Διατροφή

Πως να επιβραδύνετε τα σημάδια γήρανσης και να αισθανθείτε πραγματικά νεότεροι με φυσικό τρόπο!

Tης Θεοδώρας Δάμα, BSc Διατροφής & Διαιτολογίας
Πως να επιβραδύνετε τα σημάδια γήρανσης και να αισθανθείτε πραγματικά νεότεροι  με φυσικό τρόπο!
Η τροφή είναι το θεμέλιο της ζωής μας και η διατροφή είναι ο κύριος τρόπος για να 
αποκτήσει ο οργανισμός μας τις απαιτούμενες ουσίες για την ανάπτυξη και την συντήρησή 
του.  
Η διατροφή συνδέεται στενά με την υγεία του δέρματος και απαιτείται για όλες τις 
βιολογικές διεργασίες του από τη νεαρή ηλικία έως τη γήρανση. Οι διατροφικές μας 
συνήθειες μπορούν να επιδιορθώσουν το κατεστραμμένο δέρμα, αλλά και εξίσου να 
προκαλέσουν βλάβη σε αυτό.  
Η γήρανση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Οφείλεται στις 
ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού και τα οξειδώνει. Η τροφή 
μας, μας παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν 
αποτελεσματικά στην φυσική  αντιγήρανση του οργανισμού. 
Πολλά προϊόντα από λοσιόν, κρέμες,αντηλιακά έως και συμπληρώματα διατροφής 
προωθούνται ως τρόποι πρόληψης ή επιβράδυνσης της γήρανσης. Είναι τελικά 
αποτελεσματικές; Μήπως η λύση βρίσκεται αλλού; 
Το να έχουμε ένα όμορφο και υγιές δέρμα εξαρτάται και από το “πιάτο” μας. 
Οι βιταμίνες (A, C, D και E),  
  • Η βιταμίνη Α (γλυκοπατάτα, συκώτι, σπανάκι) προστατεύει από τη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος στην επιδερμίδα, επιβραδύνοντας την πρόωρη γήρανση και αναστέλλοντας τη φλεγμονή. Συμβάλλει στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων που βοηθάει στην τόνωση της επιδερμίδας δίνοντας υγιή λάμψη. 
 
  • Ιδιαίτερα, η βιταμίνη C (πορτοκάλι, ακτινίδιο, κόκκινη πιπεριά) αποτελεί πρόδρομο μόριο για την παραγωγή κολλαγόνου, που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιταμίνη C είναι ένα από τα βασικά συστατικά που βρίσκονται σε πολλά αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος.  
 
  • Η βιταμίνη D (μανιτάρια, κρόκοι  αυγών, σκουμπρί) δρα ως αντιοξειδωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να βοηθήσει ενάντια στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.  
 
  • Η βιταμίνη Ε (αμύγδαλα, σπανάκι, ελιές) και οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού  καθώς προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, άρα και τη γήρανση.  
  • τα καροτενοειδή (καρότο, γλυκοπατάτα, πράσινα φυλλώδη κ.α.),  
  • οι τοκοφερόλες (αβοκάντο, μπανάνα, μπρόκολο κ.α.),  
καθώς και τα απαραίτητα ωμέγα-3-λιπαρά οξέα (σολομός, τόνος, λιναρόσπορος κ.α.), 
έχουν αναφερθεί, εξίσου, ως παράγοντες που μπορούν να προωθήσουν την υγεία και την 
ομορφιά του δέρματος.  
 
5 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ 
1. Διατηρήστε      το      φυσιολογικό      σας      βάρος: τα επιπλέον κιλά και οι συνεχείς 
αυξομειώσεις βάρους ενισχύουν τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών και άλλων 
τοξικών ουσιών. 
2. Ισορροπημένη    διατροφή: Φροντίστε η καθημερινή διατροφή σας να περιλαμβάνει 
οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες 
και ιχνοστοιχεία. Σημασία φυσικά δεν έχει μόνο η ποσότητα που καταναλώνουμε 
καθημερινά, αλλά και η ποιότητα. 
Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα! 
Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο έντονα και ζωηρά είναι τα χρώματα των φρούτων και 
λαχανικών, τόσο πιο πλούσια είναι σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.
  
3. Προσπαθήστε     να     περιορίσετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας την πρόσληψη 
τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και γενικότερα επεξεργασμένα προϊόντα 
(τηγανιτά, καπνιστά, παστά), γιατί επιτείνουν τις κυτταρικές φθορές του δέρματος. 
4. Για μια υγιή επιδερμίδα, προσθέστε    στη    διατροφή    σας  ψάρια (ω-3 λιπαρά οξέα, 
βιταμίνη Ε, ψευδάργυρος και σελήνιο), αυγά (βιοτίνη), ελαιόλαδο, σουσάμι, άπαχο 
κρέας (αμινοξέα απαραίτητα για ανάπλαση και επούλωση πληγών),ρεβίθια 
(ψευδάργυρος και αμινοξέα ) 
5. Πιείτε     περισσότερο     νερό! Το νερό και η επαρκής ενυδάτωση (>2 λίτρα/ημέρα) 
επηρεάζει σημαντικά τη φυσιολογία του δέρματος και προάγει την επιφανειακή και 
βαθιά ενυδάτωσή του.  
 
Εντάσσουμε στην διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, υγιή λίπη, νερό και 
απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το σώμα μας θα δείξει την εκτίμησή του μέσω του 
μεγαλύτερου οργάνου του: του δέρματος!

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού