Διατροφή

Οι κρεατοφάγοι κινδυνεύουν απο καρκίνο του νεφρού

Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποιες μορφές καρκίνου του νεφρού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλιάδων ενηλίκων.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Η παρουσία σε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών που εντοπίστηκαν στο κρέας στα κάρβουνα ή στη σχάρα επίσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Τα ευρήματά μας στηρίζουν τις διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας– περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων και παρασκευή του κρέατος με μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο», είπε η επικεφαλής των ερευνητών Κάρι Ντάνιελ του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Παλαιότερες έρευνες που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τον καρκίνο του νεφρού κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα κι έτσι η Ντάνιελ και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μελέτη σε δείγμα περίπου 500.000 Αμερικανών ενηλίκων ηλικίας 50 και άνω για να διακριβώσουν αυτή τη σχέση.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσά τους και την κατανάλωση κρέατος, και στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν για εννέα χρόνια, κατά μέσο όρο, την πορεία της υγείας τους για να εντοπίσουν πιθανή εμφάνιση καρκίνου.

Κατά τη χρονική αυτή διάρκεια, περίπου 1.800 από αυτούς–ποσοστό μικρότερο από μισό τοις εκατό–διαγνώστηκαν με καρκίνο του νεφρού.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες στην μελέτη κατανάλωναν 57 με 85 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα ενώ οι γυναίκες μέχρι 57 γραμμάρια. Εκείνοι που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος–περίπου 113 γραμμάρια την ημέρα– είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρή ποσότητα καθημερινά.

Επιπλέον ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή η παρασκευή του με συγκεκριμένο τρόπο προκαλεί καρκίνο του νεφρού. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Φαραμάουι, επιδημιολόγο στο Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας στο Φορτ Ουόρθ, ορισμένοι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος δεν θα εμφανίσουν καρκίνο του νεφρού, ενώ άλλοι οι οποίοι δεν τρώνε σχεδόν ποτέ κόκκινο κρέας θα εμφανίσουν.

«Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή σιδήρου, περιέχει πρωτεϊνες», πρόσθεσε ο ίδιος προτείνοντας την κατανάλωση περιορισμένης ποσότητα κρέατος με ταυτόχρονη τήρηση διατροφικών συμβουλών.
 
 
 

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού