Διατροφή

Οι κρεατοφάγοι κινδυνεύουν απο καρκίνο του νεφρού

Οι κρεατοφάγοι κινδυνεύουν απο καρκίνο του νεφρού

Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποιες μορφές καρκίνου του νεφρού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλιάδων ενηλίκων.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Η παρουσία σε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών που εντοπίστηκαν στο κρέας στα κάρβουνα ή στη σχάρα επίσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Τα ευρήματά μας στηρίζουν τις διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας– περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων και παρασκευή του κρέατος με μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο», είπε η επικεφαλής των ερευνητών Κάρι Ντάνιελ του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Παλαιότερες έρευνες που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τον καρκίνο του νεφρού κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα κι έτσι η Ντάνιελ και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μελέτη σε δείγμα περίπου 500.000 Αμερικανών ενηλίκων ηλικίας 50 και άνω για να διακριβώσουν αυτή τη σχέση.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσά τους και την κατανάλωση κρέατος, και στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν για εννέα χρόνια, κατά μέσο όρο, την πορεία της υγείας τους για να εντοπίσουν πιθανή εμφάνιση καρκίνου.

Κατά τη χρονική αυτή διάρκεια, περίπου 1.800 από αυτούς–ποσοστό μικρότερο από μισό τοις εκατό–διαγνώστηκαν με καρκίνο του νεφρού.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες στην μελέτη κατανάλωναν 57 με 85 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα ενώ οι γυναίκες μέχρι 57 γραμμάρια. Εκείνοι που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος–περίπου 113 γραμμάρια την ημέρα– είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρή ποσότητα καθημερινά.

Επιπλέον ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή η παρασκευή του με συγκεκριμένο τρόπο προκαλεί καρκίνο του νεφρού. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Φαραμάουι, επιδημιολόγο στο Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας στο Φορτ Ουόρθ, ορισμένοι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος δεν θα εμφανίσουν καρκίνο του νεφρού, ενώ άλλοι οι οποίοι δεν τρώνε σχεδόν ποτέ κόκκινο κρέας θα εμφανίσουν.

«Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή σιδήρου, περιέχει πρωτεϊνες», πρόσθεσε ο ίδιος προτείνοντας την κατανάλωση περιορισμένης ποσότητα κρέατος με ταυτόχρονη τήρηση διατροφικών συμβουλών.
 
 
 

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία