Διατροφή

Ψαροκροκέτες εργαστηρίου σύντομα στο πιάτο μας

Ψαροκροκέτες εργαστηρίου σύντομα στο πιάτο μας

Η βιομηχανία δημιουργίας τροφίμων σε εργαστήρια προοδεύει συνεχώς παρουσιάζοντας συνεχώς νέα τρόφιμα, τα οποία θέλουν να προσφέρουν μια πιο υγιή αλλά και φιλική στο περιβάλλον εναλλακτική λύση διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών τρόφιμα κυρίως προϊόντα κρέατος από μπριζόλες και μπιφτέκια μέχρι μπέικον, που δημιουργούνται στα εργαστήρια από καλλιέργεια κυττάρων ζώων.

Με αυτή τη μέθοδο – εκτός των άλλων – δεν είναι απαραίτητη η θανάτωση των ζώων για την κατανάλωση τους.

Μέχρι σήμερα τα τρόφιμα εργαστηρίου δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν σε υφή και γεύση τα φυσικά τρόφιμα που καλούνται να αντικαταστήσουν, αλλά όσο περνά ο καιρός οι ερευνητές κάνουν βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς.

Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους κάποια είδη εργαστηριακού κρέατος που όσοι τα δοκίμασαν αναφέρουν ότι οι διαφορές με το φυσικό είναι πολύ μικρές, αν όχι ανύπαρκτες σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα δύο προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι, ότι δεν υπάρχει ακόμη δυνατότητα μαζικής παραγωγής αυτών των τροφίμων, με αποτέλεσμα η τιμή τους είναι προς το παρόν ιδιαίτερα υψηλή και άρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή των καταναλωτών.

Πάντως ολοένα και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, οι οποίες κάνουν προσπάθειες δημιουργίας νέων ειδών εργαστηριακών τροφίμων, τα οποία να φτάνουν στα σούπερ μαρκετ.

Μια από αυτές είναι η εταιρεία Birds Eye, η οποία σύναψε συνεργασία με την εταιρεία BlueNalu για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο θαλασσινά τρόφιμα.

Η Birds Eye είναι μητρική εταιρεία διαφόρων γνωστών εταιρειών του τομέα των τροφίμων, όπως η Iglo.

Τα στελέχη της Birds Eye υποστηρίζουν ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απόφαση για παραγωγή εργαστηριακών θαλασσινών, για να βοηθήσουν στον περιορισμό της αλιείας και την παρεμπόδιση της συρρίκνωσης των πληθυσμών των ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών που καταλήγουν στα πιάτα μας.

Το πρώτο προϊόν αυτής της συνεργασίας αναμένεται να είναι ψαροκροκέτες που θα είναι διαθέσιμες στα καταστήματα.

Η διαδικασία δημιουργίας των προϊόντων, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες δεν θα περιλαμβάνει σε κανένα στάδιο κάποια μέθοδο γονιδιακής παρέμβασης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια ψάρια αλιεύονται ετησίως ενώ μερικά ακόμη δισεκατομμύρια ψάρια αποτελούν προϊόν ιχθυοκαλλιέργειας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού