Διατροφή

Aπό τι κινδυνεύουμε αν δεν πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Aπό τι κινδυνεύουμε αν δεν πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλό να τα καταναλώνουμε καθημερινά, για μία ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, για να παραμείνουμε σίγουροι πως η κατανάλωσή τους θα μας κάνει μόνο καλό, είναι σημαντικό να φροντίζουμε ότι αυτά είναι καθαρά.

Γιατί πρέπει να πλένουμε σχολαστικά φρούτα και λαχανικά;

Γιατί αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε από δύο ειδών μολύνσεις. Τη λεγόμενη «μηχανική», δηλαδή το χώμα, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά, που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, αλλά και τα πιθανότατα έντομα που μπορεί να βρεθούν πάνω στα φρούτα και τα λαχανικά.

Η δεύτερη είναι η λεγόμενη «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, αλλά και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να φτάσουν με διάφορους τρόπους στα προϊόντα αυτά. Και καθώς τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών, ένα καλό πλύσιμο θα τα απομακρύνει.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για το πλύσιμο λαχανικών και φρούτων;

Σαπουνίζουμε τα φρούτα με σαπούνι ή κάνουμε το πλύσιμο των φρούτων με υγρό πιάτων; Η απάντηση είναι όχι και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι ή οποιοδήποτε άλλο χημικό προϊόν σε φρούτα και λαχανικά. Και αυτό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πόρους στην εξωτερική τους επιφάνεια μέσω των οποίων θα εισέλθει μέρος των χημικών στο εσωτερικό τους.

Πρώτο βήμα: Ένα καλό πλύσιμο κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό, απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση είτε καταναλωθούν νωπά ή μαγειρεμένα, είτε με τη φλούδα ή χωρίς.

Έχετε κατά νου, ότι τα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα, όπως πχ ένα κατσαρό μαρούλι.

Δεύτερο βήμα: Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, ακόμα και από κάποιους μικροοργανισμούς, μπορείτε να τα μουλιάσετε για λίγο σε καθαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξύδι. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορούν να χάσουν λίγο από τη γεύση τους.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη της κουζίνας με ένα διάλυμα νερού και τουλάχιστον 10% ξιδιού. Ρίξτε όλα τα φρούτα και λαχανικά μέσα σε αυτό. Αφήνετε για κανένα 15 λεπτό, στραγγίζετε το νερό με το ξίδι και ξεπλένετε εκ νέου με καθαρό νερό.

Με αυτό τον τρόπο πλένετε όλα τα μήλα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, διάφορα χόρτα, το μαρούλι, τις ντομάτες, αλλά και μυρωδικά όπως τον άνηθο.

Σε φρούτα και λαχανικά που έχουν μαλακό περίβλημα και έχουν πόρους στην επιφάνειά τους όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες να χρησιμοποιήσετε αντί για ξίδι, χυμό λεμονιού για να μην αλλοιωθεί η γεύση τους.

Τέλος, να θυμάστε ότι ακόμη και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα προϊόντα απ’ το δικό σας κήπο, ή απ’ τις τοπικές αγροτικές αγορές, θα πρέπει να πλένονται εξίσου σχολαστικά. Μπορεί να μην περιέχουν φυτοφάρμακα από ψεκασμούς αλλά μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από άλλες χημικές ουσίες, βρωμιά και μικροοργανισμούς.

Διατροφή

21.10.2021

Μαγνήσιο: 9 συμπτώματα που δείχνουν την έλλειψή του από τον οργανισμό μας

Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε τι είναι το μαγνήσιο, πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το ανόργανο άλας για το ανθρώπινο σώμα. Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες. Λειτουργεί σε συνεργασία με το ασβέστιο και πρέπει να βρίσκονται μαζί σε ισορροπία. Συμβάλλει στην καλή υγεία […]

21.10.2021

Το παραδοσιακό γιαούρτι και οι ευεργετικές του ιδιότητες σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη

Oι ανισορροπίες στη σύνθεσή του εντερικού μικροβιώματος έχουν αναφερθεί πρόσφατα σε άτομα που πάσχουν από Μεταβολικό Σύνδρομο. Αυτό οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει τη συμβολή του εντερικού μικροβιώματος στα οφέλη των παρεμβάσεων του τρόπου ζωής για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του Μεταβολικού Συνδρόμου και των αντίστοιχων συμπτωμάτων του. Προηγούμενα ευρήματα σχετικής μελέτης έδειξαν ότι η […]

Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα έλλειψης στον οργανισμό μας
21.10.2021

Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα έλλειψης στον οργανισμό μας

Γλυκαντικά: Λύση ή κίνδυνος για την υγεία μας;
21.10.2021

Γλυκαντικά: Λύση ή κίνδυνος για την υγεία μας;

Βραδινό φαγητό: Γρήγορες και νόστιμες συνταγές (βίντεο)
20.10.2021

Βραδινό φαγητό: Γρήγορες και νόστιμες συνταγές (βίντεο)

Αυτά τα έλαια είναι θαυματουργά χάρη στις αντιγηραντικές τους ιδιότητες (βίντεο)
20.10.2021

Αυτά τα έλαια είναι θαυματουργά χάρη στις αντιγηραντικές τους ιδιότητες (βίντεο)

Ευρωκοινοβούλιο: «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»
20.10.2021

Ευρωκοινοβούλιο: «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Γλυκοπατάτα και πατάτα: H διαφορά στις θερμίδες και στον γλυκαιμικό δείκτη
20.10.2021

Γλυκοπατάτα και πατάτα: H διαφορά στις θερμίδες και στον γλυκαιμικό δείκτη

Πίτσα θερμίδες: H διαφορά της απλής και της σπέσιαλ
20.10.2021

Πίτσα θερμίδες: H διαφορά της απλής και της σπέσιαλ

Tα σημάδια των διατροφικών ελλείψεων στο πρόσωπο: Tί πρέπει να κάνετε
20.10.2021

Tα σημάδια των διατροφικών ελλείψεων στο πρόσωπο: Tί πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

21.10.2021

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την οστεοπόρωση από την Amgen Hellas

Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά μας αδύναμα και εύθραυστα. Και όπως κάθε τι εύθραυστο και πολύτιμο, αξίζει να τα προστατέψουμε. Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να ενημερωθούμε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και να ελέγχουμε την υγεία των οστών μας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας. Αυτό το μήνυμα απευθύνει στο κοινό η […]

21.10.2021

Μαγνήσιο: 9 συμπτώματα που δείχνουν την έλλειψή του από τον οργανισμό μας

Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε τι είναι το μαγνήσιο, πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το ανόργανο άλας για το ανθρώπινο σώμα. Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες. Λειτουργεί σε συνεργασία με το ασβέστιο και πρέπει να βρίσκονται μαζί σε ισορροπία. Συμβάλλει στην καλή υγεία […]

Ομίχλη Εγκεφάλου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
21.10.2021

Ομίχλη Εγκεφάλου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Επέμβαση μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς κηλών
21.10.2021

Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Επέμβαση μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς κηλών

Υπέρταση: Η άσκηση εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα
21.10.2021

Υπέρταση: Η άσκηση εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα

Κολπίτιδες: Αιτίες εμφάνισης και μέτρα πρόληψης
21.10.2021

Κολπίτιδες: Αιτίες εμφάνισης και μέτρα πρόληψης

Το παραδοσιακό γιαούρτι και οι ευεργετικές του ιδιότητες σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη
21.10.2021

Το παραδοσιακό γιαούρτι και οι ευεργετικές του ιδιότητες σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη

Καταστάσεις που προκαλούν αίμα στα ούρα (Aιματουρία)
21.10.2021

Καταστάσεις που προκαλούν αίμα στα ούρα (Aιματουρία)

Μπορεί το περιβάλλον να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα;
21.10.2021

Μπορεί το περιβάλλον να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα;

Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα έλλειψης στον οργανισμό μας
21.10.2021

Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα έλλειψης στον οργανισμό μας