Διατροφή

Γλυκά: Οι παρεξηγημένοι πειρασμοί

Γλυκά: Οι παρεξηγημένοι πειρασμοί

Στη σύγχρονη Διατροφή και Διαιτολογία κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του.

Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποσότητα όσο και η συχνότητα της κατανάλωσης.

Τα γλυκά αποδίδουν υψηλές θερμίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Έτσι, η κατανάλωση γλυκών σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται με εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών.

Επομένως, μία σημαντική ενέργεια είναι να επιλέγονται οι καλύτερες «προτάσεις» γλυκών”, αναφέρει η κ. Κατερίνα Χρέμου – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MS, Επιστ. Συνεργάτης Τμήματος DoCare ΜΗΤΕΡΑ

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες Α και Ε, καλά λιπαρά οξέα.

Μεγάλο «διατροφικό πλεονέκτημα» της σοκολάτας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της στα αντιοξειδωτικά του κακάο (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να προλαμβάνουν διαφορά στάδια της φλεγμονής.

Τα οφέλη της σοκολάτας πολλαπλασιάζονται όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο.

Παστέλι

Προσφέρει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των θρεπτικών συστατικών του σουσαμιού και του μελιού.

Συγκεκριμένα, το παστέλι έχει αυξημένο περιεχόμενο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 & Β3) και φυλλικό οξύ, με αποτέλεσμα να αυξάνει ιδιαίτερα την πνευματική διαύγεια και μνήμη.

Ταυτόχρονα, η διατροφική αξία του παστελιού ενισχύεται από την αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (σελήνιο, φυτοστερόλες).

Τέλος, το παστέλι λόγω του ότι το βασικό του συστατικό είναι το σουσάμι, ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα αφού διαθέτει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), χαλκού (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων) και ασβεστίου (πρόληψη οστεοπόρωσης).

Γλυκά κουταλιού

Η υπεροχή αυτή της εναλλακτικής είναι ότι τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη μιας και κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και όχι βούτυρο, αυγά ή λάδι.

Αυτό εξηγεί και τη χαμηλότερη θερμιδική τους αξία συγκριτικά με τα υπόλοιπα γλυκά.
Συγκεκριμένα, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού έχει 100-200kcal έναντι των 600 θερμίδων που έχουν τα γλυκά ταψιού κτλ.

Επιπρόσθετα, το γλυκό του κουταλιού διατηρεί τις φυτικές ίνες από τα φρούτα σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα γλυκά.

Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
Και αν παρ’ όλα αυτά, καμία από τις παραπάνω προτάσεις, σε συνδυασμό με τη κατανάλωση φρούτων, δεν σας ικανοποίει,  προτιμήστε γλυκά που περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης ή που έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες όπως είναι η στέβια ή άλλες γλυκαντικες ουσίες”, συμβουλεύει η κ. Χρέμου, προσθέτοντας:

Έτσι, θα έχετε την ίδια απόλαυση με λιγότερες θερμίδες αφού ένα κουταλάκι ζάχαρη σας δίνει 20 θερμίδες, ενώ 1 κ. γλυκού ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σας δίνει από 0 – 4 θερμίδες συγκριτικά με τα συμβατικά προϊόντα“.

Ορισμένες μόνο ιδέες γλυκών με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

  • 1 μικρό κομμάτι κέικ με φυτικές ίνες και στέβια ως συνοδευτικό στον απογευματινό σας καφέ.
  • Ζελέ φρούτων με στέβια και φυτικές ίνες ως ένα από τα μικρά γεύματα της ημέρας για να δροσιστείτε.
  • Τσιζ κέικ, μιλφέιγ ή τούρτα με στέβια.
  • Επιδόρπιο γάλακτος βανίλια περιορισμένο σε λιπαρά και χωρίς ζάχαρη ως σνακ στο χώρο εργασίας σας.
  • Σπιτικό παγωτό βανίλια ή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, με στέβια και χαμηλό σε λιπαρά ως το καλοκαιρινό σας γλύκισμα!

Η απόλαυση ενός γλυκού δεν πρέπει να μένει έξω από μία δίατροφή,  αρκεί να φερθείτε έξυπνα, εντάσσοντάς τα στο διαιτολόγιό σας με μέτρο και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές.

Η βιομηχανία τροφίμων με την εξέλιξη που σημειώνει τα τελευταία χρόνια μπορεί να σας προσφέρει προϊόντα με συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να είστε εγκρατείς στην ποσότητα κατανάλωσης των γλυκών, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Συγκεκριμένα, εβδομαδιαία μπορείτε  να καταναλώνετε 1 γλυκό επιλογής (100γρ) ή 2 κομμάτια από τα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε