Διατροφή

Πώς να διαλέγετε το άπαχο κρέας;

Το κρέας είναι τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη η οποία αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των κυττάρων, βιταμίνες συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία αντισωμάτων, λίπος, το οποίο εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, προμηθεύει στον οργανισμό τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K και τέλος, μέταλλα, όπως σίδηρο, που σχετίζεται με την αναιμία και μαγνήσιο, το οποίο συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ποσοστού παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίες είναι καταστάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να γνωρίζουμε πώς να διαλέγουμε άπαχο κρέας.

Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες κρέατος προσπαθούν να προωθούν στην αγορά κρέας καλύτερης ποιότητας, με λιγότερο λίπος. Παράγονται πλέον πιο άπαχα ζώα. Συγκεκριμένα, για το φρέσκο χοιρινό (στο άπαχο τμήμα του τεμαχίου)τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχει μείωση κατά 31% στο ολικό λίπος και κατά 29% στα κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης, κατά την λιανική πώληση, αφαιρείται το εξωτερικό- ορατό λίπος, διαδικασία ο οποία μπορεί να μειώσει το θερμιδικό φορτίο, την χοληστερίνη και το λίπος μέχρι και 50% .

Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην κατανάλωση άπαχου κρέατος; Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των 4 Π:

-Σημαντικό είναι όταν πάμε να αγοράσουμε το κρέας μας να θυμηθούμε να επιλέξουμε για το βοδινό το «φιλέτο» ή στρογγυλό και για το χοιρινό το «φιλέτο» ή «μπούτι». Επίσης να απομακρύνουμε το ορατό λίπος.
-Εξίσου σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει το κρέας μας με χαμηλά λιπαρά, είναι ο τρόπος παρασκευής. Ο ιδανικότερος είναι ψητός στην σχάρα ή στο φούρνο.
-Η ποσότητα του μαγειρεμένου κρέατος που θα καταναλωθεί δεν πρέπει ημερησίως να ξεπερνά τα 180γρ.
-Όσoν αφορά την παρασκευή του είναι καλό να σημειωθεί ότι το άπαχο κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το βράσουμε αργά ή να το μαρινάρουμε σε κάποιο όξινο μίγμα πριν το μαγείρεμα. Το κοπάνισμα και ο τεμαχισμός αντίθετα από τις ίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν την τρυφερότητα του κρέατος.

Σύνθεση τεμαχίων χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Συμπερασματικά, το κρέας είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, η οποία γίνεται ακόμα πιο ευεργετική, όταν μαγειρευτεί υγιεινά και καταναλωθεί σε σωστή ποσότητα.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία