Διατροφή

Αυτά τα 5 λαχανικά γίνονται πιο θρεπτικά με αυτόν τον τρόπο!

Σε γενικές γραμμές τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά, καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα πέντε παρακάτω λαχανικά, καθώς το μαγείρεμα επιτρέπει την αποδέσμευση θρεπτικών συστατικών τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να απορροφήσει αλλιώς ο οργανισμός.

1. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ (αποκαλείται επίσης φολασίνη ή βιταμίνη Β9), μιας ομάδας υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β, σημαντικών για την ανάπτυξη των κυττάρων και την αναπαραγωγική υγεία.

Τόσο το σπανάκι, όσο και άλλα λαχανικά όπως τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το λάχανο, οι πιπεριές και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, παρέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό όταν είναι μαγειρεμένα.

Επιπλέον το σπανάκι συρρικνώνεται όταν μαγειρευτεί, χωρίς να χάνει το πολύτιμο φολικό οξύ. Έτσι καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα, συγκριτικά με το να το τρώγατε ωμό και παίρνετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών.

2. Καρότα: Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Προστατεύει επίσης το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγείρεμα αυξάνει την ποσότητα της βήτα καροτίνης που απορροφά το σώμα σας.

3. Κολοκύθα: Τόσο η μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα, όσο και τα πράσινα κολοκυθάκια, είναι πολύ πιο θρεπτικά μαγειρεμένα, καθώς τα αντιοξειδωτικά και η βήτα καροτίνη που περιέχουν απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

4. Σπαράγγια: Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, όπως η Α, C και Ε, καθώς και φολικό οξύ. Οι σκληρές ίνες τους όμως, καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Όταν μαγειρεύονται, διασπώνται τα ινώδη κύτταρα, απελευθερώνονται οι βιταμίνες και ο οργανισμός απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα.

5. Ντομάτες: Αν και το μαγείρεμά τους για μόλις δύο λεπτά ελαττώνει κατά 10% την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C (και κατά 29% έπειτα από 30 λεπτά), γεγονός παραμένει ότι διασπά επίσης το παχύ τοίχωμα των κυττάρων τους και έτσι απελευθερώνεται η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία που πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά εναντίον σοβαρών νοσημάτων όπως ο καρκίνος.

Διατροφή

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που προσφέρουν ίση ή και μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε μερίδα

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)

08.05.2025

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι – Πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

08.05.2025

Ψυχική ανθεκτικότητα στην ψηφιακή εποχή: Πώς να διατηρήσεις την ψυχική υγεία σου μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

07.05.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.05.2025

Γιατί ερωτεύεσαι τοξικούς ανθρώπους – και πώς να το σταματήσεις

Μπαίνεις ξανά και ξανά σε σχέσεις που σε εξαντλούν, σε πληγώνουν και όμως δεν φεύγεις. Δεν είσαι μόνη σου. Υπάρχει εξήγηση

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

09.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

09.05.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)