Διατροφή

Τυριά: Ποιό είναι το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης;

Οι αδυναμίες του καθενός στο φαγητό διαφέρουν ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που λατρεύουν τα τυριά. Αυτή η προτίμηση είναι αμφιλεγόμενου χαρακτήρα αφού τα τυριά ναι μεν περιέχουν ασβέστιο και θρεπτικά συστατικά αλλά από την άλλη περιέχουν και πολλά λιπαρά καθώς και πολύ αλάτι. Μάλιστα βρίσκονται και στη black list τροφίμων όταν παρατηρούνται υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν μια τεράστια γκάμα τυριών που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εισάγονται από άλλες χώρες, ώστε να διαπιστώσουν ποια από αυτά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Το χαλούμι ήταν το τυρί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι με 2,71±0,34 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού.

Δεύτερο το blue cheese με 2,71±0,83 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού, αντίστοιχα.

Τρίτη η φέτα, με μέση περιεκτικότητα αλατιού λίγο παραπάνω από τα 2,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Εν αντιθέσει με το τυρί τύπου cottage, το οποίο ήταν αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι (0,55±0,14 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού. Κάτι αναμενόμενο αφού προτείνεται και σε διάφορες διατροφές.

Όσον αφορά το πιο κρίσιμο θέμα το οποίο είναι αυτό των λιπαρών οπότε ας δούμε τα τυριά σε υψηλή περιεκτικότητα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Μασκαρπόνε: 29 γραμμάρια

Τσένταρ: 22 γραμμάρια

Παρμεζάνα: 19 γραμμάρια

Μπρι: 18 γραμμάρια

Ένταμ: 16 γραμμάρια

Μοτσαρέλα: 14 γραμμάρια

Καμαμπέρ: 14 γραμμάρια

Φέτα: 14 γραμμάρια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία