Διατροφή

Αυτά τα 5 λαχανικά γίνονται πιο θρεπτικά με αυτόν τον τρόπο!

Σε γενικές γραμμές τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά, καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα πέντε παρακάτω λαχανικά, καθώς το μαγείρεμα επιτρέπει την αποδέσμευση θρεπτικών συστατικών τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να απορροφήσει αλλιώς ο οργανισμός.

1. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ (αποκαλείται επίσης φολασίνη ή βιταμίνη Β9), μιας ομάδας υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β, σημαντικών για την ανάπτυξη των κυττάρων και την αναπαραγωγική υγεία.

Τόσο το σπανάκι, όσο και άλλα λαχανικά όπως τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το λάχανο, οι πιπεριές και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, παρέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό όταν είναι μαγειρεμένα.

Επιπλέον το σπανάκι συρρικνώνεται όταν μαγειρευτεί, χωρίς να χάνει το πολύτιμο φολικό οξύ. Έτσι καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα, συγκριτικά με το να το τρώγατε ωμό και παίρνετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών.

2. Καρότα: Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Προστατεύει επίσης το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγείρεμα αυξάνει την ποσότητα της βήτα καροτίνης που απορροφά το σώμα σας.

3. Κολοκύθα: Τόσο η μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα, όσο και τα πράσινα κολοκυθάκια, είναι πολύ πιο θρεπτικά μαγειρεμένα, καθώς τα αντιοξειδωτικά και η βήτα καροτίνη που περιέχουν απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

4. Σπαράγγια: Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, όπως η Α, C και Ε, καθώς και φολικό οξύ. Οι σκληρές ίνες τους όμως, καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Όταν μαγειρεύονται, διασπώνται τα ινώδη κύτταρα, απελευθερώνονται οι βιταμίνες και ο οργανισμός απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα.

5. Ντομάτες: Αν και το μαγείρεμά τους για μόλις δύο λεπτά ελαττώνει κατά 10% την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C (και κατά 29% έπειτα από 30 λεπτά), γεγονός παραμένει ότι διασπά επίσης το παχύ τοίχωμα των κυττάρων τους και έτσι απελευθερώνεται η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία που πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά εναντίον σοβαρών νοσημάτων όπως ο καρκίνος.

Διατροφή

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Με το περπάτημα πετυχαίνουμε επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη πέψη.

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

Γιατί η ανάμειξη με κάποια φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνη

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

29.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

28.08.2025

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες

28.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

28.08.2025

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη

28.08.2025

Φασκόμηλο: 7 θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

Τα ευρήματα της έρευνας ανατρέπουν τα δεδομένα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Με το περπάτημα πετυχαίνουμε επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη πέψη.

07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου

01.09.2025

Ξεχασμένα εργαλεία μέσα στο σώμα: Λάθη σε χειρουργεία που οδήγησαν σε θάνατο

01.09.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

31.08.2025

Δύο νέες μελέτες ζητούν την άμεση απόσυρση των εμβολίων mRNA για τον COVID-19: Προκαλούν μόνιμες βλάβες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

29.08.2025

Πολύποδας εντέρου: Πώς αναπτύσσεται και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο