Διατροφή

«Αποτοξίνωση» από τη γλουτένη: Ποιες οι επιδράσεις στον οργανισμό

«Αποτοξίνωση» από τη γλουτένη: Ποιες οι επιδράσεις στον οργανισμό

Ορισμένες τρέχουσες τάσεις στη διατροφή είναι υπέρ της εξάλειψης της γλουτένης από τη διατροφή σας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο. Μερικοί έχουν προτείνει ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αύξηση της φλεγμονής. Η εξάλειψη της γλουτένης κάνει τελικά καλό;

Η κατανάλωση γλουτένης δεν θα μπορούσε να βλάψει μόνο τον εγκέφαλο, αλλά και άλλα όργανα. Εάν αυτή η δήλωση είναι αληθινή, αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να προδιαθέσει το σώμα σε ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Τι λέει όμως η έρευνα για αυτό; Είναι αλήθεια ότι η γλουτένη θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εγκεφάλου; Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και θα εξετάσουμε επίσης κάποια σχετική έρευνα για το θέμα!

Γλουτένη και φλεγμονή

Υπάρχει ένα ζήτημα υγείας που ονομάζεται κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη που μπορεί να συνδέσει την κατανάλωση γλουτένης με αυξημένη φλεγμονή και γαστρεντερικά προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις σχετικά με αυτό.

Η παθοφυσιολογία της νόσου δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology σχετίζει την πρόσληψη αυτής της πρωτεΐνης με την εμφάνιση πονοκεφάλων και κόπωσης.

Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχουν σταθερά στοιχεία που να συνιστούν την εξάλειψη αυτής της πρωτεΐνης από τη διατροφή με συστηματικό τρόπο. Η απάντηση στις αμφιβολίες σχετικά με την κατανάλωση γλουτένης θα μπορούσαν να κρυφτούν σε ένα συγκεκριμένο προφίλ μικροβίων, πιο επιρρεπές να προκαλέσει δυσφορία μετά την κατανάλωσή της.

Μια γυναίκα και λίγο ψωμί
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συμβουλεύουν τους ασθενείς που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους.

Εξάλειψη της γλουτένης και υγεία του εγκεφάλου

Άλλα επιστημονικά άρθρα, ένα από αυτά δημοσιεύθηκε το 2018, αναφέρουν την ικανότητα της γλουτένης να προκαλεί ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η παθοφυσιολογία με την οποία συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφής.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν την πρόσληψη γλουτένης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διπολικής διαταραχής ή σχιζοφρένειας.

Το μοντέλο που προτάθηκε για την υποστήριξη αυτής της θεωρίας βασίζεται στην ύπαρξη εντερικής δυσβίωσης. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού, αυξάνοντας την απορρόφηση των β-αμυλοειδών, τα οποία μπορούν αργότερα να περάσουν στο κρανιοεγκεφαλικό υγρό.

Η συσσώρευση αυτών των ουσιών σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών και ψυχικών ασθενειών.

Μια ποικίλη διατροφή ή εξάλειψη της γλουτένης: η καλύτερη επιλογή

Παρόλες αυτές τις υποθέσεις, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η γλουτένη είναι μια βλαβερή ουσία για όλα τα άτομα. Για το λόγο αυτό, ο περιορισμός της συνιστάται μόνο σε περίπτωση υποτροπιάζουσας γαστρεντερικής δυσφορίας μετά την κατάποση.

Εάν ο γιατρός δεν συμβουλεύει την κατανάλωση γλουτένης, η εξάλειψή της από τη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη δυσανεξίας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σταματά να παράγει τα ένζυμα που χρειάζεται για την αποδόμησή της σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι γιατροί συνιστούν μια ποικίλη διατροφή. Ωστόσο, εάν οι ποσότητες υδατανθράκων που καταναλώνει το άτομο είναι υψηλές, οι γιατροί προτείνουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Όταν πρόκειται να συμπεριλάβετε τρόφιμα με υδατάνθρακες στη διατροφή, είναι καλύτερο να δώσετε προτεραιότητα στους κόνδυλους και στις ρίζες. Περιέχουν επίσης απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Οι κόκκοι που περιέχουν γλουτένη θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούνται οι ίνες του προϊόντος, οι οποίες ωφελούν την εντερική χλωρίδα, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσενεξίας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μέτρια κατανάλωση γλουτένης δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντίθετα, η εξάλειψή της από τη διατροφή μπορεί να είναι επιβλαβής.

Γλουτένη, η πρωτεΐνη που προκαλεί αβεβαιότητα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η γλουτένη είναι επιβλαβής για την υγεία. Αν δεν έχετε αλλεργία, δυσανεξία ή κοιλιοκάκη, η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας δεν είναι καλή ιδέα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ευεργετικό να μειώσετε την πρόσληψη γλουτένης.

Τα τελευταία επιστημονικά άρθρα προτείνουν μια ορισμένη φλεγμονώδη ικανότητα αυτής της πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν υπάρχουν προηγούμενα προβλήματα σε επίπεδο μικροβίων. Ο αντίκτυπός της στην υγεία του εγκεφάλου δεν είναι απολύτως σαφής και μπορεί να εξαρτάται από τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο και την εντερική διαπερατότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η καλύτερη σύσταση είναι η προσοχή. Η ιεράρχηση των κονδύλων και των κόκκων χωρίς γλουτένη όπως το ρύζι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική. Επιπλέον, όταν πρόκειται να συμπεριλάβετε τρόφιμα με αυτήν την πρωτεΐνη στη διατροφή σας, είναι καλύτερο να καταφύγετε σε ποικιλίες ολικής αλέσεως.

Διατροφή

17.09.2021

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι πέρασε, οι διακοπές τελείωσαν και οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στη βάση τους ανανεωμένοι. Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Μπορεί μεν το καλοκαίρι και οι διακοπές να ξεκουράζουν το σώμα και το πνεύμα, από την άλλη πλευρά όμως ταλαιπωρούν το δέρμα και του προσθέτουν… χρόνια. Η ζέστη το αφυδατώνει και το […]

17.09.2021

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Εξαιρετικά αποτελεσματική αποδεικνύεται η ευέλικτη διατροφή στην απώλεια και συντήρηση του βάρους, χωρίς να υποβάλει τους διαιτώμενους σε κανενός είδους περιορισμό. Ο νέος αυτός τρόπος διατροφής, που επικεντρώνεται στα μακροθρεπτικά συστατικά και όχι τόσο στη μέτρηση θερμίδων ή στα τακτικά γεύματα, δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να χάσουν βάρος χωρίς να αλλάξουν τις […]

Γυμναστήριο το πρωί: Οι λόγοι που θα σας ωθήσουν να γίνει τρόπος ζωής
15.09.2021

Γυμναστήριο το πρωί: Οι λόγοι που θα σας ωθήσουν να γίνει τρόπος ζωής

Υγιεινή διατροφή: 20 τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας
15.09.2021

Υγιεινή διατροφή: 20 τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας

Δυσκοιλιότητα και διατροφή
14.09.2021

Δυσκοιλιότητα και διατροφή

Ποια «διαιτητικά» τρόφιμα πρέπει να αποφύγονται
14.09.2021

Ποια «διαιτητικά» τρόφιμα πρέπει να αποφύγονται

Βιταμίνη Β12: Τί πρέπει να ξέρετε για τη δοσολογία της πολυβιταμίνης (βίντεο)
13.09.2021

Βιταμίνη Β12: Τί πρέπει να ξέρετε για τη δοσολογία της πολυβιταμίνης (βίντεο)

Το ΙΤΕ στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος esports WRC!
10.09.2021

Το ΙΤΕ στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος esports WRC!

Τόσα χρόνια τρώτε λάθος τα φρούτα – Δείτε πως θεράπευσε γιατρός ασθενείς με καρκίνο
10.09.2021

Τόσα χρόνια τρώτε λάθος τα φρούτα – Δείτε πως θεράπευσε γιατρός ασθενείς με καρκίνο

Πρωτοποριακή εκγύμναση Prama – Πλεονεκτήματα και οφέλη
09.09.2021

Πρωτοποριακή εκγύμναση Prama – Πλεονεκτήματα και οφέλη

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Uncategorized
4

ΕΚΠΑ: Δια ζώσης από 1/10 τα μαθήματα – Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές

Περισσότερα

18.09.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00-20:00 Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, γυάλινο κτίριο, Κήπος της Άμμου,  09:00-17:00 Πλατεία Αγίου […]

17.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (ΕΣΟΟ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), από την αρχή των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε προοπτική μελέτη παρακολούθησης της ανοσολογικής απάντησης […]

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού
17.09.2021

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα
17.09.2021

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη
17.09.2021

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General
17.09.2021

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;
17.09.2021

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι
17.09.2021

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας
17.09.2021

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
17.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων