Διατροφή

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε; Νέες οδηγίες

Τον περασμένο Οκτώβριο  (2020) δημοσιεύτηκαν νέες οδηγίες στο Annals of Internal Medicine σχετικά με την κατανάλωση κοκκίνου κρέατος.

Οι οδηγίες αυτές δημιούργησαν μεγάλες αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα καθώς υποστήριζαν ότι τα οφέλη από τον περιορισμό του παραπάνω τροφίμου σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι προτείνεται μέχρι σήμερα, είναι αμελητέα.

Προφανώς, οι παραπάνω οδηγίες δεν συμφωνούν με τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν συνδέσει την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση στους περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον αν πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας.

-Η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί, αυτό όμως δεν ισχύει για το επεξεργασμένο κρέας

Οι συγγραφείς των οδηγιών εξέτασαν τη μέση κατανάλωση κρέατος στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη ως βάση για τις οδηγίες τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξετάστηκαν, ο μέσος άνθρωπος στις περιοχές αυτές καταναλώνει 2-4 μερίδες του συγκεκριμένου τροφίμου σε 1 εβδομάδα.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες (όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ) η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται είναι αυξημένη σε σχέση με τα παραπάνω νούμερα.

Όπως έδειξαν τα ίδια δεδομένα, το 1/3 του πληθυσμού καταναλώνει 5 ή περισσότερες μερίδες κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα.

Αν και η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος από μοσχάρι, χοίρο ή πρόβατο έχει περιοριστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν ισχύει το ίδιο για τα επεξεργασμένα κρέατα”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος- Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Το λουκάνικο και το ζαμπόν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των κρεατικών που καταναλώνονται από τους πληθυσμούς του Δυτικού κόσμου.

-Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο αρκετών νόσων

Το μήνυμα από τις οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο Annals δεν ήταν αρκετά σαφές με αποτέλεσμα να ερμηνευθεί λανθασμένα από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αρκετά από αυτά να διαμηνύουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε άφοβα την κατανάλωση κρέατος.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 3,5 μερίδων κρέατος την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος σε σχέση με την παραπάνω, τόσο υψηλότερος είναι και ο αντίστοιχος κίνδυνος“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να προσδιοριστεί επίσης ποια ποσότητα θεωρείται ως 1 μερίδα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ως 1 μερίδα θεωρούνται τα 90 γραμμάρια, ποσότητα δηλαδή που αναλογεί στο μέγεθος περίπου 1 τράπουλας.

Μία μπριζόλα με βάρος 360 γραμμάρια ισοδυναμεί ουσιαστικά με 4 μερίδες κρέατος σε 1 μόνο γεύμα.

Η σύνδεση αυτή είναι ισχυρότερη για το επεξεργασμένο κρέας.

Δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι ακόμα και 4 φέτες μπέικον, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να στοιχειοθετηθεί ο χαρακτηρισμός του επεξεργασμένου κρέατος ως καρκινογόνο.

Δεδομένα έχουν δείξει ότι ποσότητες πάνω από 60 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

-Ο περιορισμός του κοκκίνου κρέατος μας επιτρέπει να καταναλώσουμε περισσότερα υγιεινά τρόφιμα

Δυστυχώς, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος συχνά χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, δηλαδή το γεγονός ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά υγιεινά τρόφιμα.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την κατανάλωση των ωφελίμων αυτών τροφίμων.

Σύμφωνα με δεδομένα από το USDA, σχεδόν το 90% του πληθυσμού δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες λαχανικών καθημερινά.

Οι περισσότεροι ενήλικες αποφεύγουν τα όσπρια και τα λαχανικά.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι η αντικατάσταση του κρέατος με τρόφιμα ολικής αλέσεως, λαχανικά και φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος μπορεί επίσης να βοηθήσει και τον πλανήτη μας, καθώς τα ζώα κτηνοτροφίας παράγουν το 14% των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Διατροφή

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που προσφέρουν ίση ή και μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε μερίδα

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)

08.05.2025

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι – Πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

08.05.2025

Ψυχική ανθεκτικότητα στην ψηφιακή εποχή: Πώς να διατηρήσεις την ψυχική υγεία σου μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

07.05.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.05.2025

Γιατί ερωτεύεσαι τοξικούς ανθρώπους – και πώς να το σταματήσεις

Μπαίνεις ξανά και ξανά σε σχέσεις που σε εξαντλούν, σε πληγώνουν και όμως δεν φεύγεις. Δεν είσαι μόνη σου. Υπάρχει εξήγηση

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

09.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

09.05.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)