Διατροφή

Αυτές οι τροφές είναι απαραίτητες στον οργανισμό μας τον χειμώνα

Γενικά αλλά και ειδικά το χειμώνα, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αυξάνονται. Υπάρχουν σίγουρα αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Από το να περιορίσετε την κατανάλωση γλυκών και το fast food μέχρι το να εντάξετε θρεπτικές τροφές στα γεύματά σας. Παρακάτω θα δείτε τις τροφές που πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας αυτόν τον χειμώνα.

Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του χειμώνα και όχι άδικα, αφού εκτός από ιδιαίτερα γευστικό, έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πορτοκαλιών και έτσι έχουμε την τύχη να βρίσκουμε παντού το θαυματουργό αυτό φρούτο.

Τα πορτοκάλια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ όταν τρώγονται συνδυαστικά με τροφές που έχουν σίδηρο, ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου από από τον οργανισμό.

Αν καπνίζετε, έχετε έναν λόγο παραπάνω να καταναλώνετε πορτοκάλια, αφού η  νικοτίνη καταστρέφει την πολύτιμη για τον οργανισμό μας, βιταμίνη C, στην οποία είναι πλούσια τα πορτοκάλια.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο, το λαχανικό που μικροί και μεγάλοι αγαπούν να μισούν, τρώγεται ολόκληρο, από τα κοτσάνια μέχρι τα «μπουμπούκια» του. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο, ενώ αυξημένη είναι η περιεκτικότητά του και σε φυτικές ίνες.

Επιπλέον, περιέχει την ένωση σουλφοραφάνη, η οποία -μεταξύ άλλων- φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ωμό μπρόκολο απορρόφησαν σουλφοραφάνη πιο γρήγορα και σε υψηλότερες ποσότητες, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μαγειρεμένο μπρόκολο. Το ψητό μπρόκολο ή το μπρόκολο στον ατμό φαίνεται να μην έχει μειωμένα επίπεδα σουλφοραφάνης, αλλά το βραστό μπρόκολο μπορεί να έχει έως και 70% λιγότερη περιεκτικότητα.

Αχλάδι

Η πιο συνηθισμένη ποικιλία αχλαδιών που συναντά κανείς στην Ελλάδα είναι τα κρυστάλλια, με κιτρινοπράσινο χρώμα και λευκή σάρκα, ενώ οι αρωματικές κοντούλες και τα μεγαλύτερα βουτυράτα είναι άλλες ποικιλίες που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Ο Όμηρος ανέφερε τα αχλάδια ως «δώρο των θεών» και αν σκεφτούμε τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία, σίγουρα θα συμφωνήσουμε μαζί του.

Τα αχλάδια είναι πλούσια σε κάλιο, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από το σώμα, ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη C και πολλές φυτικές ίνες.

Πράσο

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, το πράσο είναι ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας. Το πράσο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και σίδηρο, ενώ αποτελεί και πηγή των βιταμινών Α και C.

Επιλέξτε πράσα δίνοντας έμφαση στο έντονο πράσινο χρώμα των φύλλων τους και στο όσο το δυνατόν πιο άσπρο χρώμα του κάτω μέρους τους. Βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες τους φαίνονται, ενώ αν έχουν και χώμα, ακόμη καλύτερα.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι φτωχό σε θερμίδες (μόλις 41 θερμίδες το μισό) και πλούσιο σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, μισό γκρέιπφρουτ καλύπτει το 73% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη C.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medicinal Food» διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, έχασαν περισσότερο βάρος και είχαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ.

Προσέξτε όμως: Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, γι’ αυτό μην το προσθέτετε στη διατροφή σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Μπορεί να αναγκάσει το σώμα σας να απορροφήσει διαφορετικά το φάρμακο και να αυξήσει τον κίνδυνο για παρενέργειες.

Σας παρουσιάζουμε επίσης μια ενδεικτική διατροφή της Αναστασίας Δ. Κόκκαλη-
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος –
με τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

ΠΡΩΙΝΟ

  • Porridge – χυλός με νιφάδες βρώμης, με Goji berries, μέλι, κανέλα, 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι ανάμεικτο με γκρέιπφρουτ
  • 2 φέτες πολύσπορο ψωμί με ταχίνι ολικής αλέσεως και μέλι, 1 πορτοκάλι και 1 ακτινίδιο

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

  • 1 χούφτα καρύδια, μπανάνα και ζεστό πράσινο τσάι

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

  • Σούπα λαχανικών με φιλέτο ψαριού ή κρέατος – καρότο, κολοκυθάκι, σέλινο, πατάτα, λάχανο, πράσο και σαλάτα κουνουπίδι και μπρόκολο
  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά, τυρί, σαλάτα με βραστά κολοκυθάκια
  • Ρεβίθια φούρνου με αναποφλοίωτο ρύζι, ελιές, σαλάτα χόρτα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

  • Ρυζόγαλο με στέβια και κανέλα, μήλο

ΒΡΑΔΙΝΟ

  • Ομελέτα με μανιτάρια και πράσινες πιπεριές, με βρώμη και τυρί, 1 φέτα πολύσπορο ψωμί, 2 ακτινίδια
  • Σαλάτα κουνουπίδι με τυρί cottage cheese, 1 αχλάδι
  • Μανιταρόσουπα, κριθαρένιο παξιμάδι, 1 μπανάνα

Σημειώσεις:

  • Συστήνονται 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη κάθε μέρα
  • Προσθέστε τσίλι, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν και κουρκουμά όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Πίνετε νερό ακόμη και όταν δεν διψάτε

Διατροφή

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας