Διατροφή

Ζήτημα μείζονος σημασίας η γνησιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού

Ζήτημα μείζονος σημασίας η γνησιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού

Πολύτιμες πληροφορίες προς παραγωγούς και καταναλωτές αναφορικά με την ποιότητα και αυθεντικότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού παρείχε η Ημερίδα Ενημέρωσης «Ποιότητα και Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τρόποι προσδιορισμού της γνησιότητας των δύο αυτών προϊόντων, καθώς και η ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και καταναλωτών για το ζήτημα.

Tο QuaAuthentic_GR είναι τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2021.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-05678).

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως Συντονιστής του έργου.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, στη σύμπραξη μετέχουν το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου ΕΡΓΑΝΑΛ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου ΣΕΒΙΤΕΛ.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι κ.κ., Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του προγράμματος και τη δυνατότητα ελέγχου προέλευσης δύο κατεξοχήν ελληνικών προϊόντων.

Επισήμανε τη σπουδαιότητα του να γνωρίζει ο καταναλωτής τι ακριβώς αγοράζει, και τόνισε πως το πρόγραμμα QuaAuthentic_GR θα συμβάλλει τα μέγιστα στον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά.

Ο κ. Κίντζιος με τη σειρά του, μίλησε για τη συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που προσφέρει, ενώ τόνισε την ανάγκη για πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων μέσω σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων.

Ο κ. Κυριαζής τόνισε στον χαιρετισμό του πως η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της αγροδιατροφής μπορεί να δημιουργήσει ασφαλέστερα προϊόντα και να ενισχύσει την ελληνική οικονομία.

Ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό και εμπορικό ενδιαφέρον που χαρακτηρίζει τόσο το ελληνικό ελαιόλαδο όσο και το μέλι, και τόνισε πως το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη θωράκιση των δύο αυτών προϊόντων.

Βασικός στόχος της Ημερίδας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Prolepsis ήταν η αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της εμπορευσιμότητας του ελαιόλαδου και του μελιού μέσα από τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας και της ποιότητάς τους, κάτι που αναπτύχθηκε σε βάθος από όσους τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού: Αναλυτικές Μέθοδοι και Περιορισμοί, Σύγχρονες Πρακτικές & Νομοθεσία», στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν η εξέχουσα σημασία της τεκμηριωμένης ποιότητας των προϊόντων στην αγορά, καθώς και η ανάπτυξη συνδυαστικών ελέγχων για να περιοριστεί το πρόβλημα της νοθείας.

O κ. Γεώργιος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ είπε πως η βιομηχανία ελαιόλαδου έχει υψηλές προσδοκίες από τα εργαλεία ελέγχου ποιότητας και αυθεντικότητας που αναπτύχθηκαν από το πρόγραμμα, καθώς θα συμβάλλουν στην τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Το πρόβλημα της άτυπης διάθεσης χύμα ελαιόλαδου έφερε στο προσκήνιο ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου, προσθέτοντας πως είναι αναγκαία η ενδυνάμωση της εκπροσώπησης των παραγωγών, ώστε να διαχυθεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε δράση ενημέρωσης.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι μίλησε και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος, αναφέροντας πως τα αποτελέσματα των κλασικών μεθόδων ελέγχου του ΕΦΕΤ έχουν μικρές παρεκκλίσεις από τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν οι παραγωγοί για το προϊόν τους, ενώ έκανε σαφές πως η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους είναι απαραίτητη.

Ο κ. Χαρίλαος Τσιτούρης, Χημικός, Διαχειριστής των εργαστηρίων ΕΡΓΑΝΑΛ, εξήρε τη σημασία της σταθερής και τεκμηριωμένης ποιότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα προϊόν που είναι διαθέσιμο στην αγορά, εγχώρια και εξωτερική.

Ο κ. Γιώργος Πίττας, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνδυαστικών ελέγχων για να περιοριστεί το πρόβλημα της νοθείας στο μέλι , ενώ  επισήμανε το βασικό πρόβλημα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις ασταθείς κλιματικές συνθήκες, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των μελισσοκόμων, ώστε να διατηρήσουν τα μελίσσια τους παραγωγικά.

Ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού  «ΔΗΜΗΤΡΑ», ανέλυσε το έργο του Οργανισμού στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης πιστοποιημένου γενετικού υλικού για τις δέκα βασικές ελληνικές ποικιλίες ελιάς, το οποίο δημιουργεί μια σταθερή, υψηλή ποιότητα.

Ο κ. Πέτρος Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος QuaAuthentic_GR, μίλησε για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη των εργαλείων του έργου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε με πιο γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο να πιστοποιούν την αυθεντικότητα των ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού.

Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του τριετούς ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR, τον συντονισμό του οποίου ανέλαβε το Ινστιτούτο Prolepsis, θα συμβάλλουν στην ταυτοποίηση της εγκυρότητας των δύο σημαντικών προϊόντων στον τομέα εξαγωγών της χώρας μας.

Το πρόγραμμα είναι δίπλα σε καταναλωτές και παραγωγούς παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με θέματα που αφορούν στην ποιότητα, τη γνησιότητα και την υψηλή διατροφική αξία του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού.

Στο τέλος της Ημερίδας, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsisκα Αθηνά Λινού, τόνισε την εξέχουσα σημασία των εργαλείων και του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του QuaAuthentic_GR και πρότεινε στους αρμόδιους των υπεύθυνων Υπουργείων την αξιοποίηση των Οδηγών για καταναλωτές και παραγωγούς με στόχο την προστασία τους και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων.

Διατροφή

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Η καθιστική δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα και ανθυγιεινή ζωή

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Με το περπάτημα πετυχαίνουμε επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη πέψη.

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο
29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας
29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
29.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!
29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες
28.08.2025

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
28.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη
28.08.2025

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

Περιέχει τη φαρμακευτική δραστική ουσία sildenafil

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη
08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;
08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα
08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα
08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου
07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου