Διατροφή

Κεφίρ: Τα 12 οφέλη του για την υγεία και την απώλεια βάρους

Κεφίρ: Τα 12 οφέλη του για την υγεία και την απώλεια βάρους

Το κεφίρ μοιάζει λίγο πολύ εμφάνιση και στη γεύση με το γάλα και το γιαούρτι, αλλά είναι μια τροφή πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση.

Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα.

Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Περιέχει περίπου 30% λιγότερη λακτόζη σε σχέση με το γάλα και έτσι είναι πιο εύπεπτο και αποδεκτό ακόμη και από άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μέσω των βακτηριδίων που περιέχει, που δρουν ανταγωνιστικά έναντι μικροοργανισμών όπως Salmonella Escherichia coli, Staphylococcus, Helicobacter pylori και πολλά άλλα.

Επιπρόσθετα, έχει φανεί πως η συστηματική κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και άλλων μορφών καρκίνου ή ακόμη πως δρα προληπτικά σε προ-καρκινικά κύτταρα ώστε να μην μετατραπούν σε καρκινικά.

Στο κεφίρ έχουν αποδωθεί και άλλες ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αντιυπερτασικές, οι οποίες ωστόσο χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης

Τα οφέλη του κεφίρ στην υγεία μας:

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, που είναι ευεργετικά για την καλή υγεία του εντέρου.

1. Αφομοιώνεται πολύ εύκολα από τον οργανισμό

2. Έχει περισσότερα προβιοτικά και από το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών στη στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή.

Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκητών, καθιστώντας το μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά.

Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

3. Καθαρίζει το έντερο

Το κεφίρ έχει μεγάλο αριθμό προβοτικών και καλών βακτηριδίων και βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου.

4. Παρέχει ευεργητικά βακτηρίδια και βιταμίνες

5. Είναι υψηλό σε πρωτεϊνες

Περιέχει έως και 6 γραμμάρια πρωτεϊνης.

6. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Το κεφίρ παρασκευάζεται από πλήρη σε λιπαρά είδη γάλακτος και δεν είναι μόνο καλή πηγή ασβεστίου αλλά και πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 81%.

7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Λέγεται πώς το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα.

Έτσι, ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα προάγει και ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

8. Δημιουργεί ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα

Το κεφίρ βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και στην γενικότερη καλή του λειτουργία.

9. Προωθεί την κίνηση των εντέρων και βοηθά στη δυσκοιλοιότητα

Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό.

Ωστόσο, το λάθος που πρέπει να αποφύγουμε είναι η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών, χωρίς την πόση άφθονου νερού, επειδή τότε ο πόνος και το φούσκωμα μπορεί να γίνουν εντονότερα.

Το κεφίρ είναι από τις τροφές που θα βοηθήσουν στην κίνηση του εντέρου και θα σου εξασφαλίση μια άμεση ανακούφιση.

10. Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές

11. Συμβάλλει και στην απώλεια βάρους

12. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις.

Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό ,μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

-Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

-Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

-Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

-Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

-Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

-Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

-Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D

-Περίπου 100 θερμίδες

-7-8 γραμμάρια υδατανθράκων

-3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Διατροφή

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα
03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε
02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας
02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα
02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι
02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο
01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας
03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα
03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας
03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας