Διατροφή

Δίαιτα MIND: Νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι προστατεύει από τη νόσο Alzheimer

Η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας και σήμερα επηρεάζει περισσότερους από 1 στους 9 ενήλικες άνω των 65 ετών.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση πλακών β αμυλοειδούς, καθώς και την παρουσία νευροϊνιδικών πλεγμάτων στον εγκέφαλο.

Οι εναποθέσεις των παραπάνω πρωτεϊνών προκαλούν βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που παρατηρείται στους ασθενείς με νόσο Alzheimer.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι η παρουσία των παραπάνω παθολογικών δεικτών για τη νόσο Alzheimer δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο ασθενής θα παρουσιάσει έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Ορισμένοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου παρά την παρουσία των παραπάνω πρωτεϊνών.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που κάνουν φυσική άσκηση ή διάφορες ασκήσεις που χρειάζονται σκέψη, έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών ανεξαρτήτως των επιπέδων του β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Αν και προσφάτως έχουν εγκριθεί ορισμένα φάρμακα που μπορούν να περιορίσουν τα επίπεδα του β αμυλοειδούς και των νευροϊνιδικών πλεγμάτων στον εγκέφαλο, οι κλινικές δοκιμές που εξέτασαν τα φάρμακα αυτά παρατήρησαν ότι δεν μπορούν να επιβραδύνουν την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Το παραπάνω γεγονός αναδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για νέες προσεγγίσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα προσφέρουν οφέλη στην επιβράδυνση της νόσου Alzheimer.

Διατροφή

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο τη δίαιτα DASH όσο και η Μεσογειακή δίαιτα μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες.

Η δίαιτα MIND, η οποία βασίστηκε στις δύο παραπάνω δίαιτες, έχει σχεδιαστεί ειδικά με σκοπό τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.

Η δίαιτα MIND περιλαμβάνει κυρίως:

-πράσινα φυλλώδη λαχανικά,

-μούρα,

-όσπρια,

-ψάρια,

-ξηρούς καρπούς και,

-τρόφιμα ολικής αλέσεως, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση:

-βουτύρου,

-τυριού και,

-κρέατος.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η δίαιτα MIND μπορεί να επιβραδύνει την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζεται με την ηλικία και να περιορίσει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Μία πρόσφατη μελέτη από το Rush University Medical Center του Σικάγο εξερεύνησε αν η δίαιτα MIND μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους ανεξαρτήτως των παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι εθελοντές που ακολούθησαν τη δίαιτα MIND είχαν υψηλότερα σκορ στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών, ανεξαρτήτως των παθολογικών δεικτών της νόσου Alzheimer στον εγκέφαλο.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η δίαιτα MIND δημιουργεί ανθεκτικότητα στις αρνητικές επιδράσεις των πλακών β αμυλοειδούς και των νευροϊνιδικών πλεγμάτων.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν επίσης ότι αν κατανοήσουμε τις επιδράσεις της διατροφής και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής στη λειτουργία του εγκεφάλου θα είναι ευκολότερο να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για την επιβράδυνση της νόσου Alzheimer.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

Δίαιτα MIND και εγκέφαλος

Η νέα έρευνα ανέλυσε δεδομένα από τη βάση δεδομένων Rush Memory and Aging Project (MAP) για 569 εθελοντές.

Η βάση Rush MAP περιλαμβάνει ενήλικες άνω των 65 ετών και έχει ως στόχο να ταυτοποιήσει περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη κάνουν εξετάσεις ετησίως στις οποίες καταγράφονται όλοι οι παράγοντες του τρόπου ζωής που πιθανώς συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Οι επιστήμονες της μελέτης εξετάζουν επίσης τους εγκεφάλους των εθελοντών (μετά θάνατον) με σκοπό να διαπιστώσουν παθολογικές αλλαγές που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Ο κάθε εθελοντής που συμμετείχε στη νέα μελέτη συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο είχε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή.

Με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό, οι επιστήμονες της μελέτης κατάφεραν να εκτιμήσουν αν οι εθελοντές έκαναν τη δίαιτα MIND ή όχι.

Οι ερευνητές είχαν επίσης δεδομένα από τις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών που είχε κάνει ο κάθε εθελοντής λίγο πριν καταλήξει.

Μετά το θάνατο του κάθε εθελοντή, όπως προαναφέρθηκε, οι επιστήμονες έκαναν νεκροτομή με σκοπό να διαπιστώσουν την παρουσία παθολογικών πρωτεϊνών, ή άλλων αλλαγών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Περίπου το 1/3 των εθελοντών είχαν διαγνωστεί με νόσο Alzheimer κάποια στιγμή πριν το θάνατό τους.

Ωστόσο, εξετάζοντας τους εγκεφάλους των εθελοντών μετά θάνατον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου οι 2 στους 3 είχαν τις χαρακτηριστικές βλάβες της νόσου Alzheimer.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης θετική σύνδεση ανάμεσα στη συμμόρφωση με τη διατροφή MIND και την κατάσταση των γνωστικών λειτουργιών πριν το θάνατο των ασθενών.

Επιπλέον, η δίαιτα MIND συνδέθηκε με μειωμένο ρυθμό έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η σύνδεση ανάμεσα στη δίαιτα MIND και τις γνωστικές λειτουργίες ήταν ανεξάρτητη από τα επίπεδα των παθολογικών πρωτεϊνών της νόσου Alzheimer στον εγκέφαλο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές σχετικά με τη διατροφή τους.

Θέλοντας να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα αλλοίωσης των δεδομένων εξ’ αιτίας της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών σε ορισμένους εθελοντές, οι επιστήμονες έκαναν ξανά ανάλυση των δεδομένων εξαιρώντας όσους εθελοντές είχαν ήδη παρουσιάσει ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών όταν έγινε η συλλογή των δεδομένων.

Η σύνδεση ανάμεσα στη δίαιτα MIND και τις γνωστικές λειτουργίες παρέμεινα ακόμα και μετά την παραπάνω προσαρμογή.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και όταν εξετάστηκαν στην ανάλυση μόνο οι εθελοντές με υψηλά επίπεδα παθολογικών βλαβών από τη νόσο Alzheimer στον εγκέφαλο.

Το γεγονός αυτό πρακτικά επιβεβαιώνει ότι η σύνδεση ανάμεσα στη δίαιτα MIND και τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών είναι ανεξάρτητη από τα επίπεδα των παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι θετικές επιδράσεις της δίαιτας MIND στον εγκέφαλο δεν συνδέονται με μείωση στα επίπεδα των παθολογικών πρωτεϊνών της νόσου Alzheimer.

Περιορισμοί της μελέτης

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η μελέτη τους είχε και ορισμένους περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι πληροφορίες για τη διατροφή προήλθαν από ερωτηματολόγια δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρχουν ανακρίβειες.

Θέλοντας να αντιμετωπίσουν το παραπάνω πρόβλημα, οι επιστήμονες έβγαλαν το μέσο όρο από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσε ο κάθε εθελοντής ετησίως.

Ένας άλλος περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε επί το πλείστον άνδρες καυκάσιους εθελοντές.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε