Διατροφή

Frozen Yogurt: Όχι και τόσο υγιεινό

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών της Χώρας μας και της Ε.Ε γιαούρτι είναι: το προϊόν το οπoίο προκύπτει μετά απο πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος με την επιδράση μυκήτων που προκαλούν την ειδική πρός αυτό ζύμωση.

Εάν πρόκειται για παγωμένα γιαούρτια με φρούτα π.χ. φράουλα τότε αναφέρουν και το αντίστοιχο φρούτο π.χ. frozen yogurt με φράουλα.

Τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει την αγορά καταστήματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία τα οποία πουλούν FROZEN YOGURT δηλαδή παγωμένο γιαούρτι.

Το frozen yogurt δηλ. το παγωμένο γιαούρτι το οποίο βρίσκουμαι είτε σε πολυκαταστήματα είτε σε αποκλειστικά προς τούτο μαγαζιά ακούστε τι πιθανότατα περιέχουν:

Α) φρουκτόζη, μαλτόζη μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και σιρόπι του αντιστοιχου φρούτου το οποίο περιέχουν. Ολα αυτά είναι διαφορετικά ονόματα για την ζάχαρη δηλαδή μπόλικη ζάχαρη και συνεπώς παχαίνουν και πουθενά όμως δεν το αναφέρουν ενώ συγχρόνως διαφημίζονται οτι περιέχουν μόνο 2% λιπαρά χωρίς να λένε πόση ζάχαρη περιέχουν.

Β) Συντηρητικά: κιτρικό οξύ, σορβικό κάλι ασκορβικό οξύ κλπ

Γ) Χρώματα καραμελόχρωμα,καρμίνες κλπ (ανάλογα με το χρώμα του φρούτου που περιέχουν ) Εάν το παγωμένο γιαούρτι είναι με γεύση φράουλας τότε προστίθεται η κόκκινη χρωστική κοχενίλη ή καρμίνες που πρίν λίγες μέρες βρέθηκε σε αλλαντικά και αλλα παρόμοια προίόντα και στα οποία απαγορευεται η παρουσία της. Οι καρμίνες προέρχονται μετά απο ψήσιμο των σκαθαριών και μετατροπή τους σε σκόνη.

Δ) Γιαούρτι σκόνη στραγγιστό. Το γιαούρτι λοιπόν που περιέχουν ειναι σε πολλές περιπτώσεις σκόνη και μάλιστα στραγγιστή και οπωσδήποτε σε μικρές ποσότητες αλλά σε καμμία περίπτωση δεν περιέχει μόνο γιαούρτι που προέρχεται απο πήξη νωπού γάλακτος.

Ε) Πηκτοματοποιητές: πηκτίνη, καρραγενάνη. Η καρραγενάνη η οποία προστίθεται για να καθιστά παχύρευστο το γιαούρτη υπάρχουν δημοσιεύσεις οι οποίες την θεωρούν ύποπτη για έλκος του στομάχου και καρκίνους του πεπτικού συστήματος και προέρχεται απο τα ερυθροφύκη.

ΣΤ) φυτικές ίνες: ινουλίνη

Ζ) Γαλακτοματοποιητές: Ε471 (μόνο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων)

Η) Σταθεροποιητές: Ε407 (καρραγενάνη), Ε412( κόμμι γκουάρ) , Ε410( κόμμι χαρουπιών).

Θ) Τροποποιημένο άμυλο και άμυλο καλαμποκιού

Ι)Ζελατίνη

Κ) Aσπαρτάμη στην περίπτωση που το προίόν είναι light.

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, εχουν καμμία σχέση όλα αυτά το ασκορβικό οξύ, η καρραγενάνη, η ζελατίνη, η πηκτίνη, η κοχενίλη, το κόμμι γκουάρ, το κόμμι χαρουπιού, τα Ε471, Ε412, Ε407 το σορβικό κάλι, το κιτρικό οξύ, το τροποποιημένο άμυλο, η μαλτόζη, η μαλτοδεξτρίνη κλπ με το γιαούρτι;

Όχι βέβαια. Ολοι γνωρίζουμαι οτι το γιαούρτι είναι μία απο τις υγιεινότερες τροφές πλούσια σε πρωτείνες, βιταμίνες ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία υπο μορφή ιχνοστοιχείων. Ολα αυτά τα πρόσθετα δηλαδή τα συντηρητικά, οι χρωστικές, οι γαλακτοματοποιητές, οι σταθεροποιητές οι πηκτοματοποιητές ειναι ως επι το πλείστον συνθετικές χημικές ουσίες που παρασκευάζωνται στα εργαστήρια και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ούτε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών στον οργανισμό ούτε και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών στο σώμα μας.

Υπολογίζεται οτι κάθε χρόνο μπαίνουν στόν οργανισμό μας περίπου πέντε κιλά απο αυτές τις ουσίες με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία μας και για αυτό συνιστάται να αποφεύγουμαι τις συσκευασμένες τροφές και να προτιμάμε φρέσκα προίόντα, φρούτα, λαχανικά και οσπρια κάθε λογής.

Βέβαια οταν οι βιομηχανίες αντιλήφθηκαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τα προίόντα με πολλά Ε τότε επέτυχαν μέσω ΕΕ να μην αναφέρεται το διακριτικό Ε ακολουθούμενο από τριψηφιο αριθμό πχ Ε128 αλλα η κατηγορία του προσθέτου πχ συντηρητικό ακολουθούμενο απο την χημική ονομασία του προσθέτου. Συνήθως η κατηγορία του προσθέτου παραλείπεται σκοπίμως, οπότε ο καταναλωτης δεν καταλαβαίνει τίποτε.

Η υποκρισία και η παραπλάνηση του καταναλωτή δεν έχει όρια στο βωμό του κέρδους.

Συμπερασματικά το παγωμένο γιαούρτι δεν είναι τίποτε διαφορετικό από το γιαούρτη παγωτό και αποτελεί μέγιστη παράπλάνηση του καταναλωτή. Μάλιστα κάποιες εταιρείες με χοντρά μαυρα γράμματα αναφέρουν frozen yogurt και μετά με μικρά αχνά γράμματα yogurt ice cream.

Τα συστατικά αναφέρονται με τόσο μικρά και θολά γράμματα που ούτε με μικροσκόπιο δεν διακρίνονται. Επειτα πως είναι δυνατόν ένα προίόν να είναι συγχρόνως και παγωμένο γιαούρτι και γιαούρτι παγωτο μόνο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν φαίνεται να απασχολεί.

Οι εταιρείες γνωρίζουν αφού έλεγχοι δεν υπάρχουν μπορούν να αλωνίζουν. Οι καταναλωτές ομως πρέπει να γνωρίζουν και ιδιαίτερα οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δυστυχώς οι καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών θέτει σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και παραπλανούν το σύνολο του πληθυσμού.

Ας αναφέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πόσους ελέγχους πραγματοποίησαν τα τελευταια δύο χρόνια σε συγκριση με το σύνολο παρασκευαστηρίων παγωμένου γιαουρτιού.
 

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία