Διατροφή

Πλιγούρι -Από τα πιο υγιεινά δημητριακά για το πιάτο μας

Πλιγούρι -Από τα  πιο υγιεινά δημητριακά για το πιάτο μας

Οι σπόροι έχουν πάρει σημαντική θέση τα τελευταία χρόνια στο διατροφικό μας πιάτο και ένας από αυτούς είναι και το πλιγούρι.

Παρόλο που είχε ξεχαστεί από την ελληνική κουζίνα, ξανακάνει την εμφάνιση του και μάλιστα ως υπερτροφή. 

Παλαιότερα στην Ελλάδα αποτελούσε για χρόνια βασική τροφή, μέχρι που έκαναν την εμφάνιση τους τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Είναι ένα από το πιο υγιεινά δημητριακά που μπορεί να προσθέσει κανείς στο διαιτολόγιό του.

Το ίδιο τρόφιμο έχει πολλές ονομασίες ανάλογα την περιοχή.

Το πλιγούρι, ή μπλουγούρι, ή πουργκούρι, ή χόντρος είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελεί δημητριακό και όχι ζυμαρικό και γίνεται από πολλά διαφορετικά είδη σιταριού, κυρίως όμως από το σκληρό σιτάρι.

Αποτελεί το προϊόν του πυρήνα του σιταριού, αφού αυτός έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό.  

Το συναντάμε συχνά σε κουζίνες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ινδίας.

Η διατροφική του αξία

Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικο δείκτη που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πιο ήπια και έχει υψηλό δείκτη κορεσμού δηλαδή σας χορταίνει περισσότερο σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τις πατάτες.

Τα οφέλη του:

Πλιγούρι και Φυτικές ίνες

Λόγω της σχετικά μικρής επεξεργασίας που έχει υποστεί το σιτάρι μέχρι να παραχθεί το πλιγούρι όλες οι ευεργετικές του ιδιότητες συντηρούνται.

Και αυτό το καθιστά ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Μην ξεχνάμε να σημειώσουμε και την αξία μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, κάτι που μπορεί να αποτελέσει έξτρα κίνητρο για ένταξη στο πιάτο μας τροφών που είναι καλές πηγές φυτικών ινών, όπως είναι το πλιγούρι.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα γεύματα βοηθούν στην αίσθηση πλήρωσης και κορεσμού.

Για το λόγο αυτό το πλιγούρι θεωρείται ότι μας χορταίνει εύκολα και μας κρατά για περισσότερη ώρα χορτάτους, από ότι άλλες πηγές υδατανθράκων όπως πχ το λευκό ρύζι και επομένως αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στις δίαιτες χαμηλών θερμίδων.

Πλιγούρι και Γλυκαιμικός Δείκτης

Παράλληλα, το πλιγούρι προτείνεται και σε διαβητικούς ασθενείς, διότι είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, αλλά έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια από άλλες πηγές υδατανθράκων (π.χ. πατάτες).

Αρκεί να μην μαγειρευτεί για πολύ ώρα.

Το γεγονός ότι το πλιγούρι μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές αλλά και να συνοδέψει σχεδόν όλες τις πρωτεϊνικές πηγές του πιάτου μας, δίνει στο διαβητικό ασθενή μια ποικιλία στη γεύση και στο πιάτο του.

Πλιγούρι και Βιταμίνες

Η θρεπτική αξία του πλιγουριού ενισχύεται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη.

Η έλλειψή των βιταμινών αυτών προκαλεί μεταξύ άλλων, κούραση, ατονία και κεφαλαλγίες.

Επιπλέον αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου και έτσι τροφές που είναι πλούσιες στις βιταμίνες αυτές είναι σημαντικό να εντάσσονται συστηματικά στο πιάτο μας.

Πολλές μελέτες τελευταία μάλιστα, έχουν ενισχύσει το σημαντικό ρόλο τους στην μνήμη και μάλιστα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας

Πλιγούρι και Μέταλλα

Το πλιγούρι επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο, σελήνιο και μαγνήσιο.

– Η έλλειψη καλίου συνδέεται με καρδιακή αρρυθμία και αυτό γιατί το κάλιο βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

– Ο φώσφορος αφετέρου συμμετέχει στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, στην διατήρηση και δημιουργία των οστών, καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης.

– Το σελήνιο προασπίζει τον οργανισμό με την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, γι’ αυτό είναι σημαντικό τροφές που είναι πηγές του να έχουν συχνά θέση στο πιάτο μας.

-Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό του πλιγουριού, καθώς αφενός η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την σωματική κούραση και τις μυϊκές κράμπες, αφετέρου επηρεάζει θετικά την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είδη πλιγουριού και οι χρήσεις του

Στην αγορά θα βρείτε ψιλό, μέτριο και χονδρό πλιγούρι.

 Aν και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για τα πιάτα πού χρησιμοποιείται το καθένα, ωστόσο το ψιλό πλιγούρι χρησιμοποιείται πιο συχνά για σαλάτες όπως το ταμπουλέ.

Την ίδια χρήση έχει και το μέτριο πλιγούρι κυρίως για όσους προτιμούν πιο χονδρή υφή.

Το χονδρό πλιγούρι συνήθως χρησιμοποιείτε για γέμιση, σούπες και για πιλάφι.

Τρόποι κατανάλωσης

Το εν λόγω δημητριακό μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή και μαγειρεμένο.

Γενικά χρησιμοποιείτε είτε σε αλμυρές είτε σε γλυκές παρασκευές.

 Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σαν γέμιση σε ντολμάδες ή στα γεμιστά, σε σούπα, σε πίτες ή κεφτέδες αλλά μπορεί και να συνδυαστεί με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά.

Επίσης, μπορείτε να το μαγειρέψετε σαν πιλάφι ή να το χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό σε λεμονάτα ή κοκκινιστά της κατσαρόλας ή να το φτιάξετε με σάλτσα ντομάτας.

Τρόποι μαγειρέματος

Το πλιγούρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό ή μαγειρεμένο.

Στην περίπτωση που θέλετε να το καταναλώσετε ωμό το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το μουλιάσετε σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά για να αφρατέψει και μετά να το στύψετε καλά.

Χρειάζονται 2 φλιτζάνια νερό για 1 φλιτζάνι πλιγούρι.

Τότε είναι έτοιμο να το προσθέσετε σε σαλάτες ή στα γεμιστά αντί για ρύζι ή να το συνδυάσετε με διάφορα λαχανικά.

Στην περίπτωση που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε βραστό δεν χρειάζεται μούλιασμα.

Η αναλογία είναι ίδια δηλαδή 2 φλιτζάνια νερό (ή και ζωμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε) για 1 φλιτζάνι πλιγούρι.

Το μαγειρεμένο πλιγούρι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου 3-4 ημέρες.

Αν μαγειρέψετε μεγάλη ποσότητα μπορείτε να την καταψύξετε σε μερίδες και να χρησιμοποιείτε κάθε φορά την ποσότητα που επιθυμείτε για το γεύμα σας.

Αν θέλετε να το μαγειρέψετε βάλτε το στην κατσαρόλα 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα αλλά προσθέστε λίγο νερό παραπάνω γιατί το πλιγούρι έχει την ιδιότητα να τραβάει τα υγρά, για να μην αφήσει στεγνό το φαγητό.

Αποφύγετε να το μουλιάσετε ή να το βράσετε περισσότερη ώρα γιατί χάνει την γεύση του.

Πλιγούρι και γλουτένη

Αν και το πλιγούρι είναι θρεπτική τροφή δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Επειδή, περιέχει γλουτένη δεν καθίσταται κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη.

Προτιμήστε το ελληνικό πλιγούρι ή Ευρωπαϊκό, και αποφύγετέ το πλιγούρι από τρίτες χώρες καθώς οι κανονισμοί ασφαλείας είναι πιο χαλαροί.

Διατροφή

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα
03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε
02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας
02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα
02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι
02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο
01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας
03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα
03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας
03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας