Διατροφή

Η μείωση της ζάχαρης σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να αποτρέψει ασθένειες σε εκατομμύρια άτομα

Η μείωση της ζάχαρης σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να αποτρέψει ασθένειες σε εκατομμύρια άτομα
Η μείωση κατά 20% της ζάχαρης από τα συσκευασμένα τρόφιμα και κατά 40% από τα ποτά θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατομμύρια καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακές ανακοπές), 490.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 750.000 περιστατικά σακχαροδιαβήτη στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ενήλικου πληθυσμού.
Ομάδα ερευνητών, με συντονιστή το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), ποσοτικοποίησε τις επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία που θα είχε μια ρεαλιστική πολιτική μείωσης της ζάχαρης.
Οι ερευνητές  του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης, τη Σχολή Friedman της Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης, δημιούργησαν ένα μοντέλο για να προσομοιώσουν και να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις:
-στην υγεία,
-την οικονομία και.
-την ισότητα, μιας ρεαλιστικής μείωσης της ζάχαρης, που προτείνει η Εθνική Πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη Μείωση του Αλατιού και της Ζάχαρης (NSSRI).

Το 2018, μια σύμπραξη περισσότερων από 100 τοπικών, πολιτειακών και εθνικών οργανισμών υγείας, δημοσίευσε τους στόχους για τη μείωση της ζάχαρης σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά.

Τον Φεβρουάριο, η σύμπραξη NSSRI οριστικοποίησε αυτούς τους στόχους, ελπίζοντας ότι η βιομηχανία θα δεσμευτεί εθελοντικά να αναμορφώσει σταδιακά τα προϊόντα της.

Η εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής, ωστόσο, θα απαιτήσει την κυβερνητική υποστήριξη για την παρακολούθηση των εταιρειών καθώς εργάζονται προς την επίτευξη των στόχων και τη δημόσια αναφορά της προόδου τους.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει να προωθηθεί η πρωτοβουλία για τη μείωση της ζάχαρης τα επόμενα χρόνια», λέει η Σίγι Σάνγκουαν, επικεφαλής συγγραφέας και επιμελήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Η μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης στα τρόφιμα και ποτά, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των Αμερικανών από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η επιβολή φόρου ζάχαρης, η επισήμανση της περιεκτικότητας σε πρόσθετη ζάχαρη ή η απαγόρευση των ζαχαρούχων ποτών στα σχολεία», προσθέτει.

Μετά από δέκα χρόνια από την εφαρμογή της πολιτικής NSSRI, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν:

-4,28 δισεκατομμύρια δολάρια σε υγειονομική περίθαλψη και,

118,04 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του σημερινού ενήλικου πληθυσμού (ηλικίας 35 έως 79 ετών), σύμφωνα με το μοντέλο.

Εάν προσθέσουμε το κοινωνικό κόστος της χαμένης παραγωγικότητας των Αμερικανών που αναπτύσσουν ασθένειες από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, η συνολική εξοικονόμηση κόστους από τη συγκεκριμένη πολιτική, ανέρχεται στα 160,88 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί αυτοί είναι συντηρητικοί και το όφελος στην οικονομία και την υγεία, ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι ακόμη και η μερική συμμόρφωση της βιομηχανίας με την πολιτική αυτή, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πολιτική αυτή έγινε οικονομικά αποδοτική στα έξι χρόνια. 

Οι προσπάθειες αναδιαμόρφωσης των προϊόντων έχουν αποδειχθεί επιτυχείς στη μείωση άλλων επιβλαβών θρεπτικών συστατικών, όπως τα τρανς λιπαρά και το νάτριο.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, υστερούν σε σχέση με άλλες χώρες στην εφαρμογή ισχυρών πολιτικών μείωσης της ζάχαρης, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη να πρωτοστατούν στις προσπάθειες.

«Η πολιτική της NSSRI είναι μακράν η πιο προσεκτικά σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη, αλλά και εφικτή πρωτοβουλία μείωσης της ζάχαρης στον κόσμο», τονίζει η ερευνήτρια.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών συνδέεται στενά με:

-την παχυσαρκία και,

-ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

-Περισσότεροι από δύο στους πέντε Αμερικανούς ενήλικες είναι παχύσαρκοι,

-ένας στους δύο έχει διαβήτη ή προδιαβήτη και,

-σχεδόν ένας στους δύο έχει καρδιαγγειακά νοσήματα, με τα άτομα από ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος να επιβαρύνονται δυσανάλογα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ένα εθνικό πρόγραμμα με εθελοντικούς στόχους μείωσης της ζάχαρης, το οποίο θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία, τις ανισότητες στην υγεία και τις δαπάνες, σε λιγότερο από μια δεκαετία», λέει ο Ντάριους Μοτζαφαριάν, συν-συγγραφέας και πρύτανης της Σχολής Επιστήμης & Πολιτικής της Διατροφής Friedman στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε η Δρ. Ρενάτα Μίχα,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts της Αμερικής.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού