Διατροφή

Βιβλίο Ελληνίδας διατροφολόγου διαλύει την παραπληροφόρηση σχετικά με την Μεσογειακή Διατροφή

Για πρώτη φορά Ελληνίδα διατροφολόγος δημοσιεύει βιβλίο με έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως, την Penguin Random House. 

Με το βιβλίο The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners, η Έλενα Παραβάντη, διατροφολόγος και συγγραφέας, στοχεύει στην καταρτισμένη προβολή και προώθηση της αυθεντικής Μεσογειακής διατροφής παγκοσμίως.

Ύστερα από την πετυχημένη κυκλοφορία του βιβλίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα.

Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας φιλοδοξεί να δώσει την πραγματική εκδοχή της Μεσογειακής διατροφής που έχει βασιστεί στην παραδοσιακή Ελληνική διατροφή, ξεδιαλύνοντας τους μύθους και την παραπληροφόρηση που υπάρχει στο εξωτερικό.

H Μεσογειακή διατροφή, για άλλη μια φορά έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως τον καλύτερο τρόπο διατροφής.

Τι είναι όμως η Μεσογειακή διατροφή;

Είναι ο τρόπος ζωής και διατροφής που επικρατούσε τη δεκαετία του ’60 στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία.

Τα ξένα ΜΜΕ με τον όρο “Μεσογειακή διατροφή” αναφέρονται στην Ιταλική και Ισπανική κουζίνα!

Εντούτοις όμως τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται λανθασμένα κυρίως στην ιταλική αλλά και στην ισπανική κουζίνα, “ξεχνώντας” την Ελληνική διατροφή που στην ουσία υπήρξε και το πρότυπο της γνωστής πλέον ανά τον κόσμο Μεσογειακής Διατροφής.

Η πρώτη φωνή ενάντια στην παραπληροφόρηση

Έως τώρα δεν υπήρξε καμία ελληνική «φωνή» που να αποτελεί πηγή πληροφόρησης για την Ελληνική διατροφή στο εξωτερικό, και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω έλλειψης οργανωμένης, καταρτισμένης και συντονισμένης προώθησης της ελληνικής κουζίνας στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής.

Το γεγονός αυτό, ώθησε την διατροφολόγο Έλενα Παραβάντη στο να επικεντρωθεί όχι μόνο στην προβολή και προώθηση της Ελληνικής διατροφής αλλά και στην αναγνώριση της ελληνικής διατροφής ως πρότυπο της Μεσογειακής μέσω της ιστοσελίδας της ,που αποτελεί πια μια από τις κορυφαίες ιστοσελίδες για την αυθεντική Μεσογειακή Διατροφή.

Το olivetomato.com έχει 750.000 μηνιαίους επισκέπτες.

Όπως ανέφερε η συγγραφέας Έλενα Παραβάντη:

«Η Μεσογειακή διατροφή είναι η διατροφή των γονιών και των παππούδων μας με πολιτισμική, ιστορική, τουριστική και φυσικά και οικονομική αξία και οφείλουμε να την προωθήσουμε, να την προβάλουμε και να την υποστηρίξουμε».

Το βιβλίο έρχεται σε μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς αναζητούν απαντήσεις και τρόπους για να ενισχύσουμε την υγεία και την ευημερία μας.

Έχει επίσης μια πολύ σημαντική πολιτισμική αξία καθώς προστατεύει την ελληνική διατροφική κληρονομιά και την κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής παγκοσμίως.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε με την αναγνώριση της Αντωνίας Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και από τους σημαντικότερους ερευνητές της Μεσογειακής  Διατροφής η οποία και  συμπεριλήφθηκε για άλλη μια φορά στη λίστα των καθηγητών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Για το βιβλίο, η κ. Τριχοπούλου λέει τα ακόλουθα:

«Η Έλενα Παραβάντη μας παρέχει μια ενημερωμένη προσέγγιση για την παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, προσφέροντας μια σαφή μέθοδο για να παρουσιάσουμε αυτό το διατροφικό πρότυπο με τα οφέλη για την υγεία, την υπέροχη γεύση και τη συμβολή του ως ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής».

Το βιβλίο στον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του είχε ήδη ξεπουλήσει και ήταν στην πρώτη θέση νέων βιβλίων για τη Μεσογειακή Διατροφή στο Άμαζον (Amazon).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners δεν είναι απλά ένα βιβλίο με συνταγές.

Βασίζεται στη προσωπική εμπειρία του συγγραφέα.

Με αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να προσφέρει έναν πλήρη οδηγό για την αυθεντική Μεσογειακή Διατροφή.

Η Έλενα Παραβάντη αρχικά κάνει μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Μεσογειακής διατροφής ξεδιαλύνοντας την παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με την προέλευση της.

Στη συνέχεια μοιράζεται 100 συνταγές που καλύπτουν όλη την γκάμα αναγκών και γούστων αλλά πάντα σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής.

Το βιβλίο περιλαμβάνει:

-αναλυτικά πληροφορίες για κάθε διατροφική ομάδα,

-μενού,

-τεχνικές μαγειρέματος,

-λεπτομερείς οδηγίες για τη δημιουργία εξατομικευμένου μενού,

-οδηγός ελαιόλαδου, 

πρόγραμμα διατροφής 2 εβδομάδων, και,

-μια ολόκληρη ενότητα που καλύπτει τον τρόπο ζωής και συνήθειες που προωθούν τη μακροζωία.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Έλενα Παραβάντη είναι διαιτολόγος, διατροφολόγος και συγγραφέας.

Δραστηριοποιείται στο χώρο της διατροφής εδώ και 20 χρόνια ως κλινικός διαιτολόγος, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής, συγγραφέας, δημοσιογράφος, και καθηγήτρια, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Ως αναγνωρισμένη ειδικός στην Μεσογειακή Διατροφή,  έχει δώσει συνεντεύξεις σε πολλά διεθνή ΜΜΕ όπως το CNN, Prevention, Men’s Health, Women’s Health, U.S. News, Fitness και Today’s Dietitian.

Συμμετέχει σε διεθνή́ συνέδρια ως καλεσμένη ομιλήτρια στο θέμα της Μεσογειακής διατροφής και του ελαιόλαδου.

Έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια όπως: το Yale University, Loyola University, University of Missouri, Louisiana State University, American College of Greece και άλλα.

Διατηρεί την πετυχημένη αγγλόφωνη ιστοσελίδα www.olivetomato.com η οποία προβάλλει και προωθεί τη Μεσογειακή Διατροφή και ελληνικά προϊόντα διατροφής μέσω έγκυρων και επιστημονικά́ τεκμηριωμένων άρθρων σε αναγνώστες από όλο τον κόσμο.

Το www.olivetomato.com  έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όχι μόνο αναγνωστών αλλά και εταιριών, μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων (MKO), επιστημόνων διατροφής και ξένων δημοσιογράφων.

-Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ:

https://www.penguinrandomhouse.com/books/634096/the-mediterranean-diet-cookbook-for-beginners-by-elena-paravantes-rdn/

https://www.olivetomato.com/the-mediterranean-diet-cookbook-for-beginners/

-Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Public στην Ελλάδα: https://bit.ly/2THxUit

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
4

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Περισσότερα

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Ο καταρράκτης οδηγεί σε μειωμένη όραση

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε