Διατροφή

Frozen Yogurt: Όχι και τόσο υγιεινό

Frozen Yogurt: Όχι και τόσο υγιεινό

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών της Χώρας μας και της Ε.Ε γιαούρτι είναι: το προϊόν το οπoίο προκύπτει μετά απο πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος με την επιδράση μυκήτων που προκαλούν την ειδική πρός αυτό ζύμωση.

Εάν πρόκειται για παγωμένα γιαούρτια με φρούτα π.χ. φράουλα τότε αναφέρουν και το αντίστοιχο φρούτο π.χ. frozen yogurt με φράουλα.

Τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει την αγορά καταστήματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία τα οποία πουλούν FROZEN YOGURT δηλαδή παγωμένο γιαούρτι.

Το frozen yogurt δηλ. το παγωμένο γιαούρτι το οποίο βρίσκουμαι είτε σε πολυκαταστήματα είτε σε αποκλειστικά προς τούτο μαγαζιά ακούστε τι πιθανότατα περιέχουν:

Α) φρουκτόζη, μαλτόζη μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και σιρόπι του αντιστοιχου φρούτου το οποίο περιέχουν. Ολα αυτά είναι διαφορετικά ονόματα για την ζάχαρη δηλαδή μπόλικη ζάχαρη και συνεπώς παχαίνουν και πουθενά όμως δεν το αναφέρουν ενώ συγχρόνως διαφημίζονται οτι περιέχουν μόνο 2% λιπαρά χωρίς να λένε πόση ζάχαρη περιέχουν.

Β) Συντηρητικά: κιτρικό οξύ, σορβικό κάλι ασκορβικό οξύ κλπ

Γ) Χρώματα καραμελόχρωμα,καρμίνες κλπ (ανάλογα με το χρώμα του φρούτου που περιέχουν ) Εάν το παγωμένο γιαούρτι είναι με γεύση φράουλας τότε προστίθεται η κόκκινη χρωστική κοχενίλη ή καρμίνες που πρίν λίγες μέρες βρέθηκε σε αλλαντικά και αλλα παρόμοια προίόντα και στα οποία απαγορευεται η παρουσία της. Οι καρμίνες προέρχονται μετά απο ψήσιμο των σκαθαριών και μετατροπή τους σε σκόνη.

Δ) Γιαούρτι σκόνη στραγγιστό. Το γιαούρτι λοιπόν που περιέχουν ειναι σε πολλές περιπτώσεις σκόνη και μάλιστα στραγγιστή και οπωσδήποτε σε μικρές ποσότητες αλλά σε καμμία περίπτωση δεν περιέχει μόνο γιαούρτι που προέρχεται απο πήξη νωπού γάλακτος.

Ε) Πηκτοματοποιητές: πηκτίνη, καρραγενάνη. Η καρραγενάνη η οποία προστίθεται για να καθιστά παχύρευστο το γιαούρτη υπάρχουν δημοσιεύσεις οι οποίες την θεωρούν ύποπτη για έλκος του στομάχου και καρκίνους του πεπτικού συστήματος και προέρχεται απο τα ερυθροφύκη.

ΣΤ) φυτικές ίνες: ινουλίνη

Ζ) Γαλακτοματοποιητές: Ε471 (μόνο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων)

Η) Σταθεροποιητές: Ε407 (καρραγενάνη), Ε412( κόμμι γκουάρ) , Ε410( κόμμι χαρουπιών).

Θ) Τροποποιημένο άμυλο και άμυλο καλαμποκιού

Ι)Ζελατίνη

Κ) Aσπαρτάμη στην περίπτωση που το προίόν είναι light.

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, εχουν καμμία σχέση όλα αυτά το ασκορβικό οξύ, η καρραγενάνη, η ζελατίνη, η πηκτίνη, η κοχενίλη, το κόμμι γκουάρ, το κόμμι χαρουπιού, τα Ε471, Ε412, Ε407 το σορβικό κάλι, το κιτρικό οξύ, το τροποποιημένο άμυλο, η μαλτόζη, η μαλτοδεξτρίνη κλπ με το γιαούρτι;

Όχι βέβαια. Ολοι γνωρίζουμαι οτι το γιαούρτι είναι μία απο τις υγιεινότερες τροφές πλούσια σε πρωτείνες, βιταμίνες ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία υπο μορφή ιχνοστοιχείων. Ολα αυτά τα πρόσθετα δηλαδή τα συντηρητικά, οι χρωστικές, οι γαλακτοματοποιητές, οι σταθεροποιητές οι πηκτοματοποιητές ειναι ως επι το πλείστον συνθετικές χημικές ουσίες που παρασκευάζωνται στα εργαστήρια και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ούτε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών στον οργανισμό ούτε και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών στο σώμα μας.

Υπολογίζεται οτι κάθε χρόνο μπαίνουν στόν οργανισμό μας περίπου πέντε κιλά απο αυτές τις ουσίες με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία μας και για αυτό συνιστάται να αποφεύγουμαι τις συσκευασμένες τροφές και να προτιμάμε φρέσκα προίόντα, φρούτα, λαχανικά και οσπρια κάθε λογής.

Βέβαια οταν οι βιομηχανίες αντιλήφθηκαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τα προίόντα με πολλά Ε τότε επέτυχαν μέσω ΕΕ να μην αναφέρεται το διακριτικό Ε ακολουθούμενο από τριψηφιο αριθμό πχ Ε128 αλλα η κατηγορία του προσθέτου πχ συντηρητικό ακολουθούμενο απο την χημική ονομασία του προσθέτου. Συνήθως η κατηγορία του προσθέτου παραλείπεται σκοπίμως, οπότε ο καταναλωτης δεν καταλαβαίνει τίποτε.

Η υποκρισία και η παραπλάνηση του καταναλωτή δεν έχει όρια στο βωμό του κέρδους.

Συμπερασματικά το παγωμένο γιαούρτι δεν είναι τίποτε διαφορετικό από το γιαούρτη παγωτό και αποτελεί μέγιστη παράπλάνηση του καταναλωτή. Μάλιστα κάποιες εταιρείες με χοντρά μαυρα γράμματα αναφέρουν frozen yogurt και μετά με μικρά αχνά γράμματα yogurt ice cream.

Τα συστατικά αναφέρονται με τόσο μικρά και θολά γράμματα που ούτε με μικροσκόπιο δεν διακρίνονται. Επειτα πως είναι δυνατόν ένα προίόν να είναι συγχρόνως και παγωμένο γιαούρτι και γιαούρτι παγωτο μόνο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν φαίνεται να απασχολεί.

Οι εταιρείες γνωρίζουν αφού έλεγχοι δεν υπάρχουν μπορούν να αλωνίζουν. Οι καταναλωτές ομως πρέπει να γνωρίζουν και ιδιαίτερα οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δυστυχώς οι καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών θέτει σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και παραπλανούν το σύνολο του πληθυσμού.

Ας αναφέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πόσους ελέγχους πραγματοποίησαν τα τελευταια δύο χρόνια σε συγκριση με το σύνολο παρασκευαστηρίων παγωμένου γιαουρτιού.
 

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού