Διατροφή

Τα μπέργκερ του μέλλοντος θα μυρίζουν εργαστήριο

Το μπιφτέκι του μέλλοντος, το οποίο αυτή την περίοδο «μαγειρεύεται» σε εργαστήριο της Ολλανδίας, θα είναι από βλαστοκύτταρα.

Ο δρ Μαρκ Ποστ από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ αγωνιά πάνω από 3.000 λεπτές λωρίδες βόειου μυϊκού ιστού: αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες, στη συνέχεια θα αναμειχθούν με αίμα και τεχνητό λίπος και έως τον Οκτώβριο θα δώσουν το πιο ακριβό – εργαστηριακό – μπιφτέκι του κόσμου. «Το σχέδιο είναι να ζητήσουμε από  τον διάσημο βρετανό μάστερ σεφ Χέστον Μπλούμενταλ να το μαγειρέψει», είπε με περίσσεια υπερηφάνεια ο Ποστ στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Βανκούβερ στον Καναδά.

Αν το πείραμα του ολλανδού γιατρού και επικεφαλής του Τμήματος Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ πετύχει και επιτευχθεί για πρώτη φορά η παραγωγή συνθετικού κρέατος – πράγμα για το οποίο ο ίδιος δηλώνει απολύτως βέβαιος -, το κέρδος θα είναι τριπλό: εκτός από το πρόβλημα σίτισης, στο οποίο θα δοθεί οριστική λύση, θα μειωθούν σημαντικά οι εκτροφές ζώων και κατά συνέπεια θα ωφεληθεί το περιβάλλον.

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έχει πενταπλασιαστεί. Βάσει ενός πρόχειρου υπολογισμού, αυτή τη στιγμή στον πλανήτη διαβιούν περίπου ένα δισεκατομμύριο χοίροι, 1,3 δισεκατομμύριο αγελάδες και 15 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.

Το μόνο πρόβλημα μέχρι στιγμής στο μπιφτέκι στο οποίο οι επιστήμονες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την εν μέρει σωτηρία του κόσμου είναι το κόστος παρασκευής, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 250.000 ευρώ – τα έξοδα του πειράματος καλύπτει πλούσιος χορηγός που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Μόλις όμως η τεχνική γίνει ευρέως γνωστή και αρχίσει να εφαρμόζεται, υποστηρίζει ο Ποστ, η μέθοδος θα βελτιωθεί και το κόστος θα είναι πιο προσιτό.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε