Διατροφή

Καρπούζι: Ποια είναι τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που περίεχει το καλοκαιρινό φρούτο

Καρπούζι: Ποια είναι τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που περίεχει το καλοκαιρινό φρούτο

Το καρπούζι αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα νοστιμότερα και πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, που λατρεύουν να τρώνε μικροί και μεγάλοι. Είναι όμως θρεπτικό;

Και πως μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία; Απαντήσεις έδωσε προσφάτως η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (American Heart Association – ΑΗΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με αυτήν, τα οφέλη που παρέχει το καρπούζι στην υγεία είναι εντυπωσιακά.Όλα τα φρούτα αποτελούν σημαντικό τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, αλλά ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών του καρπουζιού το καθιστά μοναδικό.

Όπως εξηγεί ο Dr. Tim Allerton, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα, το καρπούζι αποτελεί καλή πηγή:

  • Καλίου και μαγνησίου
  • Βιταμινών C και Α
  • Βήτα-καροτένης (ή β-καροτένιο) που συμβάλλει στην παραγωγή βιταμίνης Α

Διαθέτει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες από τις βιταμίνες Β1, Β5 και Β6. Επιπλέον παρέχει λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει περίπου 47 θερμίδες.

Το καρπούζι είναι επίσης ιδανικό για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς έχει περιεκτικότητα 92% σε νερό. Ωστόσο τα συστατικά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι ορισμένα αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, λέει ο Dr. Allerton. Ο οργανισμός διαθέτει εσωτερικό (εγγενές) αντιοξειδωτικό σύστημα, αλλά τον βοηθά πολύ η ενίσχυσή του μέσω της διατροφής. Το καρπούζι είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορεί να το βοηθήσουν.

Λυκοπένη και γλουταθειόνη

Ένα από τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά συστατικά του είναι η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), που του προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Η λυκοπένη έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, έχει σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένη έχει ένα άλλο φρούτο, η ντομάτα. Εφ’ όσον όμως είναι βρασμένη. Όταν είναι ωμή, η τομάτα έχει 40% λιγότερη λυκοπένη απ’ όση το καρπούζι.

Το καρπούζι περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες Α και C, καθώς και η γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη είναι ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στην σύνθεση και την επισκευή του γενετικού μας υλικού, του DNA.

Η γλουταθειόνη είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγεία  του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Έχει επίσης ζωτική σημασία για τους πνεύμονες.

Η κιτρουλίνη

Το καρπούζι περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα κιτρουλίνης, ενός βασικού αμινοξέος που μελετά ο Dr. Allerton. «Δεν έχουν πολλά άλλα τρόφιμα τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρουλίνη», λέει.

Σε μικρή μελέτη του 2013, είχε βρεθεί ότι η κιτρουλίνη από τον χυμό καρπουζιού συμβάλλει στην καταπράυνση του μυϊκού πόνου στους αθλητές. Η μελέτη είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Η κιτρουλίνη σχετίζεται επίσης με την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ή νιτρικού οξειδίου – nitric oxide, NO), το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του ενδοθηλίου. Το ενδοθήλιο είναι το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.

Αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη κιτρουλίνης από εκχύλισμα καρπουζιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο για να επιτευχθεί ανάλογο όφελος με την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, θα έπρεπε να τρώει κανείς καθημερινά τουλάχιστον 1,5 κιλό καρπούζι, επί έξι εβδομάδες.

Η ποσότητα αυτή είναι τεράστια και δεν συνιστάται, τονίζει ο Dr. Allerton. Ωστόσο μπορεί κανείς να τρώει λίγο καρπούζι καθημερινά και να ωφελεί την πίεσή του. Και αυτό διότι περιέχει κάλιο, που επίσης συμβάλλει στη ρύθμισή της.

Το σάκχαρο

Μολονότι εξ άλλου περιέχει πολλά φυσικά σάκχαρα και έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν τα σάκχαρά του μπαίνουν εύκολα στο αίμα, αλλά δεν επηρεάζουν πολύ τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος. Επιπλέον, μία μερίδα καρπούζι παρέχει καλύτερο κορεσμό της πείνας απ’ ό,τι λ.χ. ένα μπωλ με μπισκότα.

Και το καλύτερο όλων: ο χυμός του διατηρεί πολλά από τα οφέλη του ολόκληρου φρούτου, αφού ούτως ή άλλων δεν τρώμε φλούδα και κουκούτσια.

Αν τέλος αναρωτιέστε πώς να διαλέξετε ένα καλό καρπούζι, δύο είναι οι βασικοί κανόνες, τονίζει ο ειδικός:

  • Όσο πιο βαρύ είναι, τόσο το καλύτερο
  • Πρέπει να είναι υποκίτρινο στη μία κορυφή του. Αντιστοιχεί στο σημείο όπου ακουμπούσε στο χώμα. Όσο πιο λευκό μοιάζει αυτό το σημείο, τόσο πιθανότερο είναι να έχετε μπροστά σας ένα άγουρο φρούτο.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία