Διατροφή

Φυστικοβούτυρο: Θρέψη και απόλαυση σε ένα τρόφιμο

Φυστικοβούτυρο:  Θρέψη και απόλαυση σε ένα τρόφιμο

Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην μπορεί να διορθωθεί με μία κουταλιά φυστικοβούτυρο!

Ίσως είναι ο τρόπος που κολλάει στον ουρανίσκο και λιώνει αργά στο στόμα, είτε το απολαμβάνεις σκέτο με το κουτάλι, ή πάνω σε μια φέτα ψωμί.

Προβληματίζεσαι, όμως, πώς γίνεται κάτι τόσο απολαυστικό να είναι και υγιεινό;

Κι όμως! Το φυστικοβούτυρο είναι ένα φυτικό προϊόν που προκύπτει από την άλεση φυστικιών, τα οποία συνήθως έχουν προηγουμένως ψηθεί.

Το διαθρεπτικό του προφίλ είναι ιδιαίτερο καθώς προσφέρει και τα 3 βασικά θρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Παράλληλα,  αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β3, Β6, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και βιταμίνης Ε.

Τα θρεπτικά συστατικά του

Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το φυστικοβούτυρο, σύμφωνα και με την European Food Safety Authority, συμβάλλουν:

-στον φυσιολογικό μεταβολισμό για την παραγωγή ενέργειας,

-την αντιμετώπιση της κόπωσης,

-την καλύτερη μυϊκή λειτουργία,

-την ενίσχυση της μνήμης, αλλά,

-και της ανάπτυξης στα παιδιά.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών και φιστικοβούτυρου μπορεί, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής:

να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων όπως:

-του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ,

-της υπερλιπιδαιμίας και,

-της υπέρτασης.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι το φυστικοβούτυρο είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται συστηματικά από άτομα που αθλούνται, καθώς αποτελεί μία φυτική πηγή πρωτεΐνης και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων – ενός συνδυασμού, δηλαδή, θρεπτικών συστατικών που αποζητούν οι αθλητές”, αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσος.

Το μόνο αμινοξύ που του λείπει είναι η μεθειονίνη, η οποία όμως περιέχεται στο ψωμί– έτσι, η επάλειψη του φυστικοβούτυρουσε μία φέτα, αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό.

Κατανάλωση με μέτρο

Βέβαια, όπως σε όλες τις τροφές, έτσι και την περίπτωση του φυστικοβούτυρου, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς τα υγιεινά πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα που περιέχει, έχουν και την ανάλογη θερμιδική αξία“, επισημαίνει ο κ. Χρύσος.

Έχε υπόψη ότι μία κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο προσφέρει λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ είναι γεμάτη από τα όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά και αρκετά αντιοξειδωτικά.

“Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν όλα τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τελικά μία τόσο γευστική τροφή, όπως το φυστικοβούτρο, μπορεί να αποτελέσει υγιεινή επιλογή!”, καταλήγει ο κ. Χρύσος.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού