Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τον στιγμιαίο καφέ

Μύθοι και αλήθειες για τον στιγμιαίο καφέ

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα. Είτε κρύος είτε ζεστός μας συνοδεύει σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

Ότι όμως είναι διάσημο συνοδεύεται συνήθως και από αρκετή παραφιλολογία. Έτσι και για τον στιγμιαίο καφέ έχουν κατά καιρούς ειπωθεί αρκετά σε σχέση με τη διατροφική του αξία. Πολλές αλήθειες αλλά και πολύ μύθοι.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι από τους πιο διάσημους μύθους περί στιγμιαίου καφέ και θα δούμε ποια είναι η αλήθεια.

Πρώτος μύθος: Ο στιγμιαίος δεν είναι 100% φυσικός καφές

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο παρεξηγημένα ροφήματα. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι.

Παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες και αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρη στην αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του. Μετά το καβούρδισμα, ο αλεσμένος καφές φιλτράρεται διεξοδικά και σε διαδοχικά βήματα, μέχρις ότου απομείνει η «καρδιά» του καφέ. Η διαδικασία αυτή θυμίζει μια γνώριμη σε όλους διαδικασία αυτή της παρασκευής καφέ φίλτρου: το διάλειμμα της σκόνης του καφέ με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας.

Με τη διαφορά πως η διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς. Όσο για το μύθο του πλούσιου αφρού του καφέ, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Η σύσταση του στιγμιαίου καφέ φραπέ δεν διαφέρει από εκείνη του ζεστού στιγμιαίου καφέ καθώς και οι δύο παρασκευάζονται από σκόνη στιγμιαίου καφέ και νερό, με τη διαφορά ότι για την παρασκευή του φραπέ απαιτείται το χτύπημά του σε σέικερ ή με τη χρήση ειδικού μηχανήματος ανάμειξης.

Με άλλα λόγια ο αφρός του φραπέ δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ (γι’ αυτό και το καφέ χρώμα), και αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν.

Δεύτερος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές έχει πολλή καφεΐνη και είναι πιο βαρύς για το στομάχι.

Το κατά πόσο είναι βαρύς ή όχι ένας καφές αυτό έχει συνήθως να κάνει με το άρωμα ή το καβούρδισμά του. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν δούμε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη ως μέτρο για το πόσο βαρύς είναι ένας καφές για το στομάχι μας, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, καθώς ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με άλλους αντίστοιχου μεγέθους καφέδες. Για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα, παρακάτω παρατίθεται ένας συνοπτικός πίνακας με τις πιο βασικές πηγές καφεΐνης στη διατροφή μας.

Τρίτος μύθος:

Ο στιγμιαίος καφές κάνει κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και η δημιουργία της είναι αιτία κυρίως γενετικών και ορμονικών παραγόντων.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης έχει σχέση με την κυτταρίτιδα.

Αν, λοιπόν, σας απασχολεί πως θα βελτιώσετε την εικόνα της κυτταρίτιδας ή πως θα την αποφύγετε, δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε την απόλαυση του καφέ σας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές κρέμες για την τοπική χρήση κατά της κυτταρίτιδας περιέχουν ως κύρια ουσία την καφεΐνη.

Πρώτη αλήθεια: Ο στιγμιαίος καφές δεν παχαίνει.
Ίσως η μεγαλύτερη ανακρίβεια που έχει γραφτεί για τον στιγμιαίο καφέ. Αποτελεί μια πηγή σχεδόν μηδενικών θερμίδων. Η προσθήκη ζάχαρης ή και γάλακτος είναι αυτή που θα καθορίσει τη θερμιδική του αξία. Επειδή μάλιστα ως καφές δεν απαιτεί το αφρόγαλα που χρειάζεται για παράδειγμα ένας freddo cappuccino ή ένας ζεστός cappuccino, οι θερμίδες του συνήθως είναι χαμηλές.

Δεύτερη αλήθεια: Η αντιγηραντική δράση του καφέ. Ένας μεγάλος μύθος. Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία σε αυτόν ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία τόσο του ζεστού όσο και του κρύου στιγμιαίου καφέ είναι οι γνωστές σε όλους μας πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε χλωρογενικά κυρίως οξέα. Στο σύνολό τους τα αντιοξειδωτικά μάχονται κατά της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, το κάπνισμα, το στρες, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου στον οργανισμό μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα
02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι
02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο
01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών
01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι
01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό
01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα
01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση
01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει – Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλο

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
02.07.2025

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Γιατί οι καύσωνες καθιστούν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που παραδίδονται μέσω κούριερ
02.07.2025

Γιατί οι καύσωνες καθιστούν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που παραδίδονται μέσω κούριερ

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας
02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα
02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι
02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

Αυτές είναι οι 6 πιθανές αιτίες για την υψηλή χοληστερίνη στις γυναίκες
02.07.2025

Αυτές είναι οι 6 πιθανές αιτίες για την υψηλή χοληστερίνη στις γυναίκες

Εθισμός στο διαδίκτυο: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο των εφήβων
02.07.2025

Εθισμός στο διαδίκτυο: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο των εφήβων

Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη που έπεσε σε κώμα μετά τη λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο
02.07.2025

Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη που έπεσε σε κώμα μετά τη λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο