Διατροφή

Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου; Έχει οφέλη για την υγεία;

Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου; Έχει οφέλη για την υγεία;

Το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες τάσεις υγιεινής διατροφής της χρονιάς. Σύμφωνα με το New Hope Network, η βιομηχανία απολάμβανε παραγωγή ρεκόρ και οι πωλήσεις συσκευασμένων καταναλωτών αυξήθηκαν 30 έως 40 τοις εκατό το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη ζήτηση για όλα τα φυσικά τρόφιμα – όπως φυσικά γλυκαντικά – και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πλεονεκτημάτων του σιροπιού σφενδάμου. Αλλά είναι υγιεινό το σιρόπι σφενδάμου;

Αυτό το σαφώς γευστικό, όμορφο και θρεπτικό γλυκαντικό αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά νοικοκυριά για γενιές και έχει μια πολύ μακρά ιστορία.

Σύμφωνα με την Επέκταση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan (MSU), το σιρόπι σφενδάμου παρασκευάστηκε από ιθαγενείς Αμερικανούς πολύ πριν οι Ευρωπαίοι εγκατασταθούν στην Αμερική.

Άφηναν το χυμό έξω στο κρύο για να παγώσει και με αυτή τη διαδιασία το νερό  διαχωριζόταν από τη ζάχαρη, επιτρέποντάς τους να συμπυκνώσουν το γλυκαντικό. Μια άλλη μέθοδος περιελάμβανε την εξάτμιση του νερού χρησιμοποιώντας θερμές πέτρες.

Ενώ η τεχνολογία έχει επηρεάσει τον τρόπο παραγωγής σιροπιού σφενδάμου, η συνολική διαδικασία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.

Οι θεριστές σιροπιού σφενδάμου χτυπούν τα δέντρα σφενδάμου για να συλλέξουν το χυμό τους, το οποίο ρέει μόνο για λίγο όταν οι θερμοκρασίες είναι σωστές.

Η αντίστροφη όσμωση φιλτράρει το χυμό, αφαιρεί το νερό και στη συνέχεια βράζει ή θερμαίνεται με ατμό και φιλτράρεται. Η παραγωγή ενός λίτρου σιροπιού μπορεί να απαιτεί έως και 40 λίτρα χυμού, σύμφωνα με το Maple From Canada.

Οι καλύτεροι τύποι δέντρων σφενδάμου είναι η ζάχαρη και ο μαύρος σφένδαμος, που συνήθως παράγουν τον πιο γλυκό χυμό, σύμφωνα με την επέκταση MSU. Ωστόσο, τα κόκκινα και ασημένια πλατάνια είναι επίσης πηγές χυμού.

Ο Καναδάς παράγει πάνω από το 70% του σιροπιού σφενδάμου στον κόσμο, κυρίως στο Κεμπέκ. Στις ΗΠΑ, το Βερμόντ παράγει τα περισσότερα, αν και άλλες πολιτείες παράγουν σιρόπι σφενδάμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Μέιν, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Νιού Χάμσαϊρ.

Τύποι σιροπιού σφενδάμου
Το 2015, οι παραγωγοί σε όλη τη Βόρεια Αμερική συμφώνησαν σε πρότυπα για τους βαθμούς σιροπιού σφενδάμου. Οι τέσσερις βαθμοί περιλαμβάνουν χρυσό, κεχριμπάρι, σκοτεινό και πολύ σκοτεινό, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Και οι τέσσερις παράγονται με τον ίδιο τρόπο. το χρώμα προέρχεται από τη θερμοκρασία και τη μικροβιακή δραστηριότητα στο σιρόπι.

Θρεπτική αξία του σιροπιού

Ένα τέταρτο φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου περιέχει περίπου 200 θερμίδες, 0 γραμμάρια πρωτεΐνης, 53 γραμμάρια υδατανθράκων (17 τοις εκατό του DV), 0 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια ινών και 53 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με το USDA.

Για ένα τέταρτο φλιτζάνι αυτού του γλυκού υλικού, παίρνετε πολλούς υδατάνθρακες, χωρίς πρωτεΐνες, ουσιαστικά χωρίς λίπος και χωρίς ίνες. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι το σιρόπι σφενδάμνου αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Ωστόσο, το σιρόπι σφενδάμνου έχει πολλά μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων 60 mg ασβεστίου (6 τοις εκατό του DV), 175 mg καλίου (5 τοις εκατό του DV), 1,8 mg μαγγανίου (95 τοις εκατό του DV) και 1,08 mg σιδήρου (6% του DV). Αυτό το ξεχωρίζει από την εκλεπτυσμένη λευκή ζάχαρη.

Τα οφέλη για την υγεία του σιροπιού σφενδάμνου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, διαπίστωσε ότι μεταξύ 35 δειγμάτων από το Νότιο Οντάριο, τα πιο σκούρα σιρόπια σφενδάμνου περιείχαν υψηλότερο αντιοξειδωτικό δυναμικό, επιπλέον του φωσφόρου, του ασβεστίου και της συνολικής περιεκτικότητας σε ορυκτά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα από τα αστέρια του σιροπιού σφενδάμνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις καναδικές εκδόσεις της υπηρεσίας δασών διαπίστωσε ότι το γλυκαντικό μπορεί να συσκευάσει δεκάδες μοναδικά αντιοξειδωτικά.

Μια κουταλιά της σούπας παρέχει επίσης πάνω από το 30 τοις εκατό του DV για το μαγγάνιο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία των οστών, την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση πληγών. Το σιρόπι σφενδάμου παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και ψευδαργύρου.

Ένα άλλο πιθανό διατροφικό όφελος που πρέπει να σημειωθεί: Το σιρόπι σφενδάμου έχει γλυκαιμικό δείκτη 54 σε σύγκριση με 65 για επιτραπέζια ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα ελαφρώς πιο αργά από το κανονικό σάκχαρο. Τούτου λεχθέντος, κάθε σάκχαρο αυξάνει ακόμα το σάκχαρο στο αίμα. (Εδώ είναι εύκολα ανταλλακτικά για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.)

Είναι υγιεινό το σιρόπι σφενδάμου;

Αν και το σιρόπι σφενδάμου είναι το γλυκαντικό μου ως διαιτολόγος, θα πρέπει να το απολαύσετε μόνο με μέτρο. Όταν ρίχνετε σιρόπι σφενδάμου σε ένα πιάτο στο σπίτι ή όταν προστίθεται σε προϊόντα όπως granola ή ενεργειακά μπαρ, θεωρείται “προστιθέμενη ζάχαρη” αντί της φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται εγγενώς στα φρέσκα φρούτα.

Η American Heart Association προτείνει τον περιορισμό της προστιθέμενης κατανάλωσης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες ή εννέα για τους άνδρες.

Αυτό οφείλεται στη σχέση μεταξύ της υπερβολικής προσθήκης ζάχαρης και του κινδύνου παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με το περιοδικό Circulation. (Έτσι η ζάχαρη μπορεί να σε κάνει να αρρωσταίνεις.)

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι απίστευτα ευέλικτο, συνδυάζεται καλά σε μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά και αλμυρά πιάτα – από πλιγούρι βρώμης και τηγανίτες έως σάλτσα σαλάτας, φασόλια BBQ, γλυκοπατάτες, κοκκινιστό χόρτα, ψωμί καλαμποκιού, επιδόρπια και ακόμη και κοκτέιλ. Μου αρέσει επίσης να προσθέτω σιρόπι σφενδάμνου στον καφέ μου ή στα λαχανικά.

Για μια απλή γλυκιά και αλμυρή σάλτσα, χτυπήστε ελαφρά το σιρόπι σφενδάμου με ξύδι καστανό ρύζι, φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι, φρέσκια τριμμένη ρίζα τζίντζερ, κιμά, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε σε σοταρισμένα λαχανικά – όπως κρεμμύδι, μπρόκολο, πιπεριά, σπανάκι και μαύρα μάτια μπιζέλια – και σερβίρετε πάνω από καστανό ρύζι. γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.

Για γρήγορα μπισκότα χωρίς συστατικά τριών συστατικών, συνδυάστε το σιρόπι σφενδάμου με βούτυρο καρύδι και είτε αλεύρι αμυγδάλου ή αλεύρι βρώμης.

Τα premium σιρόπια σφενδάμου κάνουν επίσης φανταστικά δώρα. Ρίξτε μια ματιά στο σιρόπι σφενδάμνου του Βερμόντ με βιολογικά βαρέλια της Maple Guild (14 $).

Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε στη δική σας αποθήκευση, λάβετε υπόψη ότι το σιρόπι σφενδάμνου δεν έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με το USDA, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να διατηρηθεί κλειστό στο ντουλάπι σας για περίπου ένα έτος. Αποθηκεύστε τα ανοιχτά μπουκάλια σιρόπι στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για έως και 12 μήνες. (Εδώ είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης.)

Συμπέρασμα

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα καλό υποκατάστατο ζάχαρης, με μέτρο. Αν και είναι πιο θρεπτικό από τη λευκή ζάχαρη, εξακολουθεί να θεωρείται «προστιθέμενη ζάχαρη», σε αντίθεση με το φυσικό είδος που βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα. Διατηρήστε τα μεγέθη της μερίδας σας και απολαύστε!

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού