Διατροφή

Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου; Έχει οφέλη για την υγεία;

Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου; Έχει οφέλη για την υγεία;

Το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες τάσεις υγιεινής διατροφής της χρονιάς. Σύμφωνα με το New Hope Network, η βιομηχανία απολάμβανε παραγωγή ρεκόρ και οι πωλήσεις συσκευασμένων καταναλωτών αυξήθηκαν 30 έως 40 τοις εκατό το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη ζήτηση για όλα τα φυσικά τρόφιμα – όπως φυσικά γλυκαντικά – και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πλεονεκτημάτων του σιροπιού σφενδάμου. Αλλά είναι υγιεινό το σιρόπι σφενδάμου;

Αυτό το σαφώς γευστικό, όμορφο και θρεπτικό γλυκαντικό αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά νοικοκυριά για γενιές και έχει μια πολύ μακρά ιστορία.

Σύμφωνα με την Επέκταση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan (MSU), το σιρόπι σφενδάμου παρασκευάστηκε από ιθαγενείς Αμερικανούς πολύ πριν οι Ευρωπαίοι εγκατασταθούν στην Αμερική.

Άφηναν το χυμό έξω στο κρύο για να παγώσει και με αυτή τη διαδιασία το νερό  διαχωριζόταν από τη ζάχαρη, επιτρέποντάς τους να συμπυκνώσουν το γλυκαντικό. Μια άλλη μέθοδος περιελάμβανε την εξάτμιση του νερού χρησιμοποιώντας θερμές πέτρες.

Ενώ η τεχνολογία έχει επηρεάσει τον τρόπο παραγωγής σιροπιού σφενδάμου, η συνολική διαδικασία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.

Οι θεριστές σιροπιού σφενδάμου χτυπούν τα δέντρα σφενδάμου για να συλλέξουν το χυμό τους, το οποίο ρέει μόνο για λίγο όταν οι θερμοκρασίες είναι σωστές.

Η αντίστροφη όσμωση φιλτράρει το χυμό, αφαιρεί το νερό και στη συνέχεια βράζει ή θερμαίνεται με ατμό και φιλτράρεται. Η παραγωγή ενός λίτρου σιροπιού μπορεί να απαιτεί έως και 40 λίτρα χυμού, σύμφωνα με το Maple From Canada.

Οι καλύτεροι τύποι δέντρων σφενδάμου είναι η ζάχαρη και ο μαύρος σφένδαμος, που συνήθως παράγουν τον πιο γλυκό χυμό, σύμφωνα με την επέκταση MSU. Ωστόσο, τα κόκκινα και ασημένια πλατάνια είναι επίσης πηγές χυμού.

Ο Καναδάς παράγει πάνω από το 70% του σιροπιού σφενδάμου στον κόσμο, κυρίως στο Κεμπέκ. Στις ΗΠΑ, το Βερμόντ παράγει τα περισσότερα, αν και άλλες πολιτείες παράγουν σιρόπι σφενδάμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Μέιν, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Νιού Χάμσαϊρ.

Τύποι σιροπιού σφενδάμου
Το 2015, οι παραγωγοί σε όλη τη Βόρεια Αμερική συμφώνησαν σε πρότυπα για τους βαθμούς σιροπιού σφενδάμου. Οι τέσσερις βαθμοί περιλαμβάνουν χρυσό, κεχριμπάρι, σκοτεινό και πολύ σκοτεινό, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Και οι τέσσερις παράγονται με τον ίδιο τρόπο. το χρώμα προέρχεται από τη θερμοκρασία και τη μικροβιακή δραστηριότητα στο σιρόπι.

Θρεπτική αξία του σιροπιού

Ένα τέταρτο φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου περιέχει περίπου 200 θερμίδες, 0 γραμμάρια πρωτεΐνης, 53 γραμμάρια υδατανθράκων (17 τοις εκατό του DV), 0 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια ινών και 53 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με το USDA.

Για ένα τέταρτο φλιτζάνι αυτού του γλυκού υλικού, παίρνετε πολλούς υδατάνθρακες, χωρίς πρωτεΐνες, ουσιαστικά χωρίς λίπος και χωρίς ίνες. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι το σιρόπι σφενδάμνου αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Ωστόσο, το σιρόπι σφενδάμνου έχει πολλά μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων 60 mg ασβεστίου (6 τοις εκατό του DV), 175 mg καλίου (5 τοις εκατό του DV), 1,8 mg μαγγανίου (95 τοις εκατό του DV) και 1,08 mg σιδήρου (6% του DV). Αυτό το ξεχωρίζει από την εκλεπτυσμένη λευκή ζάχαρη.

Τα οφέλη για την υγεία του σιροπιού σφενδάμνου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, διαπίστωσε ότι μεταξύ 35 δειγμάτων από το Νότιο Οντάριο, τα πιο σκούρα σιρόπια σφενδάμνου περιείχαν υψηλότερο αντιοξειδωτικό δυναμικό, επιπλέον του φωσφόρου, του ασβεστίου και της συνολικής περιεκτικότητας σε ορυκτά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα από τα αστέρια του σιροπιού σφενδάμνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις καναδικές εκδόσεις της υπηρεσίας δασών διαπίστωσε ότι το γλυκαντικό μπορεί να συσκευάσει δεκάδες μοναδικά αντιοξειδωτικά.

Μια κουταλιά της σούπας παρέχει επίσης πάνω από το 30 τοις εκατό του DV για το μαγγάνιο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία των οστών, την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση πληγών. Το σιρόπι σφενδάμου παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και ψευδαργύρου.

Ένα άλλο πιθανό διατροφικό όφελος που πρέπει να σημειωθεί: Το σιρόπι σφενδάμου έχει γλυκαιμικό δείκτη 54 σε σύγκριση με 65 για επιτραπέζια ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα ελαφρώς πιο αργά από το κανονικό σάκχαρο. Τούτου λεχθέντος, κάθε σάκχαρο αυξάνει ακόμα το σάκχαρο στο αίμα. (Εδώ είναι εύκολα ανταλλακτικά για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.)

Είναι υγιεινό το σιρόπι σφενδάμου;

Αν και το σιρόπι σφενδάμου είναι το γλυκαντικό μου ως διαιτολόγος, θα πρέπει να το απολαύσετε μόνο με μέτρο. Όταν ρίχνετε σιρόπι σφενδάμου σε ένα πιάτο στο σπίτι ή όταν προστίθεται σε προϊόντα όπως granola ή ενεργειακά μπαρ, θεωρείται “προστιθέμενη ζάχαρη” αντί της φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται εγγενώς στα φρέσκα φρούτα.

Η American Heart Association προτείνει τον περιορισμό της προστιθέμενης κατανάλωσης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες ή εννέα για τους άνδρες.

Αυτό οφείλεται στη σχέση μεταξύ της υπερβολικής προσθήκης ζάχαρης και του κινδύνου παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με το περιοδικό Circulation. (Έτσι η ζάχαρη μπορεί να σε κάνει να αρρωσταίνεις.)

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι απίστευτα ευέλικτο, συνδυάζεται καλά σε μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά και αλμυρά πιάτα – από πλιγούρι βρώμης και τηγανίτες έως σάλτσα σαλάτας, φασόλια BBQ, γλυκοπατάτες, κοκκινιστό χόρτα, ψωμί καλαμποκιού, επιδόρπια και ακόμη και κοκτέιλ. Μου αρέσει επίσης να προσθέτω σιρόπι σφενδάμνου στον καφέ μου ή στα λαχανικά.

Για μια απλή γλυκιά και αλμυρή σάλτσα, χτυπήστε ελαφρά το σιρόπι σφενδάμου με ξύδι καστανό ρύζι, φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι, φρέσκια τριμμένη ρίζα τζίντζερ, κιμά, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε σε σοταρισμένα λαχανικά – όπως κρεμμύδι, μπρόκολο, πιπεριά, σπανάκι και μαύρα μάτια μπιζέλια – και σερβίρετε πάνω από καστανό ρύζι. γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.

Για γρήγορα μπισκότα χωρίς συστατικά τριών συστατικών, συνδυάστε το σιρόπι σφενδάμου με βούτυρο καρύδι και είτε αλεύρι αμυγδάλου ή αλεύρι βρώμης.

Τα premium σιρόπια σφενδάμου κάνουν επίσης φανταστικά δώρα. Ρίξτε μια ματιά στο σιρόπι σφενδάμνου του Βερμόντ με βιολογικά βαρέλια της Maple Guild (14 $).

Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε στη δική σας αποθήκευση, λάβετε υπόψη ότι το σιρόπι σφενδάμνου δεν έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με το USDA, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να διατηρηθεί κλειστό στο ντουλάπι σας για περίπου ένα έτος. Αποθηκεύστε τα ανοιχτά μπουκάλια σιρόπι στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για έως και 12 μήνες. (Εδώ είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης.)

Συμπέρασμα

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα καλό υποκατάστατο ζάχαρης, με μέτρο. Αν και είναι πιο θρεπτικό από τη λευκή ζάχαρη, εξακολουθεί να θεωρείται «προστιθέμενη ζάχαρη», σε αντίθεση με το φυσικό είδος που βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα. Διατηρήστε τα μεγέθη της μερίδας σας και απολαύστε!

Διατροφή

05.03.2021

Μυϊκή αποκατάσταση: Aυτές οι τροφές είναι οι κατάλληλες

Η αποθεραπεία για να ξεπεράσεις έναν τραυματισμό περιλαμβάνει και συγκεκριμένη διατροφή, που βοηθά τον οργανισμό να επανέλθει γρηγορότερα. Μπορεί να είναι μια υποτιμημένη πτυχή της αποθεραπείας αλλά είναι γνωστό πως για κάθε είδος τραυματισμού υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε το σώμα σου να επανέλθει. Όταν υποφέρεις από κάταγμα κοπώσεως Τα κατάγματα καταπόνησης συνήθως προκαλούνται […]

05.03.2021

Πονοκέφαλος και άσκηση: Πώς βοηθάει η γυμναστική στην μείωση των κρίσεων ημικρανίας

Η άσκηση γνωρίζουμε ότι αποτελεί πιθανό τρόπο μείωσης των παραγόντων που πυροδοτούν κρίσεις ημικρανίας. Και μια νέα μελέτη προτείνει τώρα να χρησιμοποιούμε την άσκηση ως “όπλο” κατά των  παραγόντων που προκαλούν ημικρανία όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές στον ύπνο. «Είναι μια πολύπλοκη σχέση, αλλά γνωρίζουμε ότι η άσκηση, σε γενικές γραμμές, […]

Τσάι: Πώς συμβάλλει στην καύση λίπους και ποιά είναι τα ιδανικότερα είδη εκτός από το πράσινο
05.03.2021

Τσάι: Πώς συμβάλλει στην καύση λίπους και ποιά είναι τα ιδανικότερα είδη εκτός από το πράσινο

5 σπάνιες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πέραν των κλασσικών
05.03.2021

5 σπάνιες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πέραν των κλασσικών

Είναι τα αντιοξειδωτικά το κλειδί για την πρόληψη των ασθενειών;
05.03.2021

Είναι τα αντιοξειδωτικά το κλειδί για την πρόληψη των ασθενειών;

Μήπως η σύγχρονη επιδημία των ψυχικών διαταραχών κατοικεί στο καθημερινό μας τραπέζι;
05.03.2021

Μήπως η σύγχρονη επιδημία των ψυχικών διαταραχών κατοικεί στο καθημερινό μας τραπέζι;

Η άσκηση είναι φάρμακο για την παχυσαρκία
03.03.2021

Η άσκηση είναι φάρμακο για την παχυσαρκία

Αβοκάντο: Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητές του στην επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε
03.03.2021

Αβοκάντο: Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητές του στην επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Αυτές οι έξυπνες επιλογές θα σε βοηθήσουν να χορτάσεις πιο γρήγορα
03.03.2021

Αυτές οι έξυπνες επιλογές θα σε βοηθήσουν να χορτάσεις πιο γρήγορα

Αυτοί οι αντιοξειδωτικοί χυμοί συμβάλλουν στην καύση λίπους (βίντεο)
03.03.2021

Αυτοί οι αντιοξειδωτικοί χυμοί συμβάλλουν στην καύση λίπους (βίντεο)

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Υγεία
4

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021

Περισσότερα

06.03.2021

Το πιθανό μέλλον της πανδημίας COVID-19

“Υπάρχει αισιοδοξία ότι λόγω των αυξανόμενων εμβολιασμών, των κλιματολογικών συνθηκών και της φυσικής ανοσίας, θα υπάρξει σημαντική μείωση στον αριθμό θανάτων και νοσηλειών από COVID-19 μέχρι την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού του 2021 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία πρέπει να μετριαστεί από πολλούς σημαντικούς παράγοντες. Τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη ανοσία έναντι […]

05.03.2021

ΣΕΨ: Τοποθέτηση σχετικά με το ερώτημα του ΚΕΣΥ για δημιουργία ειδικοτήτων στην Ψυχολογία

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων δεν συμφωνεί στην δημιουργία ειδικοτήτων στην Ψυχολογία, απορρίπτει την πρόταση και όσα επιχειρούνται από κάποιους που πιέζουν στην κατεύθυνση αυτή το ΚΕΣΥ και ζητά να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια έκδοσης σχετικής Υπουργικής απόφασης. Ο λόγος είναι πολύ σοβαρός διότι μέσω της ειδικότητας, μεταξύ άλλων, καταργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των επαγγελματιών Ψυχολόγων που εργάζονται νόμιμα […]

Πόνος στον μαστό: γνωρίστε τους 10 λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται
05.03.2021

Πόνος στον μαστό: γνωρίστε τους 10 λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται

Πως να προστατέψουμε τα ματιά μας από τις επιπτώσεις του απαγορευτικού και της συνεχούς χρήσης ηλεκτρονικών
05.03.2021

Πως να προστατέψουμε τα ματιά μας από τις επιπτώσεις του απαγορευτικού και της συνεχούς χρήσης ηλεκτρονικών

Στατίνες και COVID-19: Νέα θετικά δεδομένα
05.03.2021

Στατίνες και COVID-19: Νέα θετικά δεδομένα

COVID-19: Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων ενάντια στα νεότερα στελέχη
05.03.2021

COVID-19: Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων ενάντια στα νεότερα στελέχη

Νέα Έρευνα αναδεικνύει 5 πρωτεΐνες με προγνωστική ισχύ για τη σοβαρή COVID-19
05.03.2021

Νέα Έρευνα αναδεικνύει 5 πρωτεΐνες με προγνωστική ισχύ για τη σοβαρή COVID-19

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων των Μεγάλων Αρθρώσεων
05.03.2021

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων των Μεγάλων Αρθρώσεων

Αντισηπτικά και η σωστή χρήση τους από τα παιδιά
05.03.2021

Αντισηπτικά και η σωστή χρήση τους από τα παιδιά

Πως μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους;
05.03.2021

Πως μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους;