Διατροφή

Ποια λιπαρή ύλη να προτιμάτε στο μαγείρεμα

Ποιο έλαιο να προτιμήσουμε στην κουζίνα μας

Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή ελαίου όταν προστίθεται ωμό στις σαλάτες, όμως ποια λιπαρή ύλη είναι καλύτερη για χρήση στη μαγειρική; Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπόψη;

 

Κατά το μαγείρεμα, όλες οι λιπαρές ύλες που χρησιμοποιούμε υφίστανται αλλαγές στη χημική τους δομή, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της αντίδρασής τους με το οξυγόνο

 

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διαλέγουμε τη λιπαρή ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τη θερμοκρασία που θα φτάσουμε στο μαγείρεμα, τη διάρκεια του μαγειρέματος, το πόσες φορές πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το λάδι και φυσικά από τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε στο φαγητό ή στο γλυκό μας

 

Ας δούμε τα πιο δημοφιλή έλαια στην Ελλάδα:

 

Το ελαιόλαδο είναι η πρώτη μας επιλογή, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο τηγάνισμα, καθώς η περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα το καθιστά πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Η διάρκεια του μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όσο περισσότερη ώρα το ελαιόλαδο παραμένει σε υψηλή θερμοκρασία, τόσο περισσότερο αλλοιώνεται.

 

Τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.ά.), έχοντας περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι λιγότερα ανθεκτικά από το ελαιόλαδο, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα και τηγάνισμα έως 160-180 βαθμούς Κελσίου. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά για τηγάνισμα, ενώ η ανανέωση ενός ήδη τηγανισμένου σπορελαίου με προσθήκη επιπλέον λιπαρής ύλης ως «συμπλήρωμα», δεν προτείνεται καθώς η οξείδωση έχει ήδη συμβεί.

 

Οι υγρές μαργαρίνες αποτελούν άλλη μια επιλογή για τηγάνισμα, καθώς αποτελούνται συνήθως από περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σχέση με τις στέρεες μαργαρίνες και είναι επομένως πιο ανθεκτικές.

 

Το φοινικέλαιο, που συχνά χρησιμοποιείται στο γρήγορο φαγητό είναι καλό να αποφεύγεται για το τηγάνισμα καθώς η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά το καθιστά πιο ευάλωτο σε ανεπιθύμητες αλλοιώσεις.

 

Το ελαιόλαδο είναι η πρώτη επιλογή στο μαγείρεμα, όπου χρειάζεται λάδι. Καλό είναι να το προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος και μην το χρησιμοποιείτε στο τηγάνισμα περισσότερες από 3 φορές. Καλύτερες εναλλακτικές μπορείτε να κάνετε και σε συνταγές που έχουν ως συστατικό αγελαδινό βούτυρο, καθώς μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τη φυτική επιλογή, που είναι οι μαλακές μαργαρίνες.

 

Διατροφή

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

Γιατί η ανάμειξη με κάποια φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνη

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

Τον Απρίλιο, άλλη μελέτη είχε εκτιμήσει ότι η απώλεια ακοής μπορεί να ευθύνεται για έως και το 32% των περιστατικών άνοιας

29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

29.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

28.08.2025

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες

28.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

28.08.2025

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη

28.08.2025

Φασκόμηλο: 7 θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό

28.08.2025

Προσομοίωση αποκαλύπτει: Τι μπορεί να προκαλέσει ο μακροχρόνιος ελλιπής ύπνος

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.09.2025

Ξεχασμένα εργαλεία μέσα στο σώμα: Λάθη σε χειρουργεία που οδήγησαν σε θάνατο

Κρίσιμη η λεπτομέρεια, η συγκέντρωση και η τήρηση πρωτοκόλλων στην ιατρική πράξη

01.09.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

Η λουίζα δεν δρα με τον ίδιο μηχανισμό όπως η σεμαγλουτίδη

31.08.2025

Δύο νέες μελέτες ζητούν την άμεση απόσυρση των εμβολίων mRNA για τον COVID-19: Προκαλούν μόνιμες βλάβες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

29.08.2025

Πολύποδας εντέρου: Πώς αναπτύσσεται και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο

29.08.2025

Eurostat: Ένας στους τρεις πολίτες δεν μπορεί να αγοράσει ένα πλήρες γεύμα

29.08.2025

Σαρωτικές αλλαγές στα CDC και τους εμβολιασμούς από τον Ρ.Κένεντι Τζούνιορ

29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα