Διατροφή

Tι είναι η πρόπολη και ποιες οι φαρμακευτικές της ιδιότητες;

Tι είναι η πρόπολη και ποιες οι φαρμακευτικές της ιδιότητες;

Η πρόπολη είναι μια ρητίνη που δημιουργούν οι μέλισσες. Περιέχει ένα μείγμα σάλιου μελισσών, κεριού μελισσών και ουσιών από φυτά και δέντρα. Η πρόπολη μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, αλλά απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας. Ιστορικά, οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει τοπικά ή ως συμπλήρωμα από το στόμα. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους.

Τι είναι η πρόπολη;

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης, κηρώδης ουσία που δημιουργούν οι μέλισσες αναμειγνύοντας το σάλιο τους με κερί μέλισσας, μαζί με ενώσεις από διάφορα φυτά και δέντρα. Οι μέλισσες το χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τα κενά στην κυψέλη για να κρατήσουν έξω τους εισβολείς. Η πρόπολη έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει τις μέλισσες από παθογόνους παράγοντες.

Οι ουσίες που τη συνθέτουν μπορεί να είναι πολύπλοκες. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 ξεχωριστές ενώσεις στην πρόπολη. Η ακριβής σύνθεση μπορεί να εξαρτάται από τη θέση της κυψέλης.

Ως πρόχειρη κατευθυντήρια γραμμή, η πρόπολη αποτελείται συνήθως από:

  • ρητίνες δέντρων και λαχανικών: 50%
  • κερί μέλισσας: 30%
  • γύρη: 5%
  • αιθέρια και αρωματικά έλαια: 10%

Η πρόπολη περιέχει επίσης πολυφαινόλες, όπως φλαβονοειδή, τα οποία είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την πρόπολη ως φάρμακο από το έτος 300. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για ταρίχευση και μερικοί γιατροί την χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσουν στην επούλωση τραυμάτων.

Η πρόπολη μπορεί να έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

  • Αντιβακτηριακή
  • Αντιμυκητιασική
  • Αντι – ιική
  • Αντιπρωτοζωική, δρα δηλαδή κατά παρασιτικών ασθενειών
  • Αντιφλεγμονώδη
  • Αντιοξειδωτική

Ορισμένες από τις ουσίες που υπάρχουν στην πρόπολη μπορεί επίσης να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, αν και οι εργαστηριακές μελέτες και οι μελέτες σε ζώα σχετικά με τις ιδιότητες της πρόπολης και των συστατικών της είναι ελπιδοφόρες, λίγες μελέτες υψηλής ποιότητας έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά της ως θεραπεία για συγκεκριμένες καταστάσεις στον άνθρωπο.

Πιθανές χρήσεις

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η πρόπολη μπορεί να είναι χρήσιμη για:

  • Μικρές πληγές
  • Στοματική υγιεινή
  • Φλεγμονή
  • Έρπη
  • Επούλωση τραυμάτων

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση τραυμάτων. Επειδή τα άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν αργή επούλωση τραυμάτων, αυτό υποδηλώνει ότι η πρόπολη θα μπορούσε να είναι επωφελής για να βοηθήσει το δέρμα τους να επουλωθεί πιο γρήγορα. Καθώς η πρόπολη σκοτώνει επίσης ορισμένους τύπους βακτηρίων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.

Στοματική υγεία

Η πρόπολη φαίνεται επίσης να εμποδίζει τον σχηματισμό φωσφορικού ασβεστίου, το οποίο είναι το κύριο συστατικό της οδοντικής πλάκας. Η πρόπολη και το μέλι είναι επίσης αντιβακτηριακά, γεγονός που μπορεί να τα καταστήσει χρήσιμα ως συστατικά σε προϊόντα οδοντιατρικής φροντίδας.

Φλεγμονή

Τα αντιοξειδωτικά στην πρόπολη μπορεί να χρησιμεύσουν στη μείωση της φλεγμονής, όπως η φλεγμονή που προκαλεί η αρθρίτιδα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρόπολη μπορεί να ρυθμίσει φλεγμονώδεις ουσίες στο σώμα, όπως οι προσταγλανδίνες.

Έρπης

Μια συστηματική ανασκόπηση στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine δείχνει ότι η πρόπολη μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική θεραπεία για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων ή του στόματος.

Ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία

Αν και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει πρόπολη για πολλές παθήσεις στο παρελθόν, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να τα υποστηρίζουν όλα.

Διαβήτης

Παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η πρόπολη σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε αρουραίους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη στους ανθρώπους.

Καρκίνος

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις στην πρόπολη μπορεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ή να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή από την πρόπολη μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος, καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του δέρματος, καρκίνου του μαστού και πολλά άλλα.

Covid-19

Μια μελέτη του 2020 στο περιοδικό Phytotherapy Source υποστηρίζει ότι οι αντιιικές ιδιότητες της πρόπολης μπορεί να σημαίνουν ότι λειτουργεί κατά του SARS-CoV-2. Αυτός είναι ο κορονοϊός που προκαλεί τον Covid-19.

Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη παρουσιάζει αντιιική δράση έναντι άλλων τύπων ιών, όπως:

  • Ρινοϊοί
  • Ιοί της γρίπης
  • Αναπνευστικοί ιοί

Η πρόπολη φαίνεται επίσης να βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές προτείνουν ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ωστόσο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές σχετικά με την ικανότητα της πρόπολης να αποτρέψουν τον Covid-19, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι αποτελεσματική για το σκοπό αυτό.

Αλλεργίες

Μια μελέτη στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity σημειώνει ότι η πρόπολη περιέχει ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιαλλεργική δράση στο σώμα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ένα όφελος από τη χρήση πρόπολης για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Ασφάλεια

Η πρόπολη φαίνεται πως είναι ασφαλής να χρησιμοποιείται από ανθρώπους σε λογικές δόσεις, τόσο στο δέρμα όσο και εσωτερικά. Οι αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων είναι σπάνιες και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις τοξικότητας. Ωστόσο, επειδή η πρόπολη μπορεί να περιέχει μια μεγάλη ποικιλία ενώσεων ανάλογα με την προέλευσή της, δεν είναι πάντα δυνατό να είναι κανείς σίγουρος για το περιεχόμενό της.

Όταν κάποιος ψάχνει για προϊόντα πρόπολης, πρέπει να ελέγχει ότι ο κατασκευαστής έχει πραγματοποιήσει δοκιμές για να επαληθεύσει ότι η πρόπολη είναι καθαρή και ασφαλής στη χρήση. Ακόμη, πρέπει σε κάθε περίπτωση να μιλά κανείς με έναν γιατρό πριν δοκιμάσει νέα συμπληρώματα.

Τρόποι χρήσης πρόπολης

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρόπολη με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Ως συμπλήρωμα από το στόμα
  • Αραιωμένη σε νερό ως στοματικό διάλυμα
  • Τοπικά στο δέρμα

Πριν χρησιμοποιήσει κανείς την πρόπολη, είναι καλύτερο να ζητήσει τη συμβουλή ενός γιατρού αλλά και να βεβαιωθεί ότι δεν έχει αλλεργία σε αυτό.

Για χρήση στο δέρμα, μπορεί να εφαρμόσει καθαρή πρόπολη ή ένα προϊόν δέρματος που περιέχει πρόπολη ως δραστικό συστατικό.

Για χρήση στο στόμα, να αραιώσει μια μικρή ποσότητα πρόπολης στο νερό και να ξεπλύνει το στόμα ή να κάνει γαργάρες με το μείγμα.

Πολλά προκατασκευασμένα προϊόντα περιέχουν πρόπολη ως δραστικό συστατικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει το προϊόν να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα.

Συμπερασματικά

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόπολη έχει μια σειρά από ιδιότητες που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ανθρώπινη υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στο δέρμα, ως στοματικό διάλυμα και ως συμπλήρωμα για μια ποικιλία μικρών ανησυχιών για την υγεία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία υψηλής ποιότητας που να υποδηλώνουν ότι η πρόπολη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για συγκεκριμένες καταστάσεις στον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα, οποιοσδήποτε με επίμονα συμπτώματα θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό για τις καλύτερες επιλογές θεραπείας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού