Διατροφή

Όσπρια: Η συμβολή τους στην υγεία – Ποιές παθήσεις προλαμβάνουν;

Όσπρια: Η συμβολή τους στην υγεία – Ποιές παθήσεις προλαμβάνουν;

Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ινές, πρωτεϊνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο.

Είναι από  την φύση τους χαμηλά σε λιπαρά και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Ακόμη, είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, σαπονίνες και αλκαλοειδή τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα την πρόληψη:

  • οστεοπόρωσης
  • καρδιαγγειακών
  • καρκίνου

Μια μικρομερίδα οσπρίων κατά μέσο όρο περιέχει, 115 θερμίδες, 20 γραμμάρια υδατανθράκων, 7-9 γραμμάρια φυτικών ινών, 8 γραμμάρια πρωτεϊνών και 1 γραμμάριο λίπους.

Ακόμη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που κυμαίνεται από 10 έως 40.

Οφέλη στην υγεία

Τα όσπρια έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στην διαχείριση διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Άτομα τα οποία καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη σε σύγκριση με άτομα τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, λιπαρών τροφών, γλυκών, αναψυκτικών και επεξεργασμένων τροφίμων.

Επίσης, η κατανάλωση οσπρίων από άτομα τα οποία έχουν ήδη σακχαρώδη διαβήτη, συμβάλλει στην βελτίωση της γλυκόζης αίματος και στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Υπερλιπιδαιμία

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με όσπρια συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Τα όσπρια έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό σε λιπαρά, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Υπέρταση

Τα όσπρια είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, συστατικά τα οποία βοηθούν στη καλύτερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Διαχείριση βάρους

Μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει συχνά όσπρια μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες τα οποία δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.

Μαγείρεμα και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Τα όσπρια περιέχουν περιοριστικά αμινοξέα. Περιοριστικό αμινοξύ είναι το απαραίτητο αμινοξύ, που  ανάμεσα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, παρέχεται σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις απαιτήσεις του ανθρώπου.

Το περιοριστικό αμινοξύ των πρωτεϊνών των διαφόρων δημητριακών είναι η λυσίνη, ενώ το περιοριστικό αμινοξύ των περισσοτέρων οσπρίων είναι η κυστίνη-μεθειονίνη.

Επομένως, καλό θα ήταν να συνδυάζουμε τα όσπρια με δημητριακά όπως ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί, πατάτα κτλ. Με τον τρόπο αυτό τα αμινοξέα των οσπρίων και των δημητριακών αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργείται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Ακόμη, για να απορροφηθεί ο σίδηρος που έχουν τα όσπρια, καλό θα ήταν να προσθέσουμε στο φαγητό μας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως το λεμόνι, η ντομάτα, καρότο κτλ. Μπορούμε επίσης να καταναλώσουμε μετά το φαγητό μας για παράδειγμα ένα πορτοκάλι ή μανταρίνι τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C για να αυξήσουμε περισσότερο την πρόσληψη σιδήρου.

Καλό θα ήταν να βράζουμε τα όσπρια και να πετάμε το πρώτο νερό καθώς έτσι καταστρέφονται αντιθρεπτικά συστατικά όπως είναι οι αναστολείς θρυψίνης και το φυτικό οξύ τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Με τον τρόπο αυτό γίνονται πιο εύπεπτα και δεν νιώθουμε τόσο έντονα την αίσθηση του φουσκώματος μετά την κατανάλωση τους.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού