Διατροφή

Από που προέρχεται το χαρούπι;

Από που προέρχεται το χαρούπι;

Όπως θα έχετε ακουστά, η χαρουπιά έχει καρπούς που μοιάζουν με σκούρο καφέ σπόρους αρακά.

Αυτά λέγεται χαρούπι και είναι ένα γλυκό και υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Η χρήση του για οφέλη για την υγεία ξεκινάει πριν από 4.000 χρόνια στην αρχαία Ελλάδα.

Βρετανοί χημικοί του 19ου αιώνα πούλησαν καρπούς χαρούπι σε τραγουδιστές. Το μάσημα των καρπών βοήθησε τους τραγουδιστές να διατηρήσουν υγιείς φωνητικές χορδές και να καταπραΰνουν και να καθαρίσουν τον λαιμό τους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το πώς χρησιμοποιούν σήμερα οι άνθρωποι το χαρούπι και τι είδους οφέλη για την υγεία προσφέρει.

Το χαρούπι είναι διαθέσιμο για αγορά ως:

  • σκόνη
  • τσιπς
  • σιρόπι
  • εκχύλισμα
  • διαιτητικά χάπια

Μπορείτε επίσης να καρπούς χαρουπιάς, όταν είναι φρέσκοι ή αποξηραμένοι. Οι άνθρωποι που το προσθέτουν στην διατροφή τους έχουν δει οφέλη, όπως απώλεια βάρους και μειωμένα προβλήματα στο στομάχι.

Από πού προέρχεται το χαρούπι

Το χαρούπι έχει παρόμοια γεύση με τη σοκολάτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση επειδή:

  • έχει πολλές φυτικές ίνες
  • περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
  • έχει χαμηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης
  • δεν περιέχει καφεΐνη
  • δεν περιέχει γλουτένη

Επειδή έχει από την φύση του γλυκιά γεύση, μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας για “κάτι γλυκό” μέσα στην ημέρα. Αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι αρκετά γλυκό για το γούστο σας, δοκιμάστε να προσθέσετε στέβια.

Κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σοκολάτα σε αναλογία 1 προς 1. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα τσιπς χαρουπιών με τσιπς σοκολάτας.

Εάν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη ή ακολουθείτε vegan διατροφή, το χαρούπι είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική στα γαλακτοκομικά.

Εκχύλισμα χαρουπιού

Το χαρούπι βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και φάρμακα. Συνήθως επισημαίνεται ως “C. siliqua”, που είναι η επιστημονική ονομασία για το εκχύλισμα χαρουπιού.

Χρησιμοποιείται κυρίως στα καλλυντικά ως:

  • συγκολλητική ή συνδετική ουσία
  • σταθεροποιητής για υγρά
  • άρωμα
  • ενισχυτικό υφής

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν εκχύλισμα χαρουπιού για να ενισχύσουν την υφή διαφόρων τροφίμων. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, σάλτσες σαλάτας και προϊόντα κρέατος.

Είναι υγιές το χαρούπι;

Λόγω της παρόμοιας γεύσης τους, πολλοί συχνά το παρομοιάζουν με την σοκολάτα. Ωστόσο, είναι πιο υγιεινό από την σοκολάτα.

Το χαρούπι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Β-2
  • Βιταμίνη Β-3
  • Βιταμίνη Β-6
  • χαλκός
  • ασβέστιο
  • μαγγάνιο
  • κάλιο
  • μαγνήσιο
  • ψευδάργυρος
  • σελήνιο

Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πηκτίνη και πρωτεΐνες.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού