Videos

Βίντεο: Aυτοί οι άνθρωποι απαγορεύεται να τρώνε όσπρια

Βίντεο: Aυτοί οι άνθρωποι απαγορεύεται να τρώνε όσπρια

Παρότι τα όσπρια είναι από τα πλέον ασφαλή τρόφιμα, αρκετοί είναι αυτοί που πρέπει να τα περιορίσουν ή να τα αποφεύγουν.

ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ για ασθενείς με δυσλειτουργίες των νεφρών, όπως οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Σε περιπτώσεις ατόμων με υψηλό ουρικό οξύ, ουρική αρθρίτιδα, γαστρεντερικών ασθενειών όπως το ευερέθιστο έντερο, προβλημάτων στο θυρεοειδή ή/και λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, η κατανάλωσή τους πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού.

Προσοχή στις αλλεργίες!

Η σόγια, ιδίως δε οι γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες της, καθώς και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτήν ή την περιέχουν ως συστατικό ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση αντιδράσεων υπερευαισθησίας και αλλεργίες. Όσοι παρουσιάζουν αλλεργία στη σόγια βιολογικής καλλιέργειας ή/και στα φιστίκια, έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και σε άλλα όσπρια, όπως π.χ. στα ρεβίθια.

Ξέρεις τι είναι η κυάμωση;

Άτομα με κληρονομική έλλειψη του ενζύμου G6PD, κάτι που διαπιστώνεται με μια απλή βιοχημική εξέταση, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κουκιών, διότι μπορεί να προκληθεί κυάμωση, δηλητηρίαση που εκδηλώνεται ως αιμολυτική αναιμία και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σου φέρνουν δυσπεψία;

Αρκετές φορές, ακόμα και σε άτομα με υγιές πεπτικό σύστημα, ορισμένα όσπρια μπορεί να είναι δυσκολοχώνευτα και κατά περίπτωση να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις, φούσκωμα, αέρια κ.ά. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται εντονότερα σε όσους δεν τρώνε συχνά όσπρια ή τα καταναλώνουν σε υπερβολική ποσότητα.

Τι διευκολύνει την πέψη;

  • Η προσθήκη κατά το μαγείρεμα καρότων ψιλοκομμένων και αρωματικών, όπως σέλινου, δάφνης, μάραθου, θυμαριού κ.ά. Βοηθά επίσης η προσθήκη μουστάρδας σε σκόνη αλλά και το θρούμπι, το οποίο περιορίζει τα αέρια.
  • Ο περιορισμός ή η αποφυγή των όξινων σαλτσών, όπως π.χ. ντομάτας.
  • Η αποφυγή ταυτόχρονης κατανάλωσης δύσπεπτων τροφίμων όπως ζεστό ψωμί, παχιά αλλαντικά, ψάρια παστά και τυριά υψηλά σε λιπαρά, καθώς και τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικό φούσκωμα, όπως κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.
  • Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων οσπρίων ανά γεύμα, όχι περισσότερο από 1 φλιτζάνι, μασώντας τα αργά και καλά. Μην τα τρως πολύ ζεστά ή όταν είναι παγωμένα, π.χ. κατευθείαν από το ψυγείο.

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού