγορευμένα” τρόφιμα όπως αναψυκτικά ή γλυκά.

Είναι όμως ασφαλή για την υγεία μας;

Έρευνα ρίχνει περισσότερο φως και απαντάει στο ερώτημα.

Η είδηση ήρθε από την Αμερική όπου η FDA, δηλαδή η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων, αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση 6 τεχνητών γλυκαντικών από τα τρόφιμα.

Αυτά είναι:

-βενζοφαινόνη,

-ακρυλικό αιθύλιο,

-αιθυλομεθυλαιθέρας,

-μυρκένιο,

-το λεγόμενο τερπένιο του δυόσμου και,

-πυριδίνη.

Η αντιπαράθεση για τα γλυκαντικά ξεκίνησε ήδη από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται προκειμένου να δώσουν τα λεγόμενα τρόφιμα light, μια ανθούσα βιομηχανία τροφίμων που υπόσχεται ότι όλοι μπορούν να φάνε και να πιούνε τα πάντα χάρη στην απουσία ζάχαρης.

Πόσο ασφαλή είναι, όμως, τα γλυκαντικά για την υγεία μας;

Έρευνα έχει  καταδείξει ότι πολλά από τα εγκεκριμένα τεχνητά γλυκαντικά που η FDA έχει εγκρίνει,  τελικά είναι τοξικά για τα εντερικά βακτήρια και άρα μας κάνουν κακό.

Η έρευνα μάλιστα μιλάει ακόμα και για καρκίνο και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Τι λέει η έρευνα;

Η εν λόγω έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion στο Ισραήλ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη, αποκάλυψε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά και τα αθλητικά συμπληρώματα που έχει εγκρίνει η FDA είναι τοξικά για το εντερικό μικροβίωμα.

Συγκεκριμένα η έρευνα εξέτασε 6 γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ζαχαρίνη, αντβατάμη, νεοταμίνη και ακεσουλφάμη)-όλα πολύ γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα σε τρόφιμα και αναψυκτικά- και,

-10 συμπληρώματα για αθλητές που περιέχουν αυτά τα γλυκαντικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος γίνονταν τοξικά με την έκθεσή τους σε μόλις ελάχιστα μικρογραμμμάρια αυτών των γλυκαντικών.

Τροποποιήσαμε το από τη φύση του βιοφωταυγές βακτήριο E.coli ώστε να φωσφορίζει όταν ανιχνεύει τοξικούς παράγοντες και να δρα ως αισθητήρας που αντιπροσωπεύει το σύνθετο μικροβιακό σύστημα”, εξήγησε ο Ariel Kushmaro, καθηγητής της έδρας Βιοτεχνολογίας John A. Ungar στο Τμήμα Βιοτεχνολογικής Μηχανικής “Avram and Stella Goldstein-Goren” και μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και του Ινστιτούτου Ilse Katz για την Νανοτεχνολογία στο Negev.

Όταν το βακτήριο εκτέθηκε σε συγκεκριμένες ποσότητες των γλυκαντικών προκλήθηκε φωταύγεια (δηλαδή χημική αντίδραση) με πιο ισχυρή αυτή που του προκάλεσε η ζαχαρίνη, το πιο παλιό γλυκαντικό σε χρήση.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια τρόφιμα περιέχονται ποια γλυκαντικά διότι πολλές φορές γίνεται εν αγνοία μας αλλά και να κατανοήσουμε ότι μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας.

Επιπλέον, οι ποσότητες των γλυκαντικών πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφή μας έχει άμεση επίπτωση το μικροβίωμα όλου του σώματος, το οποίο όχι μόνο παίζει ρόλο στη φυσιολογία μας αλλά μπορεί να μειώσει τη ροπή μας σε πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Επιπλέον, το μικροβίωμά μας λειτουργεί ως δοκιμαστικός σωλήνας στον οποίο δοκιμάζονται οι επιπτώσεις που έχουν οι διαιτητικές μας επιλογές στην υγεία μας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα γλυκαντικά προκαλούν χημικές αντιδράσεις στο εντερικό μικροβίωμα που έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Kushmaroτα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στο να κατανοήσουμε την τοξικότητα των γλυκαντικών αλλά και τις πιθανές αρνητικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον”, μιας και τα γλυκαντικά θεωρείται ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η χρήση μάλιστα των βιοφωταυγών βακτηρίων θα μπορεί να ανιχνεύσει τα γλυκαντικά στο περιβάλλον.

Διατροφή

11.07.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα

Η ομοσπονδία επικεντρώνεται σε προϊόντα που πωλούνται σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

11.07.2025

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί

Η κατανάλωση καφέ έχει και άλλες επιπτώσεις στο σώμα

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη
10.07.2025

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη

Ρυθμίστε φυσικά το σάκχαρο και προστατέψτε τον προστάτη σας με τα απαραίτητα συμπληρώματα για την ανδρική υγεία!
10.07.2025

Ρυθμίστε φυσικά το σάκχαρο και προστατέψτε τον προστάτη σας με τα απαραίτητα συμπληρώματα για την ανδρική υγεία!

Προδιαβήτης: Πώς τα φιστίκια Αιγίνης βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου
10.07.2025

Προδιαβήτης: Πώς τα φιστίκια Αιγίνης βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν
09.07.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Για ποιο λόγο οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας
09.07.2025

Για ποιο λόγο οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας

Δείτε ποια είναι τα 12 όσπρια που έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη
09.07.2025

Δείτε ποια είναι τα 12 όσπρια που έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
08.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Κουκιά: Τα οφέλη τους για την υγεία μας και τα διατροφικά τους στοιχεία
08.07.2025

Κουκιά: Τα οφέλη τους για την υγεία μας και τα διατροφικά τους στοιχεία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

Τα περιστατικά αφορούν σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών

11.07.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα

Η ομοσπονδία επικεντρώνεται σε προϊόντα που πωλούνται σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί
11.07.2025

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί

Κόκκινα μάτια: Δείτε ποιες είναι οι 15 πιο συνηθισμένες αιτίες
11.07.2025

Κόκκινα μάτια: Δείτε ποιες είναι οι 15 πιο συνηθισμένες αιτίες

Δείτε πού βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό διασυνοριακό νοσοκομείο
11.07.2025

Δείτε πού βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό διασυνοριακό νοσοκομείο

Με ψηφιακό βοηθό και ΑΙ πλέον οι νεκροτομές από τους ιατροδικαστές: Ποιες αλλαγές «έρχονται»
11.07.2025

Με ψηφιακό βοηθό και ΑΙ πλέον οι νεκροτομές από τους ιατροδικαστές: Ποιες αλλαγές «έρχονται»

ΕΟΠΠΥ: Προβλήματα στην κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων καταγγέλλουν οι ασθενείς
11.07.2025

ΕΟΠΠΥ: Προβλήματα στην κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων καταγγέλλουν οι ασθενείς

Ρομπότ ολοκλήρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
10.07.2025

Ρομπότ ολοκλήρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη
10.07.2025

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τη φαγούρα στο κεφάλι
10.07.2025

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τη φαγούρα στο κεφάλι