Διατροφή

H σημασία του ασβεστίου στην ζωή μας

Βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών, το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Δεν περιέχεται μόνο στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και σε πολλές άλλες τροφές.

Είναι το μεταλλικό στοιχείο που αφθονεί περισσότερο στον οργανισμό μας. Διαθέτουμε 1-1,5 κιλό, από το οποίο το 99% βρίσκεται συγκεντρωμένο στο σκελετό με τη μορφή φωσφορικών και ανθρακικών αλάτων του ασβεστίου.

Πρόκειται, βασικά, για εκείνο που εξασφαλίζει τη σταθερότητα των οστών και των δοντιών μας.

Αλλά και τα λίγα γραμμάρια που περιέχονται στους μαλακούς ιστούς και στα υγρά του οργανισμού μας παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Είναι απαραίτητο…

• Για τη φυσιολογική πηκτικότητα του αίματος.
• Παρεμβαίνει στη νευρική μετάδοση.
• Στη σύσπαση των μυών.
• Στη λειτουργία του εγκεφάλου.
• Στο ρυθμό της καρδιάς.
• Στην ενεργοποίηση της λειτουργίας πολλών οργάνων.
• Ελέγχει τη νευρομυϊκή διεγερσιμότητα.

Η έλλειψη του…

Η έλλειψη ή η κακή χρήση ασβεστίου προκαλεί την κλασική κρίση τετανίας, η οποία συσχετίζεται με μια μη φυσιολογική υπερδιέγερση που ταλαιπωρεί τα νεύρα και τους μυς. Οι λειτουργίες αυτές, οι οποίες όμως συχνά αγνοούνται, είναι πρωταρχικής σημασίας για την εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων στα οστά. Όταν η πρόληψη από τη διατροφή είναι ανεπαρκής, τότε τα οστά είναι αυτά που χάνουν το ασβέστιό τους, προκειμένου να παρέχουν στον οργανισμό μας την ποσότητα που του λείπει.

Πηγές ασβεστίου

Ανάμεσα στις διάφορες πηγές ασβεστίου, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εκείνα που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες. Στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν τα δύο τρίτα της πρόσληψης ασβεστίου από τη διατροφή.

Ακολουθούν τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, το κρέας και, τέλος, τα μεταλλικά νερά.

Καλύτερη αφομοίωση

Η περιεκτικότητα των τροφών σε ασβέστιο δεν είναι, όμως, η μόνη έννοια που θα πρέπει να έχουμε υπόψη. Γιατί; Διότι για να απορροφάται και να αφομοιώνεται καλά το ασβέστιο, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες. Για παράδειγμα, τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στα λαχανικά είναι υδατοδιαλυτά και συνεπώς αποβάλλονται κατά τη διάρκεια του πολύωρου πλυσίματος ή με το βράσιμο.

Έτσι, η σχέση του ασβεστίου με τις πρωτεΐνες, η παρουσία λακτόζης (όπως στο γάλα), φωσφόρου και βιταμίνης D, καθώς και η ύπαρξη ενός όξινου περιβάλλοντος (στομάχι) ευνοούν τη διαλυτότητα, την απορρόφηση και τη χρήση του.

Αντίθετα, η παρουσία στις τροφές μεγάλων ποσοτήτων φυτικού οξέος (πλήρη δημητριακά, πίτυρο, ψωμί ολικής αλέσεως, φασολάκια, σόγια) ή οξαλικού οξέος (σπανάκι, λάπαθο) προκαλεί το σχηματισμό φυτικών ή οξαλικών αλάτων του ασβεστίου, που είναι αδιάλυτα και συνεπώς δεν απορροφώνται από το έντερο.

Παράλληλα, μια διατροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να παρεμποδίσει την επαφή του ασβεστίου με τα εντερικά τοιχώματα και να δυσκολέψει την απορρόφησή του. Ακόμη και το ασβέστιο του γάλακτος, που αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες πηγές πρόσληψης, αφομοιώνεται μόνο κατά 40% κάτω από τις συνήθεις συνθήκες διατροφής.

Πηγή: belife.gr

Διατροφή

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει – Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλο

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

02.07.2025

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

02.07.2025

Γιατί οι καύσωνες καθιστούν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που παραδίδονται μέσω κούριερ

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

02.07.2025

Αυτές είναι οι 6 πιθανές αιτίες για την υψηλή χοληστερίνη στις γυναίκες

02.07.2025

Εθισμός στο διαδίκτυο: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο των εφήβων

02.07.2025

Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη που έπεσε σε κώμα μετά τη λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο