Διατροφή

Τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας: Μελετώντας τη δίαιτα των Νεάντερταλ

Οι πρώτοι πρόγονοι μας είχαν πολύ διαφορετικό τρόπο διατροφής, από τους σημερινούς ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Από την ανάλυση των γονιδίων των Νεάντερταλ και άλλων εξαφανισμένων προγόνων του ανθρώπου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορούν για παράδειγμα να χωνέψουν πιο εύκολα το άμυλο, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό μέλος του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου.

Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι το μόνο ζωντανό ανθρώπινο γένος στον κόσμο, κάποτε και άλλα ανθρώπινα είδη κατοικούσαν στη Γη. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι Νεάντερταλ, οι στενότεροι συγγενείς με τους σύγχρονους ανθρώπους και οι Ντενισοβανς των οποίων το γενετικό αποτύπωμα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ασία.

Για να μάθετουν περισσότερα για τις ζωές των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβανς οι ερευνητές εξέτασαν γονίδια που συνδέονται με τη δραστηριότητα του φαγητού στους σύγχρονους ανθρώπους. Οι αλλαγές στη διατροφή, όπως το μαγείρεμα των τροφίμων και η καλλιέργεια φυτών και εκτροφή ζώων πιστεύεται ότι έχουν διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων.

Ένας βασικός τομέας ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες ήταν γονίδια για τους υποδοχείς της γεύσης, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις γεύσεις. Βρήκαν ότι τα γονίδια για τους υποδοχείς πικρής γεύσης TAS2R62 και TAS2R64, μεταλλάχθηκαν κατά την εξέλιξη του ανθρώπου, καθιστώντας τις εκτός λειτουργίας. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι που στόχευαν αυτοί οι υποδοχείς, αλλά μπορεί να ήταν για ουσίες που ήταν κοινές στις δίαιτες των περισσότερων ή όλων των μεγάλων πιθήκων, αλλά πλέον απουσιάζουν από τη διατροφή των ανθρώπων.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με τα γονιδιώματα των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν, το DNA του σύγχρονου ανθρώπου, κατά μέσο όρο διαθέτει τρεις φορές περισσότερα αντίγραφα του AMY1, το γονίδιο για την σιελική αμυλάση, η οποία είναι ένα ένζυμο στο σάλιο που βοηθά να διασπάσει το άμυλο. Αυτές οι αλλαγές πιθανά συνέβησαν κατά τα τελευταία 600.000 χρόνια, μετά το διαχωρισμό μεταξύ Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς.

«Γνωρίζοντας ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι ειδικές για το ανθρώπινο γένος, ίσως μπορούμε να μάθουμε κάτι επιπλέον για την ανθρώπινη εξέλιξη και την κατανόηση της γεύσης» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζορτζ Πέρι ανθρωπολογικός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Η απώλεια συγκεκριμένων γονιδίων είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ένα δυνητικά ισχυρό παράθυρο στην εξελικτική ιστορία μας, γιατί σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά ή το περιβάλλον μας, που πιθανόν προκάλεσε την απώλεια του γονιδίου και την απομάκρυνση κάποιου περιορισμού» εξηγεί ο Πέρι.

Οσο για το τι υποδηλώνουν τελικά αυτά τα ευρήματα, ο Πέρι εξηγεί ότι «αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι είμαστε περίπλοκοι συνδυασμοί αρχαίων προσαρμογών και πιο πρόσφατων προσαρμογές στο περιβάλλον. Σε κάθε σημείο στο χρόνο προσπαθούσαμε να προσαρμοστούμε στην διατροφή της εποχής και αυτό αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα μας»

Στο μέλλον, η ανάλυση περισσότερων γονιδιωμάτων από Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στην εξελικτική ιστορία της ανθρώπινης διατροφής, σύμφωνα με τον Πέρι.

Διατροφή

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

Η φιλοσοφία πίσω από το πρωινό ξύπνημα

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Μακιαβελικές προσωπικότητες: Οι γοητευτικοί «στρατηγοί» της καθημερινότητας

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο κάποιου που ξέρει πάντα τι να πει, πότε να το πει και ποιον να κερδίσει

02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής