Διατροφή

Ζήτημα μείζονος σημασίας η γνησιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού

Ζήτημα μείζονος σημασίας η γνησιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού

Πολύτιμες πληροφορίες προς παραγωγούς και καταναλωτές αναφορικά με την ποιότητα και αυθεντικότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού παρείχε η Ημερίδα Ενημέρωσης «Ποιότητα και Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τρόποι προσδιορισμού της γνησιότητας των δύο αυτών προϊόντων, καθώς και η ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και καταναλωτών για το ζήτημα.

Tο QuaAuthentic_GR είναι τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2021.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-05678).

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως Συντονιστής του έργου.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, στη σύμπραξη μετέχουν το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου ΕΡΓΑΝΑΛ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου ΣΕΒΙΤΕΛ.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι κ.κ., Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του προγράμματος και τη δυνατότητα ελέγχου προέλευσης δύο κατεξοχήν ελληνικών προϊόντων.

Επισήμανε τη σπουδαιότητα του να γνωρίζει ο καταναλωτής τι ακριβώς αγοράζει, και τόνισε πως το πρόγραμμα QuaAuthentic_GR θα συμβάλλει τα μέγιστα στον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά.

Ο κ. Κίντζιος με τη σειρά του, μίλησε για τη συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που προσφέρει, ενώ τόνισε την ανάγκη για πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων μέσω σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων.

Ο κ. Κυριαζής τόνισε στον χαιρετισμό του πως η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της αγροδιατροφής μπορεί να δημιουργήσει ασφαλέστερα προϊόντα και να ενισχύσει την ελληνική οικονομία.

Ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό και εμπορικό ενδιαφέρον που χαρακτηρίζει τόσο το ελληνικό ελαιόλαδο όσο και το μέλι, και τόνισε πως το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη θωράκιση των δύο αυτών προϊόντων.

Βασικός στόχος της Ημερίδας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Prolepsis ήταν η αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της εμπορευσιμότητας του ελαιόλαδου και του μελιού μέσα από τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας και της ποιότητάς τους, κάτι που αναπτύχθηκε σε βάθος από όσους τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού: Αναλυτικές Μέθοδοι και Περιορισμοί, Σύγχρονες Πρακτικές & Νομοθεσία», στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν η εξέχουσα σημασία της τεκμηριωμένης ποιότητας των προϊόντων στην αγορά, καθώς και η ανάπτυξη συνδυαστικών ελέγχων για να περιοριστεί το πρόβλημα της νοθείας.

O κ. Γεώργιος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ είπε πως η βιομηχανία ελαιόλαδου έχει υψηλές προσδοκίες από τα εργαλεία ελέγχου ποιότητας και αυθεντικότητας που αναπτύχθηκαν από το πρόγραμμα, καθώς θα συμβάλλουν στην τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Το πρόβλημα της άτυπης διάθεσης χύμα ελαιόλαδου έφερε στο προσκήνιο ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου, προσθέτοντας πως είναι αναγκαία η ενδυνάμωση της εκπροσώπησης των παραγωγών, ώστε να διαχυθεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε δράση ενημέρωσης.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι μίλησε και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος, αναφέροντας πως τα αποτελέσματα των κλασικών μεθόδων ελέγχου του ΕΦΕΤ έχουν μικρές παρεκκλίσεις από τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν οι παραγωγοί για το προϊόν τους, ενώ έκανε σαφές πως η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους είναι απαραίτητη.

Ο κ. Χαρίλαος Τσιτούρης, Χημικός, Διαχειριστής των εργαστηρίων ΕΡΓΑΝΑΛ, εξήρε τη σημασία της σταθερής και τεκμηριωμένης ποιότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα προϊόν που είναι διαθέσιμο στην αγορά, εγχώρια και εξωτερική.

Ο κ. Γιώργος Πίττας, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνδυαστικών ελέγχων για να περιοριστεί το πρόβλημα της νοθείας στο μέλι , ενώ  επισήμανε το βασικό πρόβλημα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις ασταθείς κλιματικές συνθήκες, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των μελισσοκόμων, ώστε να διατηρήσουν τα μελίσσια τους παραγωγικά.

Ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού  «ΔΗΜΗΤΡΑ», ανέλυσε το έργο του Οργανισμού στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης πιστοποιημένου γενετικού υλικού για τις δέκα βασικές ελληνικές ποικιλίες ελιάς, το οποίο δημιουργεί μια σταθερή, υψηλή ποιότητα.

Ο κ. Πέτρος Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος QuaAuthentic_GR, μίλησε για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη των εργαλείων του έργου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε με πιο γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο να πιστοποιούν την αυθεντικότητα των ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού.

Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του τριετούς ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR, τον συντονισμό του οποίου ανέλαβε το Ινστιτούτο Prolepsis, θα συμβάλλουν στην ταυτοποίηση της εγκυρότητας των δύο σημαντικών προϊόντων στον τομέα εξαγωγών της χώρας μας.

Το πρόγραμμα είναι δίπλα σε καταναλωτές και παραγωγούς παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με θέματα που αφορούν στην ποιότητα, τη γνησιότητα και την υψηλή διατροφική αξία του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού.

Στο τέλος της Ημερίδας, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsisκα Αθηνά Λινού, τόνισε την εξέχουσα σημασία των εργαλείων και του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του QuaAuthentic_GR και πρότεινε στους αρμόδιους των υπεύθυνων Υπουργείων την αξιοποίηση των Οδηγών για καταναλωτές και παραγωγούς με στόχο την προστασία τους και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων.

Διατροφή

02.10.2026

Καλλισθενική γυμναστική: Τα οφέλη της άσκησης χωρίς εξοπλισμό

Οι ασκήσεις που δυναμώνουν το σώμα

01.10.2026

Δεν είναι μόνο ο κουρκουμάς: Τα 7 μπαχαρικά που ξεχωρίζουν για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους

Τζίντζερ, κανέλα, σκόρδο και άλλα μπαχαρικά

Επτά λεπτά άσκησης την ημέρα: Τι μπορεί να αλλάξει στο σώμα και πότε δεν αρκούν
27.09.2026

Επτά λεπτά άσκησης την ημέρα: Τι μπορεί να αλλάξει στο σώμα και πότε δεν αρκούν

Λωτός: Το φρούτο του φθινοπώρου με τα πολλαπλά οφέλη – Πότε χρειάζεται προσοχή
27.09.2026

Λωτός: Το φρούτο του φθινοπώρου με τα πολλαπλά οφέλη – Πότε χρειάζεται προσοχή

Το μαύρο φρούτο που πολλοί αγνοούν αλλά θεωρείται «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών
26.09.2026

Το μαύρο φρούτο που πολλοί αγνοούν αλλά θεωρείται «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών

EMS: Μπορεί η ηλεκτρομυοδιέγερση να «κάψει» λίπος και να σφίξει το σώμα; – Τι πραγματικά προσφέρει
20.09.2026

EMS: Μπορεί η ηλεκτρομυοδιέγερση να «κάψει» λίπος και να σφίξει το σώμα; – Τι πραγματικά προσφέρει

Έβαζε τα πόδια της στον τοίχο για 10 λεπτά κάθε βράδυ: Τι παρατήρησε στο σώμα της μετά από 30 ημέρες
17.09.2026

Έβαζε τα πόδια της στον τοίχο για 10 λεπτά κάθε βράδυ: Τι παρατήρησε στο σώμα της μετά από 30 ημέρες

Τι αλλάζει στην προπόνηση όταν γυμνάζεσαι ξυπόλυτος αντί με αθλητικά παπούτσια;
15.09.2026

Τι αλλάζει στην προπόνηση όταν γυμνάζεσαι ξυπόλυτος αντί με αθλητικά παπούτσια;

Βραδινό σνακ: Αυτές οι τροφές μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο και να φέρνουν εφιάλτες
15.09.2026

Βραδινό σνακ: Αυτές οι τροφές μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο και να φέρνουν εφιάλτες

Viral η εντυπωσιακή Ρωσίδα influencer που κλαίει: Λέει ότι δεν βρίσκει σχέση λόγω «προτύπων ομορφιάς» (βίντεο)
13.09.2026

Viral η εντυπωσιακή Ρωσίδα influencer που κλαίει: Λέει ότι δεν βρίσκει σχέση λόγω «προτύπων ομορφιάς» (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

09.10.2026

Απώλεια βάρους μετά τα 40: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη μέθοδο 2-2-2 που μπορεί να σας βοηθήσει

Τι αλλάζει στον μεταβολισμό με την ηλικία και ποιες απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο του βάρους

09.10.2026

O Γιάννης Σπαλιάρας «λιώνει» στην αγκαλιά της καλλονής Γεωργιανής συντρόφου του – Δείτε βίντεο

Ο ηθοποιός ταξίδεψε στην Τιφλίδα για να την δει

Άνι Νάιτ: Το σχόλιο καλεσμένου στον γάμο του μοντέλου του Only Fans που προκάλεσε αμηχανία
08.10.2026

Άνι Νάιτ: Το σχόλιο καλεσμένου στον γάμο του μοντέλου του Only Fans που προκάλεσε αμηχανία

Η Δανάη Μπάρκα αποκάλυψε μέσω story το «πρόβλημα» λόγω της εγκυμοσύνης της (φωτο)
07.10.2026

Η Δανάη Μπάρκα αποκάλυψε μέσω story το «πρόβλημα» λόγω της εγκυμοσύνης της (φωτο)

Συμβιβασμός για την FKA Twigs & τον Λα Μπεφ: Αίρονται οι ρήτρες εμπιστευτικότητας – Τι σημαίνει αυτό
07.10.2026

Συμβιβασμός για την FKA Twigs & τον Λα Μπεφ: Αίρονται οι ρήτρες εμπιστευτικότητας – Τι σημαίνει αυτό

Οι άνθρωποι που απατούν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά – Τι δείχνει η ψυχολογία
06.10.2026

Οι άνθρωποι που απατούν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά – Τι δείχνει η ψυχολογία

Η φράση που ηρεμεί ένα θυμωμένο παιδί μέσα σε 30 δευτερόλεπτα
06.10.2026

Η φράση που ηρεμεί ένα θυμωμένο παιδί μέσα σε 30 δευτερόλεπτα

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε αλλά και όταν χωρίζουμε
05.10.2026

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε αλλά και όταν χωρίζουμε

Tο αρχαίο επάγγελμα που ήταν τόσο επικίνδυνο ώστε μπορούσε να σε σκοτώσει σε λίγα χρόνια
03.10.2026

Tο αρχαίο επάγγελμα που ήταν τόσο επικίνδυνο ώστε μπορούσε να σε σκοτώσει σε λίγα χρόνια

Πόνος και πρήξιμο στα πόδια: Η πάθηση που συχνά περνά απαρατήρητη
03.10.2026

Πόνος και πρήξιμο στα πόδια: Η πάθηση που συχνά περνά απαρατήρητη