Διατροφή

Χούμους: Η νηστίσιμη θρεπτική και πεντανόστιμη τροφή – Πώς μπορείτε να το συνδυάσετε

Χούμους: Η νηστίσιμη θρεπτική και πεντανόστιμη τροφή – Πώς μπορείτε να το συνδυάσετε

Το χούμους είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο πλούσια θρεπτικά πιάτα, ιδανικό αν μη τι άλλο για τη περίοδο που διανύουμε, τη Σαρακοστή. Οι ενδιαφέρουσες και νόστιμες συνταγές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι
150-200 ml νερό
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί. Πασπαλίζουμε µε επιπλέον κύµινο και με πάπρικα γλυκιά, λίγο ψιλοκοµµένο µαϊντανό, περιχύνουμε µε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Με κουκουνάρι και ξύσμα λεμονιού

Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι + το ξύσμα
150-200 ml νερό
2 κ.σ. κουκουνάρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε ελαφρά 1 χούφτα κουκουναρόσπορους, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά 2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμόνι και 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και περιχύνουμε με το αρωματικό λάδι. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

Με ελιές, καπνιστή πάπρικα και φυτικό τυρί

Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι + το ξύσμα
150-200 ml νερό
10 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
50 γρ. λευκό φυτικό τυρί, σε τρίμματα
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί.

Κόβουμε τις ελιές σε τέταρτα. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και από πάνω μοιράζουμε τις ελιές και το φυτικό τυρί θρυμματισμένο. Περιχύνουμε με 1-2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σερβίρουμε.

Χούμους με harissa και ψημένα ρεβίθια

Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ. + 200 γρ. επιπλέον
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι
150-200 ml νερό
1 κ.γ. καυτερή πάστα harissa ή παραπάνω
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Στραγγίζουμε τα 200 γρ. ρεβίθια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα ρίχνουμε σε ένα μικρό αντικολλητικό ταψί, τα περιχύνουμε με 1-2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο και 1-2 πρέζες αλάτι θαλασσινό. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με τα χέρια και τα ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ.

Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και το αναμειγνύουμε με την καυτερή πάστα harissa ανακατεύοντας κυκλικα 3-4 φορές. Μοιράζουμε από πάνω τα ψημένα ρεβίθια, πασπαλίζουμε µε επιπλέον κύµινο αν θέλουμε, περιχύνουμε µε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε