Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος νευρολογίας Τζιν Μπάουμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και γενικά με την άνοια.
Η μελέτη, που αφορούσε 104 άτομα με μέση ηλικία 87 ετών, έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι είχαν στο αίμα τους περισσότερα ωμέγα-3 και βιταμίνες (B,C, D,E), επειδή διατρέφονταν με πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια, τα κατάφερναν σαφώς καλύτερα στα νοητικά τεστ, ενώ είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εγκέφαλο. Όσοι είχαν μεγαλύτερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, επειδή είχαν συνήθεια να τρώνε τηγανητά φαγητά, «φαστ φουντ» και γενικά ανθυγιεινές τροφές, όπως γλυκά, πίτσες και μαργαρίνες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, πέρα από το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία, το είδος της διατροφής συνεισέφερε κατά 17% κατά μέσο όρο στο «σκορ» κάθε ηλικιωμένου στα τεστ και πολύ περισσότερο (37%) στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης.
Ειδικότερα, οι περισσότερες βιταμίνες στο αίμα φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερη προσοχή, βελτιωμένη οπτική αντίληψη του χώρου, πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες κ.α., ενώ τα περισσότερα ωμέγα-3 (που είναι άφθονα σε ψάρια όπως ο σολομός) φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερες εκτελεστικές και αφαιρετικές ικανότητες (σχεδιασμός, επίλυση προβλημάτων, ευελιξία σκέψης κ.α.), καθώς επίσης με λιγότερες απώλειες εγκεφαλικής ουσίας.
Πάντως η έρευνα εστιάσθηκε σε άτομα γενικά καλής υγείας και έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό προληπτικό ρόλο. Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι προχωρημένοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεν βελτίωσαν την κατάστασή τους.
«Αν η εκάστοτε αρχή του Νέου Έτους σηματοδοτεί τη λήψη μιας προσωπικής απόφασης για ένα νέο ξεκίνημα στο ζήτημα της διατροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθένας έχει κάθε λόγο να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ. Πάντως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν συστήνουν στους ηλικιωμένους να αρχίσουν μόνοι τους να παίρνουν συμπληρώματα με έξτρα βιταμίνες, αντίθετα, όπως είπαν, είναι καλύτερα να προτιμούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Τα ω-λιπαρά οξέα κρατούν νεανικό τον εγκέφαλο
Διατροφή
19.11.2025
Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης
Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης
17.11.2025
Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας
17.11.2025
Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
16.11.2025
Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025
Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
14.11.2025
Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
13.11.2025
Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
04.11.2025
Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
01.11.2025
Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
03.10.2025
Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Δημοφιλή
1
Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ
2
Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
3
Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19
4
Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!
Περισσότερα
19.11.2025
Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης
Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης
19.11.2025
Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
Ο καταρράκτης οδηγεί σε μειωμένη όραση
19.11.2025
Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
17.11.2025
Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025
3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025
Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025
Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025
Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
16.11.2025
Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025
