Διατροφή

Νέες οδηγίες για την παρασκευή χυμών

Νέους κανόνες σήμανσης, ακριβέστερους και πιο κατανοητούς για τους καταναλωτές, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι νέοι αυτοί κανόνες αποσκοπούν στο να αποφευχθούν τυχόν παραπλανητικές ονομασίες αναφορικά με τους ανάμικτους χυμούς και τη χρήση της σήμανσης «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα».Οι νέοι κανόνες είναι οι εξής:

– Ανάμικτοι Χυμοί

Η ονομασία των προϊόντων που παρασκευάζονται από δύο φρούτα πρέπει να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο τους. Για παράδειγμα αν το προϊόν αποτελείται από 90% χυμό μήλου και 10% χυμό φράουλας θα πρέπει να ονομαστεί «Χυμός μήλου και φράουλας».

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου στην ονομασία του προϊόντος αναγράφεται μόνο το συστατικό με το χαμηλότερο ποσοστό περιεκτικότητας. Στην περίπτωση που ο χυμός παρασκευάζεται από τρία ή περισσότερα φρούτα η ονομασία του μπορεί να είναι πιο γενική, όπως για παράδειγμα «Ανάμικτος χυμός».

– Σάκχαρα και γλυκαντικές ουσίες

Οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές – ειδικά οι διαβητικοί, οι γονείς και τα άτομα σε δίαιτα – θέλουν να έχουν σαφείς πληροφορίες για τη διαφορά μεταξύ «χυμού» και«νέκταρ», καθώς και για την παρουσία όλων των γλυκαντικών ουσιών.

Στο μέλλον, οι χυμοί φρούτων εξ ορισμού δεν θα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικές ουσίες. Το «Νέκταρ», το οποίο παρασκευάζεται από τον πολτό φρούτου με την προσθήκη νερού, μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικά.

Η επισήμανση «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» δεν θα επιτρέπεται σε νέκταρ που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως σακχαρίνη, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση.

– 100% χυμός πορτοκάλι

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει έως και 10% χυμό μανταρινιού, ο οποίος συμβάλλει στο χρώμα και τη γεύση. Οι νέοι κανόνες διευκρινίζουν ότι τόσο οι εισαγόμενοι χυμοί πορτοκαλιού όσο και αυτοί που παρασκευάζονται στην ΕΕ θα πρέπει να είναι καθαροί χυμοί πορτοκαλιού για να πωλούνται ως τέτοιοι.

Σε διαφορετική περίπτωση, για παράδειγμα εάν περιέχουν και χυμό μανταρινιού, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στην ονομασία του προϊόντος.

Οι νέοι κανόνες έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του ΕΚ και του Συμβουλίου στα πλαίσια των άτυπων συζητήσεων που προηγήθηκαν. Μετά και τη σημερινή έγκριση του ΕΚ απομένει η επίσημη έγκριση του Συμβουλίου για τη θέσπιση της νέας νομοθεσίας. Οποιαδήποτε προϊόντα διατεθούν στην αγορά ή επισημανθούν πριν από αυτήν την έγκριση θα μπορούν να πωλούνται ως έχουν έως και 3 χρόνια αργότερα.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει εντός 18 μηνών να μεταφέρουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο.

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού