Διατροφή

Πρόσθετα τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τα πρόσθετα τροφίμων, που όλοι ακούμε πως υπάρχουν στα τρόφιμα -και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για το τι είναι και πως επιδρούν στον οργανισμό- χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

-Τα φυσικά, τα οποία εξάγονται από ύλες που συναντώνται στη φύση,

-τα τεχνητά, τα οποία συντίθενται εξολοκλήρου στο εργαστήριο.

Οι συγκεκριμένες ουσίες δεν μπορούν να καταναλωθούν αυτόνομα, ενώ απαγορεύεται από τη νομοθεσία η χρήση τους σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Από τη συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρούνται:

-τα μπαχαρικά,

-τα μυρωδικά.

-και γενικότερα οι αρτυματικές ύλες.

Βελτιώνουν την γεύση, αυξάνουν την ζωή του τροφίμου, ενισχύουν την θρεπτική αξία του

Η χρήση τους γίνεται κυρίως από τη βιομηχανία τροφίμων με σκοπό τη βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής γεύσης του τροφίμου, τη διατήρηση ή την παράταση της διάρκειας ζωής του, τη διευκόλυνση των συνθηκών παραγωγής, τη βελτιστοποίηση της εμφάνισης, την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του“, εξηγεί ο κ. Θεόδωρος Κουτράκος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστή Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Αναγράφονται στη σήμανση των τροφίμων με το επιστημονικό τους όνομα, ή με ένα κωδικό Ε. 

Η ανάγκη ελέγχου της περιεκτικότητάς τους στα τρόφιμα προήλθε από την ιδιότητα όλων των θρεπτικών συστατικών να είναι επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό εάν ξεπεραστούν κάποιες συγκεκριμένες δοσολογίες. 

Πώς να τα αποφύγετε

-Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα

– Προτιμήστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.

-Καταναλώστε λιγότερο επεξεργασμένο κρέας

– Προσπαθήστε να αποφύγετε τέτοιου είδους τροφές όπως π.χ. τα hot dogs, ζαμπόν και κρέας σε έτοιμα γεύματα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-Πλύνετε τα πλαστικά δοχεία και σκεύη στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων

Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει διάχυση & διαλυτότητα βλαβερών ουσιών όπως η διαιθανόλη και φθαλικές ενώσεις.

Επιπλέον αποφύγετε τη χρήση των μικροκυμάτων σε μη εγκεκριμένα σκεύη.

-Χρησιμοποιήστε ανοξείδωτα και γυάλινα μαγειρικά εργαλεία

Όταν σερβίρετε ζεστά γεύματα ή όταν μαγειρεύετε αποφύγετε την χρήση πλαστικών και προτιμήστε μαγειρικά γυάλινα ή ανοξείδωτα μαγειρικά εργαλεία

-Επιλέξτε ανακυκλώσιμα πλαστικά σκεύη

Ρίξτε μία ματιά στο πίσω μέρος της συσκευασίας και δείτε σε ποια κατηγορία πλαστικού ανήκει.

Το σημαντικότερο είναι να επιτρέπεται η χρήση του με τρόφιμα.

-Επιλέξτε προϊόντα, με όσο το δυνατό λιγότερα συντηρητικά.

Είναι θεμιτό να δείξουμε ενδιαφέρον για τα τρόφιμα και τις συσκευασίες τους καθώς έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε και τις διαφορές στη διατροφική ποιότητα.

Το μέλλον

Πολλές νέες τεχνικές έχουν ερευνηθεί οι οποίες θα βελτιώσουν στο μέλλον την παραγωγή των πρόσθετων τροφίμων.

Μία προσέγγιση αποτελεί η χρήση της βιοτεχνολογίας, η οποία κάνει χρήση απλών οργανισμών για την παραγωγή των τροφίμων.

Αυτού του τύπου τα πρόσθετα είναι ίδια με τα συστατικά της φύσης“, σημειώνει ο κ. Κουτράκος.

Μην ξεχνάτε… 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη μείωση των πρόσθετων από την διατροφή μας  μην ξεχνάτε ότι πάντα σύμμαχό μας θα έχουμε τους διεθνείς φορείς ελέγχου τροφίμων των οποίων στόχος είναι να μας κρατούν υγιείς“, καταλήγει ο κ. Θοδωρής Κουτράκος.

Διατροφή

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που προσφέρουν ίση ή και μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε μερίδα

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)

08.05.2025

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι – Πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

08.05.2025

Ψυχική ανθεκτικότητα στην ψηφιακή εποχή: Πώς να διατηρήσεις την ψυχική υγεία σου μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

07.05.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.05.2025

Γιατί ερωτεύεσαι τοξικούς ανθρώπους – και πώς να το σταματήσεις

Μπαίνεις ξανά και ξανά σε σχέσεις που σε εξαντλούν, σε πληγώνουν και όμως δεν φεύγεις. Δεν είσαι μόνη σου. Υπάρχει εξήγηση

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

09.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

09.05.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)