Kαρδιά

Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε νέους ενήλικες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής μελέτης που διήρκεσε 30 χρόνια. Αυτό υποστηρίζεται από μια σύντομη μελέτη, που διήρκεσε 15 χρόνια, η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη (παράγοντας που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες).

Και οι δύο μελέτες διεξήχθησαν στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη, βάσει των δημοσιευμένων δεδομένων πληροφορικής υγείας.

Μια φυτική διατροφή αναφέρεται στην κατανάλωση τροφίμων που βασίζεται σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτικές πηγές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και υποκατάστατα κρέατος, όπως προϊόντα σόγιας.

Η διατροφή δεν είναι εύκολο να καθοριστεί, καθώς οι άνθρωποι έχουν πάντα διαφορετικές ερμηνείες για το πώς φαίνεται η «φυτική» διατροφή.

Μια φυτική διατροφή δεν είναι απαραίτητα η ίδια με τον βιγκανισμό, αφού οι βίγκαν εγκαταλείπουν όλα τα ζωικά προϊόντα που σχετίζονται με ρούχα και άλλες περιοχές.

Με την έρευνα, η διατροφή που θεωρήθηκε βέλτιστη ήταν η λεγόμενη «Διατροφή χαρτοφυλακίου», ένα καθεστώς διατροφής που περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, φυτική πρωτεΐνη από σόγια, φασόλια ή τόφου, ίνες από βρώμη, κριθάρι, μπάμιες, μελιτζάνες, πορτοκάλια, μήλα και μούρα, φυτικές στερόλες από εμπλουτισμένα τρόφιμα και μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο λάδι ελιάς και κανόλας και αβοκάντο , μαζί με περιορισμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης.

Η έρευνα κατέληξε σε πολλά συμπεράσματα. Το πρώτο, ήταν ότι τα άτομα που ταξινομήθηκαν στο 20 % της βαθμολογίας για τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία ποιότητας της διατροφής (δηλαδή έτρωγαν τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυτικά τρόφιμα και λιγότερα ζωικά προϊόντα με αρνητική βαθμολογία) είχαν 52 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται εάν οι άνθρωποι στραφούν σε φυτική διατροφή κάτω των 25 ετών.

Εδώ, αυτή η ομάδα είχε 61 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει επακόλουθη καρδιαγγειακή νόσο. Με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, εκείνες που είχαν τη μεγαλύτερη δυνατή ευθυγράμμιση με μια πραγματική φυτική διατροφή βρέθηκαν να έχουν 11 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, αυτή η ομάδα είχε 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει στεφανιαία νόσο και 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια.

Και οι δύο μελέτες εμφανίζονται στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς. Η πρώτη έχει τίτλο “Σχέση μεταξύ ενός φυτοφυλακίου με βάση τα φυτά και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου: Ευρήματα από την πρωτοβουλία της γυναικείας υγείας. Προοπτική μελέτη κοόρτης”.

Η δεύτερη μελέτη περιγράφεται: «Φυτοκεντρική διατροφή και κίνδυνος περιστατικού καρδιαγγειακής νόσου κατά τη νεαρή έως τη μέση ενήλικη ζωή».

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται
23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού