Διατροφή

Το παραδοσιακό γιαούρτι και οι ευεργετικές του ιδιότητες σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη

Το παραδοσιακό γιαούρτι και οι ευεργετικές του ιδιότητες σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη

Oι ανισορροπίες στη σύνθεσή του εντερικού μικροβιώματος έχουν αναφερθεί πρόσφατα σε άτομα που πάσχουν από Μεταβολικό Σύνδρομο.

Αυτό οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει τη συμβολή του εντερικού μικροβιώματος στα οφέλη των παρεμβάσεων του τρόπου ζωής για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του Μεταβολικού Συνδρόμου και των αντίστοιχων συμπτωμάτων του.

Προηγούμενα ευρήματα σχετικής μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, σχετίζεται με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μεγαλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής.

Μια νέα τυχαιοποιημένα ελεγχόμενη μελέτη, έδειξε ότι το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε:

-παχύσαρκες γυναίκες με,

-μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο και ,

-Μεταβολικό Σύνδρομο,

-με τη συμμετοχή των μικροβίων του εντερικού μικροβιώματος και μεταβολικών παραγόντων.

Οι ερευνητές χορήγησαν 220 g / ημέρα γιαουρτιού (n = 48) ή κανονικού πλήρους γάλακτος (n = 44) σε παχύσαρκες ενήλικες γυναίκες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD) και Μεταβολικό Σύνδρομο.

-Οι ανθρωπομετρικοί δείκτες,

-οι μεταβολικές παράμετροι,

-οι κυτοκίνες φλεγμονής και,

-το εντερικό μικροβίωμα αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 6 μήνες παρέμβασης.

Σε σύγκριση με το γάλα, η πρόσληψη γιαουρτιού οδήγησε σε βελτίωση της:

-αντίστασης στην ινσουλίνη,

-της ινσουλίνης νηστείας και,

-της ινσουλίνης 2 ωρών, παράλληλα με τη μείωση της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT/SGPT) καθώς και του λίπους του ήπατος.

Επιπλέον, η λήψη γιαουρτιού οδήγησε σε:

-μειωμένα επίπεδα των τριγλυκεριδίων,

-της ολικής χοληστερόλης,

-της βασπίνης (μιας λιπο-κυτοκίνης, με δράση στην ευαισθητοποίηση στην ινσουλίνη και αντιφλεγμονώδη δράση),

-του λιποπολυσακχαρίτη (LPS),

-του αυξητικού παράγοντα των ινοβλαστών 21 (FGF 21),

-του παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNFα) και,

-αύξησης των δεικτών οξειδωτικού στρες, συμπεριλαμβανομένης της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης και της δισμουτάσης του υπεροξειδίου.

Το γιαούρτι οδήγησε επίσης σε συγκεκριμένες μεταβολές της σύνθεσης εντερικού μικροβιώματος ,με άγνωστο όμως προς το παρόν λειτουργικό αντίκτυπο.

Χρησιμοποιήθηκε ένα στατιστικό μοντέλο για τη διευκρίνηση των πιθανών μηχανισμών με βάση τους οποίους η κατανάλωση γιαουρτιού βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Με βάση αυτό το μοντέλο, το LPS, οι δείκτες φλεγμονώδους και οξειδωτικού στρες, τα λιπίδια ορού και η βλάβη στο ήπαρ όπως αυτή αξιολογείται μέσω της συσσώρευσης λίπους, ενδέχεται να αλληλοσυνδέονται και να ενισχύουν τα οφέλη του γιαουρτιού στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το γιαούρτι μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα της μη- αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος και του Μεταβολικού Συνδρόμου, πιθανώς με:

-τη μείωση των λιπιδίων του ορού,

-της φλεγμονής,

-του οξειδωτικού στρες,

-του LPS και,

-της αλλαγής της σύνθεσης του εντερικού μικροβιώματος.

Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε προηγούμενες επιδημιολογικές και τυχαιοποιημένα ελεγχόμενες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της πρόσληψης γιαουρτιού όχι μόνο σε άτομα με παχυσαρκία, αλλά και σε υγιή άτομα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού