Διατροφή

Χορτοφαγία και ισορροπημένη διατροφή

Χορτοφαγία και ισορροπημένη διατροφή

Όταν λέμε ότι κάποιος είναι χορτοφάγος εννοούμε ότι η διατροφή του περιορίζεται στην κατανάλωση τροφών που έχει σα βάση τα λαχανικά και όλων των ειδών τα χορταρικά και φυτικά προϊόντα.

Οι άνθρωποι διαλέγουν τη χορτοφαγία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων ηθικών φραγμών στο να τρώνε ζώα, θρησκευτικών αντιλήψεων ή προτιμήσεων για φυτικά προϊόντα.

“Αυτές οι διατροφές παρέχουν πολλά οφέλη καθώς τα φυτικά προϊόντα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και διατροφικά στοιχεία ενώ σχεδόν καθόλου ουσίες που βλάπτουν τον οργανισμό μας, όπως χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά“, αναφέρει ο Ευμένης Καραφυλλίδης – Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.

Ο ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Διάφορα είδη χορτοφαγίας

Υπάρχουν διαφορετικά είδη χορτοφαγίας που χαρακτηρίζονται από το είδος των τροφών που καταναλώνονται:

  • Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι. Η διατροφή τους περιλαμβάνει αυγά και γαλακτομικά προϊόντα, αλλά αποκλείονται το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Στην Αμερική οι περισσότεροι φυτοφάγοι ανήκουν σ αυτήν την κατηγορία.
  • Γαλακτο-χορτοφάγοι. Μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνονται στη διατροφή τους, ενώ αποκλείονται το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα ψάρια
  • Αυστηρά χορτοφάγοι. Κανένα είδος ζωικού προϊόντος δεν επιτρέπεται στη διατροφή τους, δηλαδή αποκλείονται κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γάλα, τυρί και γενικά όλα τα ζωικά προϊόντα
  • Μερικώς χορτοφάγοι. Η διατροφή αυτή περιστασιακά περιλαμβάνει πουλερικά ή ψάρι, αλλά ποτέ κόκκινο κρέας.

-Πλεονεκτήματα χορτοφαγικής διατροφής

Όλοι οι χορτοφάγοι αποκομίζουν πολλά οφέλη από την διατροφή τους, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή μας υγεία.

“Επίσης, η διατροφή τους δεν περιέχει ουσίες που σε πολύ μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ζωικές πρωτεΐνες, χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.

Αντίθετα, είναι πλούσια σε πρωτεύοντα συστατικά όπως καροτίνη, σύνθετους υδατάνθρακες, ίνες και φυλλικό οξύ“, επισημαίνει ο κ. Καραφυλλίδης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν την χορτοφαγία έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης πολλών ασθενειών από τους μη χορτοφάγους.

Τέτοιες ασθένειες είναι:

-οι καρδιακές παθήσεις,

-υψηλή πίεση,

-διαβήτη τύπου 2 και,

-κάποιες μορφές καρκίνου.

Η χορτοφαγία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών με πολλούς τρόπους.

“Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών ίσως να ευθύνεται για τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στους χορτοφάγους”, τονίζει ο κ. Καραφυλλίδης.

Επιπλέον, οι χορτοφάγοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας.

-Τα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης», γνωστή ως LDL χοληστερόλη είναι πολύ χαμηλά στους χορτοφάγους.

Κι αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο γεγονός ότι η διατροφή τους είναι χαμηλή σε λιπαρά ενώ πλούσια σε προϊόντα σόγιας.

Τα προϊόντα σόγιας όπως το τοφού περιέχουν συστατικά που πιστεύεται ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Πολλά άλλα πλεονεκτήματα της χορτοφαγίας έχουν διατυπωθεί από τους υποστηρικτές της.

Για παράδειγμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου δημοσίευσαν άρθρο που διαλαλεί και τα περιβαλλοντολογικά οφέλη της χορτοφαγίας.

“Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι και μια ισορροπημένη, μη χορτοφαγική διατροφή, μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας.

Κανείς ειδικός δεν μπορεί με σιγουριά να ισχυριστεί ότι η χορτοφαγία είναι η καλύτερη διατροφή”, αναφέρει ο κ. Καραφυλλίδης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι περισσότερο από τους μη χορτοφάγους διαλέγουν και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή:

-επιλέγουν να μην καπνίζουν,

-να γυμνάζονται συστηματικά και,

-να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιλογές τους αυτές μαζί με τη διατροφή τους είναι που επηρεάζουν θετικά την υγεία τους.

Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε ότι όλα τα οφέλη της χορτοφαγίας μπορούν να εξαλειφθούν αν τα γεύματα δεν είναι προσεκτικά σχεδιασμένα, με τρόπο τέτοιο ώστε να περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που σε μια τέτοια διατροφή είναι δύσκολο να αποκτηθούν“, είναι η επισήμανση του κ. Καραφυλλίδη.

Επιπλέον, το να τρώμε φυτικές τροφές μαγειρεμένες με ανθυγιεινό τρόπο, για παράδειγμα:

τηγανισμένες ή με μεγάλες ποσότητες τυριού ή κρέμα γάλακτος ή βουτύρου, είναι εξίσου ανθυγιεινό όπως τα πλούσια σε λιπαρά ζωικά προϊόντα.

Θρεπτικές προκλήσεις της χορτοφαγίας

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ζητά ο οργανισμός μας με το να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει:

-γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών,

-προϊόντα ολικής άλεσης,

-λαχανικά και φρούτα.

Όμως, οι αυστηροί χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα αντιμετωπίζουν διατροφικές προκλήσεις καθώς θα πρέπει να προγραμματίσουν ακόμα πιο προσεκτικά την διατροφή τους.

Όλοι όσοι αλλάζουν τη διατροφή τους και γίνονται χορτοφάγοι πρέπει να συμβουλεύονται διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ,που θα τους βοηθήσει στο σχεδιασμό της διατροφής τους με τέτοιο τρόπο ώστε να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Συστατικά που δεν περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή των χορτοφάγων είναι:

-το ασβέστιο,

-ο σίδηρος,

-η βιταμίνη Β12,

-η βιταμίνη D και,

-ο ψευδάργυρος.

Συγκεκριμένα, ο σίδηρος απορροφάται από τον οργανισμό μας πιο εύκολα από ζωικά προϊόντα.

Σε συγκεκριμένες φυτικές τροφές υπάρχει σίδηρος, οι οποίες όμως θα πρέπει να καταναλωθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες ώστε ο οργανισμός μας να αποκτήσει τα συνιστώμενα επίπεδα σιδήρου.

Οι θηλάζουσες χορτοφάγοι

Μια κατηγορία χορτοφάγων που πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα είναι οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

“Πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον διαιτολόγο-διατροφολόγο τους για το αν θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους ή να την προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες ζωή τους, ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή και υγιή ανάπτυξη του μωρού τους”, σημειώνει ο κ. Καραφυλλίδης.

Και τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν την χορτοφαγία.

Απλά οι γονείς τους θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα γεύματα των παιδιών τους και να βεβαιώνονται ότι λαμβάνουν ποικιλία τροφών, έτσι ώστε να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα τα οδηγήσει στη σωστή τους ανάπτυξη.

Θα πρέπει η διατροφή των παιδιών, με άλλα λόγια να είναι πλούσια σε:

-σίδηρο,

-ασβέστιο,

-βιταμίνη Β12,

-βιταμίνη D,

-πρωτεΐνες και ψευδάργυρο.

Πρόσφατα, ιατρικές έρευνες στην Βρετανία έδειξαν ότι παιδιά με μεγάλο δείκτη νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να γίνουν χορτοφάγοι”, καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού